Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Вересня 2023

Як відбувається відновлення навчання в школах у прифронтових областях – результати дослідження

Благодійний фонд “Восток SOS” презентував результати моніторингу готовності прифронтових закладів освіти до нового навчального року. За даними дослідження, кількість учнів у таких школах зменшилася на чверть порівняно з минулим роком.

Про це “НУШ” повідомили автори дослідження.

Ознайомитися з повним текстом звіту можна нижче або за посиланням.

Згідно з результатами опитування, 47% закладів освіти мають пошкодження, які спричинені російською агресією. Найчастіше це обстріли або прямі влучання в будівлі, які призвели від повного руйнування або необхідності серйозного ремонту та відновлення приміщень.

У зв’язку з пошкодженнями і нестабільною безпековою ситуацією, більшість досліджених закладів освіти працюють онлайн. Тільки 3% перейшли в офлайн, а 15% планують впровадити змішаний режим навчання (на 10% більше за минулорічний показник). Однак 13% шкіл, працівники яких узяли участь у дослідженні, не мають стабільного доступу до інтернету, а 29% залишилися без інтернету взагалі.

За даними моніторингу, зменшення кількості учнів можна спостерігати як у школах в окупації, так і тих, які знаходяться під обстрілами або розташовані близько до кордону з росією. До початку повномасштабної війни ці школи навчали понад 54 000 учнів, а 2022-2023 навчальний рік закінчили лише 40 000.

Чверть учнів із ЗО-учасників опитування наразі перебувають в окупації. 41% дітей переїхали (23% в межах України, ще 18% за кордон), а 34% учнів нікуди не виїжджали та знаходяться у своїх населених пунктах.

За даними опитування, у кожній третій школі частина вчителів знаходиться в окупації. Здебільшого, це викладачі закладів освіти, приміщення яких розташовані на ТОТ. Однак, дві третини таких шкіл змогли вивезти принаймні половину вчителів.

Третина респондентів повідомили, що їхні школи мають проблеми з нестачею персоналу. Найбільше не вистачає вчителів:

  • фізики,
  • математики,
  • хімії,
  • біології,
  • іноземних мов.

Однією з найважливіших потреб закладів освіти, згідно з даними опитування, є технічне та матеріальне забезпечення. Зокрема, найбільша потреба є в:

  • комп’ютерах,
  • принтерах,
  • інтерактивних дошках,
  • меблях,
  • інвентарі.

Крім того, школи потребують ремонту та відновлення інфраструктури, розмінування територій поблизу, а також психологічної підтримки для дітей, які пережили травмуючі події та стрес внаслідок війни.

5% опитаних представників закладів освіти зазначили, що вже розпочали відновлення закладів освіти. Однак допомоги від держави, міжнародних партнерів і волонтерів не завжди вистачає для відбудови шкіл і підтримки освітнього процесу.

osvitnij_monitoryng_vostok-sos

Читайте також: Половина шкіл у прифронтових регіонах має пошкодження – дані дослідження”.

Титульне фото й інфографіка в тексті – БФ “Восток SOS”


Обговорення