Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Вересня 2021

ЗНО – це не критерій якості освіти, а додаткова мотивація навчатися – заступниця директора УЦОЯО

Заступниця директора УЦОЯО Тетяна Вакуленко радить розглядати ЗНО не як критерій виміру якості освіти, а як додаткову мотивацію навчатися.

Про це вона сказала в подкасті “Дофамін для освіти” від ГО “Смарт освіта”.

Вакуленко звернула увагу на те, що в малих сільських школах часто нема навіть достатньої кількості кваліфікованих учителів. Проте учні з таких шкіл можуть показати високі результати ЗНО.

“Якщо ви навчаєтеся в маленькій сільській школі, це не вирок, це не означає що ви отримуєте менше. В нас є статистика про те, що в Україні 12% учнів, які навчалися в складному середовищі, мають топ-результати в дослідженні PISA, і ви можете бути серед них, каже Тетяна   так само і ЗНО, це простий соціальний ліфт. (…) Не чекайте, поки зміни прийдуть до вас, не чекайте, поки вчитель із “Навчай для України (програма для залучення молоді до вчителювання в малих містах і селах, – ред.) доїде до вас, – самі шукайте можливості навчатися”.

Раніше ми писали, що якщо учнів добирати й ділити на групи, то мотивація вчити математику зменшується.

“Нова українська школа”

Фото: автор – SimpleFoto, Depositphotos

Публікація підготовлена за підтримки Представництва “Фонду Фрідріха Науманна за Свободу” в Україні. Фонд Фрідріха Науманна за Свободу – фонд ліберальної політики, що сприяє зміцненню свободи та гідності людини в усіх сферах суспільства. Детальніше за посиланням.


Обговорення