Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Березня 2018

Потрібні не батьківські комітети, а інші форми залучення батьків – радник міністра

На думку радника міністра освіти і науки Оксани Макаренко, батьківські комітети не потрібні, адже новий освітній закон дає батькам ширші можливості залучення до життя школи.

Про це вона сказала в ефірі “UA:Перший”.

Батьківські комітети не потрібні. Потрібні інші форми залучення батьків у життя закладу чи в побудову траєкторії навчання власної дитини“, – вважає Макаренко.

За її словами, новий закон “Про освіту” дозволяє батькам залучатись тою мірою, якою вони хочуть.

Можна забрати дитину на домашнє навчання повністю відповідати за її навчання. Можна вступити в піклувальну раду закладу: контролювати фінанси, робити план розвитку закладу, впливати на тендерні закупівлі їжі, аж до можливості впливати на призначення керівника закладу, на його заохочення чи звільнення“, – зазначила Макаренко.

Вона також сказала, що її як маму цікавить, як навчається її дитина, які її успіхи та в чому потрібна допомога.

На батьківських зборах цього часто-густо не можна дізнатися. Твою дитину порівнюють з іншою: вона розумніша чи дурніша. Є така форма  індивідуальні консультації. Це дуже поширено в західних практиках. І ми радимо школам переходити на графіки індивідуальних консультацій“, – розповіла Макаренко.

Нагадаємо, у МОН пояснили, що скасування положення про батьківські комітети не забороняє комітети, оскільки саме положення було рекомендаційним. Також міністерство планує розробити нове положення про батьківські комітети, яке відповідатиме новому закону “Про освіту”.

Зараз ведуться дискусії щодо прав та обов’язків батьків, адміністрації школи та вчителів, які потрібно прописати в новому законі “Про загальну середню освіту”.

Окрім того, міністр освіти і науки Лілія Гриневич закликала батьків вимагати фінансову звітність та обговорення бюджету школи.

“Нова українська школа”

Фото: автор – Emma Simpson, Unsplash


Обговорення