Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Лютого 2018

Ведуться дискусії як прописати права вчителів, шкіл і батьків у законі про середню освіту – радник міністра

Зараз ведуться дискусії щодо прав та обов’язків батьків, адміністрації школи та вчителів, які потрібно прописати в новому законі “Про загальну середню освіту”.

Про це розповіла радник міністра освіти і науки Оксана Макаренко в ефірі “Громадського радіо”.

Зараз ведуться дискусії навколо профільного закону про середню освіту, де можна чітко деталізувати права і обов’язки сторін у трикутнику вчитель–школа–батьки”.

Ми вважаємо, що батьки можуть брати участь у виборах керівника закладу освіти, бо згідно з цим законом (“Про освіту” – ред.) керівник закладу вже не призначається районним управлінням освіти, а обирається на публічних виборах. Він мусить представити концепцію розвитку закладу, сформувати потреби закладу“, – зазначила Макаренко.

За її словами, філософія нового закону “Про освіту” – дати батькам вибір, в який спосіб вони хочуть впливати на навчання власної дитини.

Там є нові форми навчання домашня або дистанційна, тобто по суті батьки самі беруть відповідальність за освіту дитини. Батькам надається право аж до створення власного закладу. Вони можуть впливати і на навчальний процес, і на організацію процесу“, – підкреслила радник міністра.

Нагадаємо, на думку аналітикині центру CEDOS Ірини Когут, у новому освітньому законі на директорів надто багато покладено, тому їхні обов’язки потрібно розподілити у законі “Про загальну середню освіту”.

Нещодавно МОН спростувало поширену інформацію про те, що начебто міністерство скасувало батьківські комітети.

Як розповіла міністр освіти і науки Лілія Гриневич, батьки вже зараз можуть подати заяву про сімейну освіту для дитини.

Фото: pexels.com


Обговорення