Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

30 Червня 2022

Зеленський підписав закон про скасування максимальної наповнюваності класів під час дистанційки

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану.

Про це свідчить картка законопроєкту на сайті Верховної Ради.

Згідно зі змінами, під час воєнного стану зупиняється дія частин другої та п’ятої статті 12 цього закону “Про повну загальну середню освіту” щодо максимальної кількості учнів у класі (наповнюваності класу) державного, комунального закладу освіти, крім здобуття освіти за очною (денною) або вечірньою формою.

Отже, для організації дистанційного навчання наповнюваність класів може бути й більшою, ніж 30 учнів, проте для очного навчання ця норма зберігається.

А в класі-комплекті можуть навчатися більше 12-ти осіб (теж у разі дистанційки).

Окрім того, призупинена дія норми про 175 навчальних днів протягом навчального року (частина 3 статті 10), натомість тривалість навчального року, дату його початку та / або закінчення визначає Кабмін.

Кабмін уже визначив, що навчальний рік почнеться 1 вересня та закінчиться 30 червня.

Також засновник державного чи комунального закладу загальної середньої освіти або уповноважений ним орган (посадова особа) має право продовжити без конкурсу строк дії строкового трудового договору (контракту) з керівником цього закладу, але не більше ніж на 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Нагадаємо, заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко заявив, що з 1 вересня офлайн-навчання відновиться в усіх закладах освіти.

Раніше Вітренко повідомляв, що 1 вересня очне навчання почнеться лише в тих школах, в яких є бомбосховища.

Згодом міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив, що рішення про очне або онлайн-навчання в новому навчальному році ухвалюватимуть засновники шкіл залежно від безпекової ситуації. Цією заявою він, фактично, спростував слова свого заступника про те, що очне навчання відновиться в усіх школах.

Також міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що учнів не відраховуватимуть за невідвідування офлайн-уроків із 1 вересня й що вчителі, школи яких почнуть очне навчання, мають повернутися на робочі місця.

15 червня начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко заявив, що лише 1 100 українських шкіл мають укриття та той чи інший ступінь захисної споруди. Загалом в Україні 13 700 закладів загальної середньої освіти, тому лише 8% із них мають укриття, що дають змогу почати очне навчання.

Уже через 6 днів Шкарлет заявив, що 25% шкіл підтвердили, що в них є укриття для початку очного навчання.

Також у Львові дали рекомендації школам, як організувати навчання з 1 вересня.

“Нова українська школа”

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – IgorVetushko, Depositphotos


Обговорення