Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Грудня 2022

Як вчителі з Херсона врятували своїх учнів від навчання за російськими програмами

Окупанти планували розпочати навчальний рік у Херсонській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 30 за російськими програмами. Однак частина вчителів, яким вдалося виїхати з міста ще до його звільнення ЗСУ, не лише не пішли на співпрацю з руснею, а і врятували понад 700 учнів від навчання за програмами країни-агресора.

Про порятунок школярів та директорку-колаборантку розповіла “Суспільному” вчителька біології херсонської школи № 30 Олена Ісай.

Освітянка виїхала з міста 4 червня. Навчальний рік із колегами завершили дистанційно за українськими стандартами, сподіваючись, що далі вчитимуть дітей так само. Однак директорка закладу освіти Оксана Барнаш погодилася на співпрацю з окупантами, а перед початком навчального року почала збирати через вчителів дані про учнів — з прізвищами та зазначеним місцеперебуванням. Водночас батькам та учням директорка не казала, що школа почне навчання за російськими програмами.

Олена Ісай каже, що з колегами, котрі не погодилися на співпрацю з росіянами, почали думати, як не підставити дітей. Спочатку зв’язалися з міським департаментом освіти, щоб організувати навчання учнів за українськими програмами. Також з’ясували, хто з дітей згоден навчатися дистанційно.

Та виникла проблема, як оформити їх на навчання, оскільки школу, як юридичну особу, директорка перереєструвала на російські документи.

“Нам запропонували приєднати дітей до інших навчальних закладів, — описує події пані Олена. — Тому частина наших учнів із першого по сьомі класи тепер є школярами гімназії № 6, а з восьмого по одинадцяті класи навчаються в ліцеї імені Мішукова при ХДУ“.

Вчителі теж уклали із цими закладами трудові контракти на один навчальний рік.

У такий спосіб вчителям вдалося врятувати від навчання за російськими програмами понад 700 учнів 30-ої школи.

Читайте також:Секрет трьох “К”: історія 24-річної вчительки з Харкова, яка викладала з бомбосховища”.

Слава Україні

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор — Syda_Productions, Depositphotos

 


Обговорення