Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

29 Липня 2024

Запровадження дрес-коду в школі: освітній омбудсмен розповів, чи законно це

Українське законодавство не містить заборон і обмежень щодо зовнішнього вигляду учасників освітнього процесу, зокрема, школярів і школярок. Тому вимоги, які стосуються дрес-коду в закладах освіти, є незаконними.

Про це освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів у коментарі для “Суспільного”.

Нещодавно видання “Менщина” опублікувало наказ директорки Менської гімназії, що на Чернігівщині, “Про посилення контролю за виконанням санітарно-гігієнічних норм і правил для учнів”. У документі, зокрема, вказана низка вимог до зовнішнього вигляду учнів і учениць школи.

Наприклад, згідно з додатком до наказу:

  • одяг учнів має відповідати розміру, нормам безпеки, діловому стилю, бути чистим і охайним; штани яскравих кольорів і дуже вільних фасонів є недоречними;
  • не допускається розпущене, фарбоване, неохайне довге волосся; зачіска учениці не має закривати обличчя; довге волосся необхідно зібрати в пучок / заплести в косу; волосся середньої довжини варто зафіксувати обручем, шпильками тощо;
  • спортивний одяг учні мають вдягати лише на уроки фізкультури;
  • на уроках трудового навчання діти повинні бути в робочому одязі;
  • довжина спідниць і суконь має відповідати “європейському стандарту”;
  • кожен учень повинен мати чисту носову хустинку, гребінець і вологі серветки;
  • ученицям заборонено використовувати яскраву косметику й носити довгі нігті, які вкриті лаком яскравого кольору;
  • учням заборонено носити ювелірні прикраси, які можуть сприяти травматизму;
  • учням заборонено перебувати в школі у верхньому одязі без особливих на те причин;
  • заборонено використання одягу, стилю зачіски або кольору волосся, які “суттєво порушують навчальну атмосферу”.

У коментарі для “Суспільного” директорка гімназії Тетяна Хоменко розповіла, що такі рекомендації були й раніше, але зараз їх посилили. Затверджували вимоги до зовнішнього вигляду школярів і школярок, за її словами, після обговорення з батьківським комітетом, аби “не притіснити дитину та не обмежити її права на особисте”.

Утім, як нагадав освітній омбудсмен, згідно зі статтею 19 Конституції України “правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством”.

А тому, за словами Сергія Горбачова, органи державної влади, органи місцевого самоврядування й посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, у межах повноважень і в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

На офіційному вебсайті освітнього омбудсмена також йдеться про те, що учні й учениці мають право самовиражатися через одяг.

“Кожен учень має право на самовираження, на власне ставлення до життя та висловлення власної думки. Це може проявлятися, зокрема, і через одяг. Тому ніхто не може забороняти дитині та її батькам самостійно й вільно обирати одяг для навчання, його форму, колір і стиль”, – пояснив він.

Утім, як додав Сергій Горбачов, діти та їхні батьки мають розуміти:

  • що одяг має бути пристойним, охайним і зручним;
  • що одяг має відповідати сезону;
  • що не весь одяг можна носити до школи (це розуміння слід виховувати в дитині обережно й без тиску).

Читайте також: “Заборона користуватися косметикою і носити бороди: у Маріуполі окупаційна влада запровадила дрес-код для вчителів”.

Титульне фото: sluga-narodu.com


Обговорення