Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

2 Жовтня 2018

Як заохотити дитину ходити до школи – поради керівниці МОЗ та психологині

Керівниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун та психологиня Вікторія Горбунова дали поради, як заохотити дитину до навчання.

Поради опубліковані на FB-сторінці Супрун.

Спеціалістки пропонують уявити коло демотивації.

“Спочатку вчительська чи батьківська вимога щось зробити провокує цілий натовп думок-демотиваторів у дитячій голові (“це нудно, не цікаво”, “я не впораюсь, я не розумний”, “дістали, знову тиснуть”…). Потім ці думки провокують почуття-демотиватори (сум, нудьгу, роздратування, злість, сором…).

В такому емоційному стані дитина все робить абияк, тягне час, впирається, страждає… Ця поведінка призводить до того, що невдоволення дорослих росте, вимоги посилюються, стають жорсткішими, з’являються докори та образи і коло замикається, – пояснюють вони.

Тому потрібно розібратись, що саме демотивує дитину йти на уроки:

  • Якщо школяр вважає завдання нудними – допоможіть знайти в них цікаве, покажіть як та де можна застосувати здобуті знання та вміння.
  • Якщо дитина не певна в собі та своїх силах – підтримайте її, нагадайте час, коли все вдавалось, підкажіть, як зробити швидше та якісніше, давайте підказки, хваліть за успіхи, будьте поряд і будьте опорою.
  • Якщо ж це думки про інших людей, їхній тиск чи знецінення – продемонструйте, що це не так, дайте більше часу, скажіть щось добре та особисте, підкресліть те, наскільки ви цінуєте свою дитину та її зусилля.

Власне, зазначено в порадах, діти називають чудовими тих вчителів, які дотримуються таких принципів. Це допомагає розвинути мотивацію без примусу, а на відчутті власної гідності, компетентності та хороших стосунків з людьми.

Якщо ви хочете дізнатись більше про мотивацію навчатись і володієте англійською мовою, можете прочитати:

Читайте також матеріал “Нової української школи” “Школа, в якій захопливо: 21 порада від директора”.

Фото: Pixabay


Обговорення