Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Грудня 2017

Батьки SOS розробили брошуру про те, як правильно (не)здавати гроші на школу

Спільнота Батьки SOS разом з “Українським кризовим медіацентром” розробили брошуру з відповідями на найпоширеніші запитання про збір коштів на ремонт школи.

Макет складається з трьох блоків. У першому розповідається про те, як формується бюджет навчального закладу та як можна залучати кошти. Наприклад, школа повинна мати прописаний річний кошторис на ремонт, який подає в районні управління освіти.

Коли ж якісь пункти в кошторисі не профінансовані з місцевого чи державного бюджетів, навчальний заклад може залучати кошти від благодійників, якими також можуть бути батьки. При цьому обов’язковою умовою таких благодійних внесків є оприлюднення переліку потреб та їхньої вартості.

Також в макеті показано, що варто зробити перед тим, як вирішувати здавати гроші. Як от запитати в керівництва школи, чи відповідна потреба прописана в кошторисі та спершу звернутись по допомогу до депутатів місцевої чи Верховної Ради, яких обрали у виборчому окрузі, де розташований навчальний заклад.

Батьки SOS розробили макет з відповідями, як (не)здавати гроші на школу

У другому блоці розповідається, як правильно зробити внесок. Наприклад, варто це робити лише у безготівковій формі та перераховувати кошти на спецрахунок школи в Держказначействі, що зобов’яже керівництво закладу використати гроші за призначенням.

Третій блок пояснює, що дитину не можуть виключити зі школи, якщо батьки вирішили не здавати гроші на ремонт. Зокрема, це гарантують норми законів “Про освіту”, “Про благодійну діяльність…”, постанови уряду та статті Кримінального кодексу.

Окрім того, Батьки SOS вже домовились з дизайнером про розробку векторного макету для друку у форматі А2.

Нагадаємо, Департамент освіти і науки, молоді і спорту КМДА видав наказ №930 від 3 жовтня 2017 року, згідно з яким київські школи зобов’язали оприлюднювати на своїх сайтах звіти про фінансування, а також заборонили збирати гроші у фонд класу та школи. Як пояснили у МОН, звітувати школи про свої фінанси мусять згідно із законами “Про доступ до публічної інформації” та “Про відкритість використання публічних коштів”.

Згодом Олексій Рєзніков заявив, що в київському бюджеті достатньо коштів, щоб проводити ремонти та оздоблювати школи, тому будь-який примусовий збір коштів з батьків співробітниками школи є незаконним та прямо забороненим.

Також у КМДА розказали, як батькам легально збирати гроші для школи.

“Нова українська школа”

Фото: pexels.com


Обговорення