Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Жовтня 2020

Збільшення зарплатні вчителів до 4 прожиткових мінімумів хочуть відтермінувати ще на рік

Уряд доручив МОН підготувати рішення про відтермінування поступового збільшення зарплатні вчителів до 4 прожиткових мінімумів.

Про це повідомили на сайті міністерства.

“За розрахунками МОН, на реалізацію постанови уряду від 10.07.2019 №822 у 2021 році необхідно додатково щонайменше 50 мільярдів гривень із бюджетів різних рівнів.

У зв’язку з відсутністю неінфляційних джерел фінансування для набуття чинності цієї постанови у 2021 році уряд доручив Міністерству освіти і науки разом з Мінекономіки, Мінфіном і Мін’юстом підготувати проєкт рішення щодо відтермінування її впровадження до 31 грудня 2021 року (протокол №79 засідання Кабінету Міністрів України від 14.09.2020). Наголошуємо, що рішення не скасовано, а відтерміновано”, – пояснили у міністерстві.

Нагадаємо, що, відповідно до “Закону про освіту”, посадовий оклад вчителів до 2023 року має становити 4 прожиткові мінімуми. У МОН зазначають, що постанова уряду Володимира Гройсмана №822 в останні дні його діяльності не підкріплена можливостями бюджету.

“Рішення уряду, ухвалене 10 липня 2019 року, мало виключно популістський характер і не розв’язувало питання зміни системи оплати праці та не було підкріплене наявністю коштів у бюджеті”, – прокоментували у МОН.

Також у міністерстві зазначають, що у проєкті бюджету-2021 передбачення збільшення зарплатні бюджетників, в тому числі освітян, із січня наступного року на 20%, а із липня – ще на 8,3%.

Раніше МОН у листі до освітньої профспілки переконувало, що збільшення зарплатні освітян відповідно до закону “Про освіту” залежить виключно від можливостей бюджету.

Фото: автор – stetsik, Depositphotos


Обговорення