Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Жовтня 2022

Завершився основний етап PISA-2022

З 3 до 26 жовтня в закладах освіти України, що потрапили до вибірки, відбувалося тестування з трьох галузей дослідження PISA-2022.

Про це повідомляє УЦОЯО.

У цьогорічному дослідженні взяли участь понад 3 500 учнів / студентів зі 175 закладів освіти. Вони склали тест із математики, читання, природничо-наукових дисциплін та креативного мислення, а також заповнили анкети, зокрема, щодо володіння інформаційно-комунікаційними навичками.

УЦОЯО зазначає, що підготовуватися цьогоріч вдалося за місяць. Це дуже короткий термін, зважаючи на те, що зазвичай на такі процедури відводилися 4–5 місяців.

Попередньо в основному етапі PISA-2022 від України мали взяти участь 7 000 15-річних учнів / студентів, що резрезентативно представили б усі регіони країни (окрім Криму). На жаль, до вибірки дослідження не вдалося включити учнів / студентів із п’яти областей (Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська та Харківська) через війну.

Організатори кажуть, що 3 000 підлітків, які змогли з’явитися на тестування, здійснили маленькі подвиги: долали труднощі, щоби дібратися до місця тестування; переривали роботу над завданнями, щоби спуститися в укриття; мерзнули в неопалюваному класі чи підвальному приміщенні, де доводилося проходити тестування.

Наступний етап – обробка й узагальнення даних. Кодування триватиме до середини грудня, а міжнародний звіт з’явиться лише через рік – у грудні 2023 року.

“Ця інформація стане для нас критично важливою, адже після нашої перемоги над рашизмом саме ці об’єктивні освітні відомості, хай, можливо, і не радісні, допоможуть нам вибудувати правильну й ефективну стратегію відбудови та розвитку нашої освіти як важливого складника повоєнної відбудови й розвитку нашої країни загалом”, – говорять у центрі.

Читайте також: “Як читання паперових чи електронних книжок впливає на читацьку компетентність – PISA“.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – IgorTishenko, Depositphotos


Обговорення