Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Жовтня 2023

Законопроєкт про розширення можливостей спеціальних ЗО для реабілітації військових: що пропонують

Деякі народні депутати пропонують дозволити використовувати ресурси та можливості спеціальних закладів загальної середньої освіти для реабілітації військовослужбовців, які отримали поранення.

Про це повідомив голова Освітнього комітету Верховної Ради Сергій Бабак.

Переглянути порівняльну таблицю до проєкту можна нижче або за посиланням.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №10160, який передбачає внесення змін до деяких законів України щодо розширення можливостей спеціальних закладів загальної середньої освіти. Авторкою документу стала депутатка Анна Пуртова у співпраці з Освітнім комітетом ВР і Міністерством освіти і науки України.

Фахівці спеціальних закладів загальної середньої освіти України працюють з учнями й ученицями, які мають порушення зору та/або слуху. У школі їх навчають жити повноцінним життям, дають повну загальну середню освіту (часто навіть професійну), а також надають психологічну допомогу й підтримку. Завдяки цьому діти можуть простіше інтегруватися в суспільство.

Під час повномасштабної війни українські захисники, на жаль, отримують поранення, які призводять до повної або часткової втрати зору та/або слуху. Для відновлення функції вони проходять тривалу реабілітацію. Однак є й ті, кому відновити відповідні функції неможливо. Таким воїнам необхідно навчитися повноцінно жити з травмою.

Як зазначають автори законопроєкту, мета ініціативи полягає в тому, аби надати державним органам і органам місцевого самоврядування можливість створювати програми реабілітації і відновлення військових (ветеранів) на базі цих спеціальних закладів, а закладам – надавати відповідні послуги не тільки дітям, а й воїнам, які того потребують.

2030742

Раніше ми розповідали, що онлайн-бібліотека шрифтом Брайля для людей з порушенням зору відновила свою роботу.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.