Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

14 Травня 2022

З початку повномаштабного вторгнення рф поліція розшукувала понад 1200 зниклих дітей

Після повномасштабного вторгнення військових росії поліція отримала 1214 заявок про зникнення дітей, ще 90 з яких розшукують досі.

Про це повідомила радниця-уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук 13 травня під час брифінгу “Українського медіацентру”, передає УП.Життя.

У розшуку на сьогодні залишаються ще 90 дітей. Серед тих, кого шукали, двох, на жаль, знайшли мертвими”, – зазначила Герасимчук.

Вона додала, що наразі достеменно невідомо, яку кількість українських дітей депортували до РФ.

За інформацією, яку озвучує міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, до Росії вивезли близько 2,5 тисяч дітей. Радниця президента стверджує, що країна-агресор фактично викрала їх.

Якщо ми чуємо про те, що Росія заявляє, що вона евакуює дітей з небезпечних зон, то така дитина відразу має бути повернена з відповідними документами.  Оскільки ніхто не збирається їх повертати, то ми говоримо про примусове переміщення або депортацію. Женевська конвенція забороняє це“, – зазначила Герасимчук.

Вона додала, що частково відомо про місце перебування дітей у рф, але деяких ще шукають. До цього процесу залучені міжнародні організації, зокрема й Червоний хрест.

Уповноважена президента України з прав дитини підкреслила, що кожне повернення незаконно депортованих дітей в Україну – це маленька спецоперація. Вдалих кейсів поки не так багато, але є історії Кіри та Іллі, що надихають.

Нагадаємо, російські загарбники вбили щонайменше 227 дітей і поранили понад 420.

Фото: автор – olegda88.gmail.com, Depositphotos


Обговорення