Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

16 Грудня 2022

Яким повинен бути предмет “Захист України”? Запрошуємо батьків, бабусь і дідусів взяти участь в опитуванні

Попри те, що в серпні 2022 року шкільну програму “Захисту України” оновили, у ній лишився поділ на “дівчачу” і “хлоп’ячу” частини. Юнаків навчають основ військової підготовки, дівчат міжнародного гуманітарного права. Однак чи виправданий такий поділ у час повномасштабної війни? 

Логіка ґрунтується лише на тому, що чоловіки підлягають обов’язковому військовому призову, а жінки — ні.

Вогнева підготовка, безпечне поводження з вибухонебезпечними предметами, уявлення про роди військ, структуру ЗСУ, фізична і тактична підготовки – це знання, які зараз потрібні всім. А ще це допоможе критично сприймати новини, зокрема ворожі ІПСО, не розгубитися й не піддатися паніці. У “Захисті України” для дівчат такого навчання не передбачено.

Дівчата здобувають знання лише з гуманітарного права, цивільного захисту, медицини та домедичної підготовки. Якщо учениця захоче засвоїти ті самі навички, що хлопці, її батьки повинні написати заяву на зміну програми — або замість державного навчання шукати платні курси.

Зазначимо, що станом на 28 липня у ЗСУ служили 38 тисяч жінок. Є імовірність, що дівчата, які зараз навчаються у школі, оберуть для себе військову кар’єру й захист Батьківщини.

Водночас і з програмою для хлопців, ширшою і сильніше орієнтованою на практику, існує проблема.

У “Захисті України” школярів є розділ “Домедична підготовка”, але в дівчат він розширений визначенням “у бойових діях” й основами медичних знань. Дивно, що ці знання вважаються непотрібними для хлопців. Зупинити кровотечу, допомогти собі або потерпілому з термічним або холодовим ураженням, провести серцево-легеневу реанімацію – такі вміння потрібні всім, незалежно від статі.

Тому запрошуємо батьків, дідусів і бабусь відповісти на питання:

View Results

Loading ... Loading ...

Якщо ви обрали перший варіант, пропонуємо спробувати вплинути на ситуацію.

Народна депутатка України Інна Совсун підготувала лист-звернення від батьків до Міністерства освіти і науки України. Шаблон листа можна переглянути та завантажити за посиланням. 

У листі закликають оновити зміст навчальної програми “Захисту України”, замінивши відповідні окремі тематичні плани для юнаків та дівчат єдиним тематичним планом для учнів та учениць 10-11 класів.

Щоб це відбулося, батькам, бабусям та дідусям потрібно:

  1. Заповнити у листі-зверненні відповідні поля, виділені жовтим кольором;
  2. Підписати та надіслати файл на електронну адресу МОН [email protected].

Читайте також:Тематичні плани застарілі, а МОН обмежується відписками: предмет “Захист України” досі ділить знання на “хлопчачі” та “дівчачі”“.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – yacobchuk1, Depositphotos


Обговорення