Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Можливості від ЄС: що пропонують українським учням і освітянам

На ярмарку програм і проектів, організованому Представництвом ЄС в Україні, розповіли про програми та ініціативи у сфері освіти, що реалізуються ЄС в Україні й корисні для вчителів, студентів педагогічних вишів і учнів.

“Нова українська школа” публікує головні тези спікерів.

EU Study Days (Єврошколи) – освітній проект, що дає можливість українським студентам та випускникам ВНЗ дізнатися більше про Європейський Союз. Проект Представництва Європейського Союзу в Україні, який здійснюється Українським освітнім центром реформ.

Розповідає Катерина Юдіна, координаторка проекту

Зараз проекту п’ять років і ми маємо тисячу випускників. Єврошкола – це п’ять сесій на рік, кожна триває чотири дні. Ми намагаємось щоразу їхати в інше місто і збираємо там сорок студентів. Окрім лекції від експертів представництва ЄС про те, як співпраця з ЄС може впливати і впливає на Україну, проводимо лекції від інших експертів, які мають своє бачення. Є також інтерактивна робота, екскурсії. Намагаємось виїжджати на підприємства. Це мікс подій, знань, знайомств і спілкування.

Фото: автор - Rawpixel, Depositphotos

Ми думаємо про створення асоціації випускників програми. Бо можемо більше – познайомити людей активних і яскравих, які потім можуть об’єднуватися заради роботи над спільними проектами.

Зрозуміло, що в Києві знайти однодумців легко, а в людей, які проживають у віддалених містечках, може скластися враження, що нікого поруч немає. Тільки на Єврошколі вони розуміють, що можуть знайти підтримку.

Ви можете подати заявку, якщо ви студент або закінчили університет три роки тому. Треба цікавитися ЄС, впливом євроінтеграції на Україну. Ми надаємо перевагу випускникам факультетів міжнародних відносин, політології, але не тільки. Наприклад, у нас була студентка-медик, які хотіла працювати над медичною реформою, і яскраво себе проявила.

Потрібно також знати англійську.

Інформаційний центр ЄС. Основна мета діяльності – поширення інформації про ЄС та його політику, надання допомоги університетам та дослідницьким центрам у навчанні студентів та проведенні дослідницької роботи з питань європейської інтеграції, а також сприяння участі студентів у дебатах з європейських питань. У світі є понад 600 таких інформаційних центрів. В Україні 23.

Розповідає Марина Чулаєвська, доцент кафедри глобалістики, євроінтеграції та управління національною безпекою НАДУ при президентові України

Я представляю Інформаційний центр ЄС, який працює на базі Національної академії держуправління при президентові України.

Для того, щоб створити Інформаційний центр ЄС в університеті, бажання має виявити вищий навчальний заклад. Він має звернутися до представництва ЄС з короткою (довільної форми) заявою, де буде аргументація, чому ВНЗ хоче створити Центр, яку має базу, як планує його розвивати.

Після того, як представництво ЄС визначає, що ВНЗ достойний створити Центр, укладається угода, і університет має надати приміщення, щоб розмістити ІЦ. Також ВНЗ бере на себе зобов’язання поширювати інформацію з ЄС, проводити інші заходи.

Завдяки ІЦ ви отримуєте завжди нову і свіжу інформацію про ЄС. Звісно, ви можете загуглити і знайти самостійно. Якщо хочете, і у вас є ідея. Але інша справа, коли ви систематично отримуєте інформацію про те, що відбувається з ЄС, і ця інформація від першоджерела. Крім того, якщо плануєте провести тренінг, семінар чи ще щось – з представництва ЄС можна отримати літературу чи інші матеріали (олівці, браслети).

Також ви стаєте учасником мережі, бо між різними ІЦ відбувається обмін інформацією про заходи, які проводить кожен університет. І отримуєте інформацію про заходи і активності, які втілює в Україні делегація ЄС.

Фото: Rawpixel,  Depositphotos

eTwinning – програма Європейського Союзу, що дозволяє реалізовувати проекти спільно з європейськими школами.

Розповідає Валентина Веліченко, координаторка програми eTwinning Plus

eTwinning Plus відкриває свої можливості для шкіл, дитсадків та інших навчальних закладів, які працюють з дітьми від 3 до 20 років.

Ця онлайн-мережа дозволяє вчителям долучатися до різних освітніх проектів з різними школами країн Європи. Зараз у мережі 43 країни, 573 тисячі вчителів, 191 тисяча шкіл. І зараз реалізовуються 74 тисячі проектів.

Вчителі реєструють учнів у проектах. Як спостерігачі можуть бути зареєстровані батьки і адміністрація. Участь безкоштовна.

Оскільки це найбільша мережа шкіл в Європі, нові технології і підходи в ній поширюються дуже швидко. Учасники мають можливість навчатися і використовувати це все в освітніх проектах. А школярі мають змогу отримувати знання на основі нових підходів.

Основа проектів eTwinning – проектно-орієнтоване навчання.

Проекти можуть бути пов’язані з різними шкільними предметами. Щоб створити проект, потрібно дві команди. Можуть бути з однієї країни, але частіше створюють з різних.

Українські вчителі лише минулого року отримали можливість не тільки долучатися до чужих проектів, але й ініційовувати власні й запрошувати представників інших країн. Більшість проектів проводяться англійською.

У межах проекту є різні заходи – онлайн і звичайні конференції, лекції. В Україні та за кордоном. Вчителі, які досягають найкращих результатів, мають можливість поїхати на семінар в Європу. Також на платформі є багато курсів, вебінарів і тематичних груп. Їх можна відвідувати без реалізації проектів.

Фото: Wavebreakmedia, Depositphotos

Зараз у програмі 700 українських шкіл і 1400 вчителів. Докладніше про eTwinning читайте за цим посиланням.

Young European Ambassadors (YEA). Роль молодих європейських послів (YEA) полягає в тому, щоб зв’язатися з молодими людьми з Європейського Союзу та країн Східного партнерства. Вони обмінюються досвідом, обговорюють питання, які безпосередньо стосуються молоді, діляться найкращими практиками та працюють разом для кращого майбутнього.

Розповідає Данило Непочатов, представник Young European Ambassadors

Ініціатива створена у 2016 році і об’єднує представників активної молоді шести країн Східного партнерства: Молдови, України, Білорусі, Грузії, Вірменії і Азербайджану. Нині в ініціативі беруть участь понад 200 молодіжних європейських послів. В Україні – сорок.

Ця ініціатива прагне активного обміну ідеями, запровадження спільних проектів і підтримки зв’язків між учасниками та їхніми організаціями.

Вона має онлайн-платформу, проводить заходи, орієнтовані на співпрацю між учасниками та учасницями, а також проводить конкурси й промоакції, присвячені діяльності ЄС чи якимось датам, пов’язаним з євроінтеграцією.

Основними цілями ініціативи є роз’яснення, що таке ЄС, як молодь може долучатися, щоб взаємодіяти з ЄС, що таке Східне партнерство, як молодь може працювати в цьому форматі.

Передбачає підвищення обізнаності про країни Східного партнерства.

Основою ініціативи є онлайн-платформа для обміну ідеями, інформацією і досвідом. Там можна ділитися навичками громадської активності.

Що дає участь? Українські представники мають можливість їздити на зустрічі і конференції, виїзди в Брюссель, де молоді європейські посли зустрічаються одне з одним. Так посилюють діалог між країнами ЄС і країнами Східного партнерства. Також є можливість зустрічатися з лідерами думок європейського і національних рівнів. Нетворкінг – у неформальній атмосфері.

Критерії відбору: вік від 18 до 25, громадянство України. Вільне володіння українською та англійською мовами, активна участь у проведенні заходів, прихильність до європейських цінностей та підтримання партнерства з країнами ЄС.

Надія Швадчак, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – dovapi, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення