Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Вересня 2021

Які правила виходу освітян на пенсію – роз’яснення Пенсійного фонду

Пенсійний фонд України написав роз’яснення про отримання пенсії освітянами.

Такий пост з’явився на fb-сторінці ПФУ.

Пенсія за віком доступна для усіх професій і призначається після досягнення пенсійного віку. Він розраховується відповідно до набутого страхового стажу. У 2021 році для отримання пенсії у 60 років не обхідно мати стаж не менше 28 років.

Якщо людині раніше не призначалась пенсія іншого виду (наприклад, через інвалідность або за вислугу років), вона може отримати грошову допомогу у розмірі десяти місячних пенсій. Для цього має виконуватися одна з умов:

  • на день досягнення пенсійного віку людина працює в закладах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років;
  • має страховий стаж (чоловіки – 35 років, жінки – 30 років) в закладах державної або комунальної форми власності на посадах, які дають право на призначення пенсії за вислугу років.

Освітяни можуть отримати пенсію раніше, ще до пенсії за віком. Це пенсія за вислугу років, вона призначається незалежно від віку якщо є стаж роботи на посадах не менше як:

  • 25 років станом на 1 квітня 2015 року
  • 25 років 6 місяців станом на 1 січня 2016 року
  • 26 років 6 місяців станом на 11 жовтня 2017 року

Зокрема, до вислуги років враховується робота в освітніх закладах будь-якої форми власності. Тож така пенсія доступна для вчителів, викладачів, вихователів, бібліотекарів, музичних та художніх керівників, завідувачів, директорів та їхніх заступників тощо.

Повний перелік закладів, установ та посад, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років, затверджений відповідною постановою Кабінету Міністрів України. Пенсія за вислугу років призначається лише після звільнення з посади.

Окрім того, за наявності підстав, будь-кому може бути призначено пенсію через інвалідність чи у зв’язку з втратою годувальника. За наявності права на різні види пенсії, призначається один із цих видів – за вибором особи.

Розмір призначеної пенсії визначається з урахуванням всього набутого страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачено страхові внески.

Читайте також “Підвищення кваліфікації вчителів. Відповіді на основні запитання”

Раніше ми писали, про зарплатню керівництва Міністерства освіти і науки.

Ілюстрація: ПФУ


Обговорення