Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

7 Червня 2023

Зарахування дітей до шкіл після повернення в Україну: документи, процедура, оцінювання – рекомендації МОН

Міністерство освіти і науки України нагадало про перелік необхідних рекомендацій для батьків, освітян та ВПО, щоб спростити процес підготовки до зарахування дітей у школу після повернення в Україну. Рекомендації розроблені згідно з Наказом Міністерства освіти і науки України № 563 “Про затвердження методичних рекомендації щодо окремих питань здобуття освіти в закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні”.

Про це МОН повідомляє на своєму сайті.

Зарахування учня/учениці до школи – документи й процедура:

  1. Зарахування учня в українську школу здійснюють на підставі заяви одного з батьків (опікунів, законних представників) особисто, електронною поштою чи будь-яким доступним способом.
  2. Дитину можуть зарахувати в ту школу, де вона навчалася до вимушеного переміщення, або в будь-яку іншу на вибір батьків або інших законних представників. Дитину можуть зарахувати лише в один заклад освіти на території України.
  3. У разі зарахування в українську школу у МОН рекомендують враховувати всі дані про успішність із закордонних шкіл.
  4. Необхідно мати довідку зі школи, в якій навчалася дитина за кордоном. Довідка має містити дані про період навчання, перелік предметів, результати оцінювання, систему оцінювання та особисті дані учня. У такому разі оцінювання за предметами, що збігаються з українською програмою, будуть переведені в 12-бальну шкалу та враховані.
  5. Якщо довідка відсутня, дитина має право скласти оцінювання до початку навчального року. Форму оцінювання визначає навчальний заклад.
  6. У разі проходження дитиною річного оцінювання за предметами, яких немає в закордонних школах (чи всіх за програмою класу), її зараховують до наступного класу (у ту саму школу, де і навчалась, чи будь-яку іншу в Україні). Якщо дитина не проходить оцінювання чи складає його неуспішно, її зараховують до того самого класу.
  7. Інтегровані предмети, наприклад, science, зараховують з урахуванням тем, які вивчала дитина (вони вказані в інформаційній довідці). Якщо така інформація відсутня, дитина може скласти оцінювання з відповідних предметів, наприклад, фізики та хімії окремо.
  8. Школа не може відмовити в зарахуванні дитини. Пропущені предмети можна скласти додатково й продовжити навчання в Україні.

Семестрове та річне оцінювання учнів 5-8 та 10 класів можна здійснювати як за 12-бальною шкалою, так і за 2-бальною (склав/не склав) у таких випадках:

  • відсутності з об’єктивних причин задокументованих результатів оцінювання;
  • пропуску більше ніж 50% уроків із предмета;
  • у разі поєднання навчання в закордонній школі та школі України з будь-яких форм навчання;
  • під час оцінювання предметів варіативної складової.

Річне оцінювання може бути проведене на початку навчального року, зокрема й онлайн. В окремих випадках — упродовж 1 семестру навчання.

Свідоцтво про отримання освіти видається дітям, які перебувають за кордоном та навчаються в українських школах онлайн.

У разі завершення очного навчання в навчальному закладі за кордоном відповідні документи про здобуття освіти визнають в Україні.

Важливо: результати закордонних тестувань для вступу в заклади вищої освіти не є документами, що підтверджують здобутий рівень освіти.

Учнів, які понад пів року не мали змоги навчатися за будь-якою з форм навчання, зараховують до школи (тієї, де і навчались, чи будь-якої іншої в Україні) за заявою одного з батьків (опікунів чи законних представників).

Є два варіанти розподілення за класом:

  • заклад розробляє індивідуальну програму, проводить заняття та оцінювання знань для переведення в наступний клас;
  • за заявою батьків учень/учениця може залишитися в тому ж класі.

Також МОН надало рекомендації для українських закладів освіти, як оптимізувати навчання:

  • якщо дитина додатково навчається закордоном, потрібно врахувати її розклад і зайнятість у навчанні в країні перебування;
  • не варто вносити до розкладу ті предмети, які дитина вивчає в закордонній школі, вони будуть перенесені;
  • не варто вносити до розкладу предмети, які в програмі є за вибором;
  • за змоги потрібно використовувати асинхронне навчання з використанням відеозаписів уроків – національну платформу “Всеукраїнська школа онлайн”;
  • щоб школи могли оптимізувати програми й враховувати розклад, батьки (опікуни чи законні представники) можуть (не зобов’язані) взяти довідку в закордонній школі з розкладом, переліком предметів для вивчення – і надати українській школі.

Міністерство підготувало інфографіку для зручності батьків та вчителів.
1

Читайте також: “Нові рекомендації МОН щодо освіти у воєнний час: позитивні рішення і те, чого не вистачає”.

Фото: титульне – ілюстративне, НВК №157, Київ, автор – Марія Брикимова, ГО “Смарт освіта”, інфографіка – Міністерство освіти і науки України


Обговорення