Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Червня 2024

Росіяни розміщують на своїх сайтах із усиновлення фото й дані викрадених українських дітей

Окупанти розміщують на сайтах із усиновлення фото й дані українських дітей, яких викрали й вивезли до росії в перші місяці повномасштабного вторгнення.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів Financial Times, передає “Укрінформ”.

Зокрема, журналістам вдалося знайти й ідентифікувати чотирьох українських дітей від 8 до 15 років на пов’язаному з російським урядом сайті з усиновлення – usynovite.ru.

Так, на порталі в однієї дитини вказані інші ім’я та вік, ніж в українських державних документах. А ім’я ще однієї дитини написане в російському варіанті. Крім того, про українське походження жодної із них не вказується.

Усіх дітей росіяни викрали з державних будинків опіки в містах на півдні та сході України, що потрапили в тимчасову окупацію у 2022 році.

Хлопчиків і дівчат розлучили зі своїми опікунами та родичами. Дехто із них опинився в Тульській і Оренбурзькій областях. А одну дитину росіяни вивезли в тимчасово окупований Крим.

Крім того, на російському сайті з усиновлення знайшли ще 17 дітей, особи яких раніше підтвердила українська влада разом з їхніми родинами в розслідуванні New York Times. Усі вони раніше виховувалися в Херсонському дитячому будинку.

За оцінками української влади, з 24 лютого 2022 року майже 20 000 українських дітей були примусово вивезені з тимчасово окупованих територій України до росії. Багато тисяч неповнолітніх досі вважаються зниклими безвісти й про їхню долю нічого не відомо.

Раніше ми розповідали, що в Німеччині знайшли 161 українську дитину, викрадену росіянами.

Титульне фото: “Укрінформ”


Обговорення