Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Травня 2023

Які реабілітаційні послуги безплатно можуть отримати діти молодшого дошкільного віку – довідка від МОЗ

Майже 12 тисяч дітей з початку року отримали послуги за пакетами реабілітаційної допомоги в стаціонарних та амбулаторних умовах, понад 2,5 тисячі – за пакетом “Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя”.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

Зокрема, у міністерстві зазначають, що до війни серед основних чинників, які впливали на перебіг вагітності, пологи й стан немовляти, були екологія, здоров’я та шкідливі звички матері. У 2022 році до переліку факторів, що позначаються на здоров’ї батьків та малюка, додалося повномасштабне військове вторгнення росії.

Стрес, недоїдання, зневоднення, перебування в шкідливих умовах на кшталт бомбосховищ або підвалів – усе це негативно відбивається на перебігу вагітності. Як результат – частина дітей народжується передчасно та/або з певними хворобами.

Щоб мінімізувати ризик негативного сценарію для немовлят, які народилися передчасно або мають складну патологію, надаються безоплатну медичну допомогу в межах пакету “Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках”.

Для тих, хто потребує подальшої реабілітації, передбачений пакет “Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя”.

Медична реабілітація дітей до трьох років, які народились передчасно та/або хворими, є безоплатною у всіх медзакладах України, які мають договір із Національною службою здоров’я України. На 2023 рік за відповідним пакетом законтрактовано 129 медичних закладів. Найбільше – у Києві, Дніпропетровській та Львівській областях. Батьки можуть обрати будь-яку лікарню, яка має договір із НСЗУ за цим напрямом.

Перелік медичних закладів, які надають допомогу за даним напрямом можна переглянути на сайті НСЗУ.

У межах пакета “Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя” передбачений такий перелік послуг:

  • робота мультидисциплінарної реабілітаційної команди – від первинного реабілітаційного обстеження, постановки реабілітаційного діагнозу і формування індивідуального реабілітаційного плану до надання послуг з реабілітації;
  • лабораторні та інструментальні обстеження;
  • консультування дитини лікарями інших спеціальностей відповідно до її стану;
  • спеціальний скринінг на виявлення розладів аутичного спектра;
  • харчування дитини в стаціонарі;
  • підбір та адаптація спеціального обладнання й засобів альтернативної комунікації для дитини, та інше.

У мажах цього пакета батьки або доглядачі дітей до трьох років також можуть безоплатно отримати низку послуг:

  • психологічний супровід;
  • навчання з особливостей догляду за немовлям та його розвитком;
  • підбір, адаптацію спеціального обладнання й засобів альтернативної комунікації для дитини та тренінг із їх використання.

Повний перелік безоплатних послуг, які включені в пакет, можна переглянути за цим посиланням (30-й пункт “Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя”).

Алгоритм дій для батьків: аби отримати послугу за пакетом “Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя” достатньо:

  • направлення лікаря первинної медичної допомоги, з яким укладена декларація;
  • направлення лікуючого лікаря;
  • направлення на переведення з іншого медичного закладу чи підрозділу лікарні.

Дітям старшим від трьох років послуги з реабілітації надаються за пакетами “Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах” і “Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах”. Обов’язковою умовою надання такої послуги неповнолітнім є наявність у мультидисциплінарній реабілітаційній команді лікаря-педіатра.

Дізнатись більше про механіку отримання та перелік послуг, включених до даних пакетів, можна за цим посиланням.

Читайте також: “МОЗ закликає батьків робити дітям профілактичні щеплення за графіком”.

Фото: Національна академія медичних наук України


Обговорення