Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Березня 2023

Як записати дитину до садка: чи дійсно потрібно реєструвати її з моменту народження

Відповідно до ЗУ “Про дошкільну освіту“, держава має забезпечити достатню кількість дитячих садочків та доступ дітей до отримання дошкільної освіти. Але наразі ситуація така, що більшість садочків має ліміт за кількістю груп відповідного віку, а охочих потрапити до того чи того садочка більше, ніж вільних місць. Тож під час електронної реєстрації такі претенденти потрапляють “поза основною чергою” – вони не лишаються без садочка, але можуть потрапити не до того, який обрали.

Матеріал про те, як оформити дитину до дитячого садка, підготували фахівці Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги.

Вони зазначають, що раніше батькам потрібно було обрати дитячий садочок, дізнатись у завідувача чи завідувачки закладу про наявність місць і написати заяву. Зараз же діє електронна черга. Перевага цієї послуги – це можливість для батьків відстежувати ситуацію у режимі онлайн, бачити порядковий номер у черзі до обраного дитячого садочка.

Алгоритм реєстрації такий:

  • обрати садочок у своєму регіоні, населеному пункті;
  • мати свідоцтво дитини про народження;
  • знайти форму реєстрації в електронній черзі (за цим посиланням можна й обрати садок на мапі).

Наявність реєстрації дитини в електронній черзі – це обов’язкова умова зарахування до дошкільного закладу. Після успішної реєстрації заявка отримує статус “Зареєстровано у черзі”.

Статус заявки в електронній черзі батьки перевіряють за серією і номером свідоцтва дитини про народження.

У разі зміни статусу на “Є можливість зарахування в ДНЗ” (про що надійде повідомлення на електронну адресу батьків) протягом 30 днів необхідно подати документи, визначені в Положенні, до обраного ЗДО. В іншому випадку чергу автоматично скасовують.

Мінімальний вік дитини для зарахування до дитячого садочка – 1,5 року (1 рік і 6 місяців) станом на 1 вересня бажаного року вступу.

Для зарахування необхідні такі документи:

  • довідка сімейного лікаря, видана відповідно до статті 15 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, з висновком про те, що дитина може відвідувати заклад дошкільної освіти;
  • довідка сімейного лікаря про епідеміологічне оточення (дійсна 3 дні);
  • копія форми № 063/о “Карта профілактичних щеплень”, завірена сімейним лікарем;
  • свідоцтво про народження дитини, копія та оригінал;
  • реєстраційна картка про встановлення статусу щодо можливості зарахування в цей ЗДО, яку потрібно роздрукувати з розділу “Перевірка статусу заявки за серією та номером свідоцтва про народження”;
  • довідка про місце реєстрації дитини;
  • заява про зарахування (до закладу дошкільної освіти (груп) санаторних, спеціальних, інклюзивних необхідно додатково надати висновок інклюзивно-ресурсного центру про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини щодо виявлених особливостей розвитку, довідку територіального закладу охорони здоров’я (ЛКК) або довідку протитуберкульозного диспансеру, направлення департаменту освіти міської, сільської, селищної ради).

Дітей із сімей внутрішньо переміщених осіб, які прибули з території Автономної Республіки Крим, м. Севастополь та південно-східних регіонів України, зараховують першочергово.

Дітей із сімей військовослужбовців та правоохоронців, що призначені для проходження служби на час оголошення мобілізації згідно з Указом Президента України “Про часткову мобілізацію” від 17.03.2014 року № 303/2014, з урахуванням вікових категорій дітей, групи для яких сформовано в закладі дошкільної освіти, зараховують першочергово за наявності довідки про проходження служби в АТО/ООС. Інші категорії військовослужбовців – 1:10.

Юристи зазначають, що, враховуючи ситуацію в Україні та зваживши інформацію, що дитячих садочків значно менше, ніж дітей, батьки мають розуміти: якщо вони зареєстрували малюка одразу після народження до дошкільного навчального закладу, вони мають більші шанси на вчасне зарахування дитини до обраного садочка.

Читайте також: “Прийом до 1-х класів: департамент освіти і науки Києва нагадує про терміни й умови подання документів”.

Фото: Freepik


Обговорення