Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Жовтня 2024

Освітян, студентів і всіх зацікавлених запрошують на безплатний офлайн-захід у Києві “Крим: (не)вивчені уроки історії”: як взяти участь

ГО “Смарт освіта” та кафедра новітньої історії України Київського національного університету ім. Т. Шевченка запрошують учителів історії, студентів-істориків, учнів, активістів, представників корінних народів Криму й усіх охочих на безплатний офлайн-захід “Крим: (не)вивчені уроки історії”. У межах події учасники й учасниці обговорять виклики з інтеграції історії півострова в навчальний процес, а також освітні інструменти, які можуть спростити це завдання для вчителів.

Зареєструватися для участі в заході всі охочі можуть за посиланням.

Подія відбудеться 30 жовтня о 14:00 у Києві, у головному (червоному) корпусі КНУ ім. Т. Шевченка, аудиторія №329.

Для учасників і учасниць, які не зможуть доєднатися до події очно, буде доступна онлайн-трансляція заходу в Zoom (про це слід вказати під час реєстрації).

Докладнішу інформацію можна дізнатися на офіційній сторінці події у Facebook.

Упродовж століть імперська, а згодом совєцька росія створювала фальшивий історичний наратив про поневолені нею народи та землі. Тож тривалий час історія Кримського півострова та його корінних народів залишалася білою плямою й в історії України.

Переосмислення подій на землях Криму й ролі корінних народів у процесі українського державотворення розпочалося у 2014 році. Тоді ж поступово стали вписувати історію Криму та його народів у шкільну програму. У 2022 році концепцію шкільної історичної освіти в Україні переглянули. Утім, досі існує низка міфів та дезінформації про історію півострова та його корінних народів, які необхідно розвінчувати.

Під час заходу “Крим: (не)вивчені уроки історії” учасники й учасниці поговорять:

  • як розповідати школярам / школяркам про історію півострова;
  • як інтегрувати аудіоуроки з історії Криму в навчальний процес;
  • чому деколонізація важлива для всієї історії України тощо.

У події візьмуть участь:

  • Мартін-Олександр Кислий – кандидат історичних наук, дослідник історії Криму, співавтор проєкту “Когнітивна деокупація Криму” для Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим;
  • Олександр Панарін – кандидат історичних наук, історик, автор підручників і посібників з історії, офіцер ЗСУ;
  • Антоніна Макаревич – кандидатка історичних наук, дослідниця історії Османської імперії, учителька та співавторка підручників з історії та громадянської освіти;
  • Мамуре Чабанова – філологиня, перекладачка та викладачка кримськотатарської мови, співавторка онлайн курсу “Qırım: Крим – це ми”;
  • Ірина Вишня – кандидатка історичних наук, викладачка історії та правознавства;
  • Олександр Охріменко – кандидат історичних наук, співавтор онлайн курсу “Qırım: Крим – це ми”;
  • Ірина Шарова – координаторка освітнього проєкту аудіоуроків “Вчися вухами”, редакторка курсу аудіоуроків “Історія Криму”.

Модеруватиме подію Юлія Топольницька – кандидатка історичних наук, асистентка кафедри новітньої історії України КНУТШ, співавторка підручників, посібників та курсів з історії та громадянської освіти, авторка й методистка в освітньому медіа “НУШ”.

Читайте також:

Титульне фото: ГО “Смарт освіта”


Обговорення