Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Липня 2024

Уряд затвердив порядок надання субвенції для “НУШ” у 2024 році

Сьогодні, 5 липня, Уряд України затвердив порядок надання субвенції для реалізації реформи “Нова українська школа” у 2024 році. Її розмір складає 1,5 мільярда гривень. Торік на “НУШ” виділили 1,47 мільярда гривень, які громади можуть використовувати й цьогоріч.

Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.

Кошти субвенції можуть бути спрямовані на оновлення матеріально-технічної бази шкіл і підвищення кваліфікації вчителів, які працюють за стандартами НУШ.

Зокрема, 1,5 мільярда, які виділили цього року, розподілять у такий спосіб:

  • 1,22 мільярда гривень – для 7-х класів НУШ на закупівлю засобів навчання, обладнання, комп’ютерного й мультимедійного обладнання для кабінетів фізики, хімії, біології, географії (природничих наук);
  • 102,54 мільйона гривень – для пілотних 8-х класів НУШ на закупівлю засобів навчання, обладнання, мультимедійного та комп’ютерного обладнання, меблів;
  • 69,24 мільйона гривень – для пілотних 8-х класів НУШ на закупівлю навчальної та навчально-методичної літератури, зокрема, електронних версій та версій з аудіосупроводом.

Крім того, 100 мільйонів гривень субвенції спрямують на підвищення кваліфікації:

  • директорів, їхніх заступників і вчителів, які навчають 7-і класи НУШ, а також пілотних закладів освіти;
  • підготовку та оплату праці тренерів-педагогів і надавачів послуг із професійної підтримки й допомоги освітянам (супервізорів).

У МОН також розповіли, що отримання громадами коштів субвенції відбуватиметься за визначеним алгоритмом. Для цього міністерство створить спеціальну комісію, яка збере й проаналізує інформацію відповідно до визначених критеріїв і потреб закладів освіти в обладнанні, меблях тощо (через AIKOM). Далі комісія подасть пропозиції щодо розподілу субвенції між обласними бюджетами та бюджетом Києва. Після цього МОН підготує подання, яке має ухвалити уряд. Зрештою субвенція надійде обласним і Київській міській державним адміністраціям, а вони вже розподілять кошти між обласними та бюджетами громад.

Закупівлі коштом субвенції ОТГ зможуть здійснювати за умов:

  • співфінансування з місцевого бюджету (від 5% до 30% – залежно від індексу податкоспроможності);
  • якщо заклад освіти працює за денною або змішаною формами;
  • якщо в школі є укриття (або на відстані не більше як 500 м);
  • школа не розташована на тимчасово окупованих територіях.

У МОН також наголосили, що першочергово засоби навчання закуповуватимуть для закладів освіти, майно яких знищено або пошкоджено внаслідок військової агресії росії.

Крім того, кошти субвенції розподілятимуть за такими критеріями:

  • на засоби навчання й обладнання для природничих кабінетів – пропорційно кількості 6-х класів у 2023–2024 навчальному році;
  • на засоби навчання, обладнання й меблі для пілотних шкіл – пропорційно кількості шкіл, які працюють за денною або змішаною формою;
  • на навчальну й навчально-методичну літературу для пілотних шкіл – пропорційно кількості учнів і вчителів таких шкіл;
  • на підвищення кваліфікації – пропорційно кількості осіб, які її потребують.
1

Читайте також: “Завдяки субвенції вдасться придбати 500 шкільних автобусів для 22 областей”.

Тутульне фото – pbo.vic.gov.au; інфографіка – МОН


Обговорення