Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Серпня 2019

З вересня в Україні запрацює сімейна форма освіти

З вересня учні матимуть можливість скористатись сімейною формою навчання.

Це предбачають зміни до Положення про інституційну форму здобуття освіти, передає прес-служба МОН.

Зазначається, що раніше дитині дозволяли навчатися на індивідуальній формі лише за наявності поважних причин і з дозволу місцевого управління освіти. Тепер же зарахування або переведення учня на будь-яку індивідуальну форму не вимагає додаткового погодження.

“Відтепер батьки матимуть можливість обирати спосіб та форму навчання дитини, орієнтуючись на її потреби та хист. Вони також зможуть брати участь у формуванні навчального плану або програми розвитку, якщо йдеться про дитину з особливими освітніми потребами”, – сказала Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

У Положенні докладно розписано, як саме має бути організовано навчання для кожної з форм.

Форми здобуття освіти, за якими можна навчатися в конкретній школі, мають оприлюднюватися на її сайті або на сайті засновника.

Сімейна (домашня) форма освіти

Діє для учнів, чиї батьки хочуть і готові самостійно організувати навчання вдома. Проте учня мають зарахувати до певного закладу, який буде відслідковувати його навчальний прогрес. Батьки мають написати заяву про навчання за сімейною формою.

Знання учня мають відповідати Державному стандарту, підсумковий контроль робитимуть 4 рази на рік.

У разі незадовільних результатів Педрада може:

  • рекомендувати батькам перевести дитину на інституційну форму (для учнів 1–4 класів);
  • перевести учня на інституційну форму (для учнів 5–11 (12) класів).

Водночас, батьки зможуть отримати консультації та допомогу вчителів, аби скласти індивідуальний навчальний план дитини, підручники та рекомендації щодо подальшого навчання.

Екстернат

Серед поважних причин для цієї форми – неможливість відвідувати заняття у школі чи скласти річне оцінювання. Екстернат, зокрема, орієнтований на учнів, які опанували або можуть опанувати один чи кілька предметів, класів чи навіть рівнів освіти швидше своїх однолітків. Учень повинен мати документ, що підтверджує поважність причин.

Батьки та учні з непідконтрольних територій або лінії зіткнення можуть подати документи для зарахування на екстернат в електронному вигляді. Якшо учень не має документу про попередню освіту, його зарахують після оцінювання у закладі, де він планує навчатись.

Педагогічний патронаж

Передбачений для учнів, які за станом здоров’я не можуть з’являтися у школі щодня, перебувають на стаціонарному лікуванні або потребують навчання біля лікарняного ліжка. Також ця форма освіти розрахована на учнів початкових та базових шкіл у сілах у класах менш як з 5 учнів.

Педагогічний патронаж передбачає індивідуальний супровід учня з боку вчителя. Проте велику частину матеріалу учень має опрацювати самостійно.

Фото: автор – EdZbarzhyvetsky, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.