Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Вересня 2021

Які традиційні цінності збираються просувати в школах Рада Церков і МОН – список

Стало відомо, що саме Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) вважає “традиційними сімейними цінностями українського народу”.

Таку інформацію ВРЦіРО надала виданню LIGA.Life.

До “традиційних сімейних цінностей” Рада Церков зараховує:

  • рівність жінки та чоловіка (відсутність підпорядкованого становища жінок в ієрархії сімейних стосунків);
  • високий рівень шлюбності населення;
  • сімейну солідарність і взаємодопомогу поколінь;
  • шанобливе ставлення до батьків;
  • повагу до старших;
  • повагу до прав дитини;
  • неприпустимість домашнього насильства;
  • неприпустимість цькування (булінгу).

ВРЦіРО, посилається на статті Конституції. Пишуть, що там є цінності, які сформували “історичну свідомість, традицію і культуру української нації” (стаття 11), а також спрямовані на “утвердження інституту сім’ї як вільного союзу жінки і чоловіка, формування відповідального материнства і батьківства, на належне моральне виховання дітей і зобов’язальне піклування про них, як і про непрацездатних батьків” (стаття 51).

“Орієнтація на самореалізацію у професійній сфері, на досягнення високого соціального статусу не означає відмови від сімейних цінностей чи втрати їх значущості. Все це є свідченням збережених традиційних національних рис сімейного способу життя українського народу”, – повідомляє представник Головуючого Ради у Секретаріаті ВРЦіРО митрофорний протоієрей Олекса Петрів.

Він зауважує, що Всеукраїнську Раду Церков представляють понад 90% релігійних організацій України, які об’єднують приблизно 70% громадян України (за даними різних соціологічних опитувань). Представник додає, що вони представляють “позицію й інтереси переважної частини громадян України”.

“Тому використовуватиме усі законодавчо передбачені можливості для комунікації з МОН, щоб доносити та забезпечувати врахування з метою донесення та забезпечення врахування позиції українських громадян”, – каже Петрів.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки України та ВРЦіРО 25 серпня підписали угоду про співпрацю, хочуть сприяти “викладанню курсів морального спрямування у закладах загальної середньої освіти, виховання на засадах моральних і духовних цінностей у закладах дошкільної освіти”.

Раніше ми писали, що мер Івано-Франківська хоче, щоби діти вчили християнську етику, а заступник мера Черкас хоче боротися з дитячими самогубствами з допомогою курсу “Основи сім’ї”.


Обговорення