Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

2 Липня 2021

ЗНО з історії: 42% випускників не розпізнали цитату про “референдум” в Криму у 2014 році

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко розповів про завдання з історії України, з якими випускники погано впоралися на ЗНО.

Про це пише видання ZN.ua

Зокрема, Бойко не задоволений тим, що 42% учасників ЗНО не змогли датувати 2014 роком цитату Мустафи Джемілєва про незаконний референдум у Криму.

Завдання з цитатою Мустафи Джемілєва. Скріншот тестового зошита

“Було завдання, де ми давали розлогу цитату Мустафи Джемілєва про псевдореферендум у Криму, про те, що на нього не пішли кримські татари, що все це було організовано ФСБ тощо. Лише 58% вибрали правильну відповідь – це референдум 2014 року. А 16% вважають, що це подія 1996 року”, – говорить директор центру.

Також Бойко висловив незадоволення поганими відповідями на інші запитання тесту. В завданні про Гельсінський акт, лише 38% змогли дати правильну відповідь, а 20% учасників тестування вважають, що гетьман Сагайдачний прославився не вдалими морськими походами, а відкриттям першої друкарні.

Завдання про Гельсінський акт. Скріншот тестового зошита

Завдання про Сагайдачного. Скріншот тестового зошита

Ще більше директору центру не сподобалися відповіді на питання про події в Україні 30–40-х років ХХ століття.

“Наприклад, було завдання з-поміж різних фактів упізнати наслідки репресій — “великого терору” в Україні. Яка ще тема може бути більш топовою для українців? І роки зазначено — 1937–1938, і напис є на діаграмі, що це — кількість заарештованих.

Але лише 12% учасників відповіли правильно “, – каже Бойко.

Завдання з діаграмою про кількість заарештованих. Скріншот тестового зошита

“Ще одне цікаве завдання – розмістити у хронологічному порядку зображення шпальт газет з визначальними для України подіями: українізація, Голодомор, проголошення незалежності Карпатської України і героїчна оборона Севастополя.

Події розведені в часі, тому їх легше ідентифікувати. І лише 11% правильно розмістили всі події“, – говорить директор центру.

Завдання зі шпальтами газет. Скріншот тестового зошита

За словами Бойка, тест з історії України не склали 17% випускників (в УЦОЯО нам телефоном уточнили, що таки 18%, як і повідомляли раніше на сайті центру – ред.).

“Такі результати ЗНО з історії свідчать, що якогось загального бачення історичної картини світу в багатьох учорашніх школярів немає. Їхні знання – як набір різнокольорових скелець у калейдоскопі, покрутив – вони стали ось так, покрутив по-іншому – склались інакше”, – бідкається Бойко.

Раніше ми писали, що директор УЦОЯО не задоволений результатами ЗНО з математики.

Фото: автор – luckybusiness, Depositphotos


Обговорення