Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Липня 2024

Заклад освіти працює дистанційно, а від директора та його заступників вимагають особистої присутності в школі: юрист пояснив, чи правомірно це

Працювати дистанційно освітяни, зокрема, директори шкіл та їхні заступники можуть в будь-якому місці за власним вибором. До того ж українське законодавство не містить чіткого переліку посад і робіт, які можна виконувати дистанційно, а які – ні. Тобто роботодавець, а це переважно управління освіти, у кожній конкретній ситуації оцінює таку можливість окремо.

Про це розповів Роман Бондаренко, юрист ГО “БАТЬКИ SOS” в роз’яснені для “Нової української школи”. Повний текст читайте за посиланням.

Утім, як наголосив юрист, якщо заклад освіти працює дистанційно, це ще не означає, що працівники теж автоматично переходять в онлайн. Для педагогів та адміністрації мають бути оформлені відповідні накази (із вказівкою терміну такої роботи).

“Так чи так, але рішення про переведення працівника на дистанційну форму роботи ухвалює роботодавець. […] Водночас жоден нормативний акт не містить обмежень або заборон щодо вибору місця перебування працівником закладу освіти під час дистанційної роботи – хоч в Україні, хоч за межами держави”, – йдеться в роз’ясненні.

Утім, за словами Романа Бондаренка, роботодавець може відмовити працівнику в переході на дистанційну форму роботи, або вимагати його фізичної присутності, якщо це необхідно для повноцінного виконання посадових обов’язків.

Юрист також розповів, що зараз ставлення суду до таких трудових спорів змінилося. Якщо на початку повномасштабної війни оголошення воєнного стану було достатньою причиною для відсутності на робочому місці, то нині суди вимагають більш вагомого обґрунтування реальної небезпеки життю і здоров’ю працівника.

Читайте також: “Хто за що відповідає: які повноваження є в різних органів влади щодо системи освіти”.

Титульне фото – ГО “Смарт освіта”; школа “Славута”


Обговорення