Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Квітня 2021

ЗНО не може бути єдиним показником якості освіти – освітній омбудсмен

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов заявив, що результат ЗНО не є і не може бути вирішальним чи, ба більше, єдиним показником якості конкретної школи.

Про це він сказав в інтерв’ю Главкому.

“До прикладу, порівняймо результати олімпійської команди з легкої атлетики і збірної якогось району. Як в думаєте, де будуть результати вищі? […] олімпійські спортсмени пройшли жорсткий відбір. Часто показники ЗНО високі не тому, що школа або ліцей так класно працюють, а тому – що вони до свого 10-го класу беруть лише учнів, у яких немає оцінок, нижче 10-ти. […] Я знаю випадки, коли дитину, яка не відповідає умовам ліцею і “може зіпсувати результати ЗНО”, “виживають” з ліцею”, – сказав Горбачов.

Також він сказав, що нормально, коли в ліцеї навчаються лише учні з високими результатами – це поширена практика у світі, коли академічна освіта доступна тим, хто хочуть і можуть навчатися.

“Це як олімпійська збірна. Це не означає, що вона погана, але не можна її порівнювати з усіма іншими, там інші критерії працюють”.

Також, за словами освітнього омбудсмена, великий вплив на результати ЗНО мають статки сім’ї.

“Загальна тенденція полягає в тому, що якщо у родини є гроші на репетиторів, то бали за ЗНО в дитини цієї родини статистично будуть вищі”.

Нагадаємо, уряд ухвалив постанову про стипендії та премії Президента України для учнів, які мають високі результати в навчанні.

Фото: автор – lightpoet, Depositphotos


Обговорення