Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

18 Травня 2018

Київ не фінансуватиме 1 класи, які навчатимуться за платними навчальними програмами

У столиці вирішили не виділяти кошти на облаштування освітнього простору 1 класів, які навчання за нетиповими програмами, що передбачають купівлю батьками навчальних матеріалів.

Про це йдеться в листі київського освітнього департаменту з підписом директора установи Олени Фіданян №063-5150 від 16 травня.

В документі зазначено, що на облаштування освітнього простору для київських першокласників виділено 204,9 мільйона гривень: 69,9 мільйона – з державного бюджету та 135,3 мільйона – з міського. Це приблизно 6 тисяч гривень на одного учня.

Звертаємо увагу, що ні держава, ні місто не фінансуватимуть жоден муніципальний навчальний заклад, котрий обере “бізнесовий освітній проект”, програму, яка передбачає щомісячний збір коштів з батьків на різноманітні посібники, зошити з друкованою основою та інше, – зазначено у листі.

У київському освітньому департаменті переконані, що зошити з друкованою основою, які пропонують за певну плату деякі нетипові програми, “обмежують дитину у пізнавальній діяльності, позбавляють її індивідуальних творчих рішень“.

Робота з програмами, які заганяють вчителя у роль продавця чи агента, а дітей  у шаблонні рамки, є для нас викликом, який може бути подоланий нашою справжньою освітянською позицією, – додали в департаменті.

Нагадаємо, 21 лютого уряд затвердив новий Державний стандарт початкової освіти, за яким учитимуться перші класи Нової української школи в наступному навчальному році. Зі Стандартом можна ознайомитись за цим посиланням.

22 лютого Колегія МОН затвердила 26 навчальних програм для 1–2 класів, з яких 24 – для національних меншин і корінних народів.

Вчителі НУШ зможуть складати власні навчальні програми на основі типових без затвердження у міністерстві.

Окрім того, у міністерстві пояснили, що Колегія МОН затверджує лише типові освітні програми, авторські та експериментальні ж цього не потребують. Такі програми затверджує Державна служба якості освіти.

Фото: автор – fotoscool, Depositphotos


Обговорення