Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Листопада 2022

Як заспокоїти себе й дитину під час блекауту

Через аварійні вимкнення електроенергії діти частіше опиняються в темряві, що може активізувати страхи й тривогу. Існують спеціальні техніки, які допоможуть послабити психологічну напругу, пов’язану із відсутністю світла і зв’язку. 

У межах “Національної програми психічного здоров’я” Міністерство освіти і науки поділилося ресурсами й вправами, які можна зробити з дітьми.

За наявності зв’язку в Телеграм-каналі “Підтримай дитину” можна знайти казки, ігри для дітей. Корисними для батьків будуть також техніки нормалізації емоцій та заспокоєння, розміщені в телеграмі “Подбай про себе“.

Для того, щоб втамувати тривогу, радять такі вправи:

Вправа 1

Глибоко дихайте – покладіть одну руку на живіт, іншу на груди. Вдихайте повільно, щоб рука на животі піднімалася, а рука на грудях не рухалася. Дихайте тільки животом. Повільно видихайте, відчувайте, як рука на животі повільно опускається.

Дихання на рахунок 4-7-8: повільно вдихайте, рахуючи до чотирьох. Потім затримайте дихання на сім секунд, а в кінці повільно і м’яко протягом восьми секунд видихайте. Повторіть стільки разів, скільки вам комфортно. 

Вправа 2

Дихайте тільки через ліву, а потім тільки через праву ніздрю (для закриття правої ніздрі використовують великий палець правої руки, інші пальці дивляться нагору, а для закриття лівої ніздрі застосовують мізинець правої руки).

Вправа 3

Стисніть пальці в кулак із загнутим усередину великим пальцем. Зробіть видих спокійно, не поспішаючи стисніть кулак із зусиллям. Потім, послаблюючи зусилля стиснення кулака, зробіть вдих. Вправу повторіть 5 разів.

Вправа 4

“Кулак-ребро-долоня”. Три положення руки на площині столу послідовно змінюють один одного. Кулак на столі, долоня ребром на столі, випрямлена долоня на площині столу. Вправа виконується спочатку правою рукою, потім – лівою, потім – двома руками разом. Вправу повторити 8 – 10 разів.

Читайте також: “Чому діти зараз бояться темряви, а “лякалки” стають травматичними: поради психолога”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: титульне – dpandr, Depositphotos; у тексті – Міністерство освіти і науки України


Обговорення