Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Січня 2023

Які зміни відбулися в програмі з літератури і які ще потрібно ініціювати?

У межах декомунізації, деколонізації та дерусифікації України потрібно продовжувати комплексні заходи в освіті. У 2023 році робота триватиме. 

Про це депутатка Верховної Ради Наталія Піпа розповіла в інтерв’ю 24 каналу.

Вона зазначила: “Ми багато зробили, щоб змінився курс зарубіжної літератури, зокрема, щоб вона справді стала світовою, а не літературою “руского міра”. … Зараз там російських авторів немає, крім “Собачого серця” Булгакова, яке йде не в обов’язковій програмі”.

Утім, на думку політикині, дискусійним залишається Микола Гоголь: він український письменник чи російський, ніс українську ідею – чи “рускій мір”? Дослідники, за словами Наталії Піпи, зазначають, що Україну Гоголь любив як місцевість, як рідний край – описував його красу, але не порушував теми української державності.

Сьогодні дозволені “Вечори на хуторі біля Диканьки”, і мені присилають, як у підручниках козаки стоять навколішках перед Катериною ІІ. Відповідно, яке смислове навантаження несе цей твір? … Якщо чесно, картинку таку зовсім не приємно бачити“, – прокоментувала депутатка.

Ще одне питання, яким потрібно зайнятися цього року, – переглянути курс української літератури, з’ясувати, кого з важливих письменників укладачі забули. Тараса Шевченка, Івана Франка й Лесю Українку довгий час вивчали в ракурсі колонізації України, забуваючи, що той самий Шевченко був геніальним художником, інтелектуалом, зрештою, людиною, говорив не про федерацію слов’янських держав, а про самостійну Україну.

Читайте також: ““Українська література в коміксах”: новинка від Українського культурного фонду”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – olegmit, Depositphotos


Обговорення