Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Чи знаєте ви, як приборкати спеку? Короткий тест для перевірки

У липні 2024-го Україна потрапила в епіцентр температурних рекордів. У частині областей позначка термометрів сягала +40 градусів ☀

Така спека погіршує самопочуття, а найбільше вона впливає на маленьких дітей та людей старшого віку. Не варто забувати й про тварин, які також важко переживають високі температури.

Однак є чимало методів, які допомагають боротися зі спекою та зменшити її вплив. Які з них справді дієві? Пропонуємо перевірити та освіжити ваші знання в цьому тесті.

🌡 Які речі ви одягнете, якщо вам потрібно вийти на вулицю у +30 градусів?

Правильно! Неправильно

У спеку радять одягати саме легкі, вільні та світлі речі з довгими рукавами, бажано з натуральних тканин. Темні кольори поглинають більше сонячного світла, а тісний одяг може створювати тиск і зменшувати циркуляцію повітря.

🌡 У який час спекотної доби ви радше залишитеся вдома, ніж підете на вулицю?

Правильно! Неправильно

Пік активності сонця припадає на проміжок з 11 до 16 години. У цей час варто зменшити перебування на вулиці та уникати напруженої роботи.

🌡 Як підтримувати водний баланс?

Правильно! Неправильно

У літню спеку важливо регулярно пити воду. Натомість солодких, алкогольних напоїв та напоїв із кофеїном краще уникати, бо вони сприяють ще більшій втраті рідини в організмі.

🌡 За якого УФ-індексу варто наносити сонцезахисні засоби?

Правильно! Неправильно

Ультрафіолетовий індекс – це показник рівня ультрафіолетового випромінювання від нуля і вище. Чим він вищий, тим більша небезпека для шкіри й очей. Тож, щоб уникнути сонячних опіків, уже від позначки «3» варто наносити сонцезахисні засоби. Зауважимо, що за УФ-індексом можна стежити в різних додатках на смартфонах та на сайтах.

🌡 Якій їжі надасте перевагу в спеку?

Правильно! Неправильно

У спеку краще їсти «легкі» страви. Наприклад, овочеві супи й салати, фрукти, йогурти, нежирне м’ясо. А ось жирна та гаряча їжа навпаки створюють додаткове навантаження на організм.

🌡 Якщо готова страва чи продукти, які мали б бути в холодильнику, пробули понад дві години в кімнатній температурі, чи будете ви це їсти?

Правильно! Неправильно

Таку їжу не можна куштувати, бо є ризик отруєння. Якщо температура навколо вища за +30 градусів, продукти стають непридатними для споживання вже через одну годину.

🌡 Чи можна залишати дітей та тварин у зачинених авто під час спеки?

Правильно! Неправильно

Дітей і тварин не можна залишати в зачиненому авто під час спеки. Всередині температура підіймається дуже швидко й може сягнути критичних позначок. Тож ні авто в тіні, ні відчинені вікна, ні увімкнений кондиціонер не врятують дитину чи тварину від теплового удару, чи ще гірших наслідків.

🌡 Надворі +30 градусів і ви вирішили охолодитися у водоймі, що оберете:

Правильно! Неправильно

Тут усі відповіді правильні. А ще важливо не купатися на самоті – завжди хтось має бути поруч, аби допомогти в разі чого. Також, щоб мінімізувати всі ризики, не можна купатися в стані алкогольного сп’яніння.

🌡 Коли краще здійснювати фізичні навантаження за високих температур повітря?

Правильно! Неправильно

Фізичні навантаження можна перенести на ранковий чи вечірній час. З 11 до 16, як ви вже знаєте, маємо пік активності сонця.

🌡 Що ви зробите, якщо людина зазнала сонячного або теплового удару?

Правильно! Неправильно

Усі відповіді правильні! Пам’ятайте, що серед ознак теплового та сонячного удару – короткочасна втрата свідомості, запаморочення, підвищення температури тіла, нудота, м’язові спазми в руках, ногах чи животі, теплові висипання (прищики чи маленькі пухирці), головний біль, слабкість, швидкий пульс, утруднення дихання та інші.

Чи знаєте ви, як приборкати спеку? Короткий тест для перевірки
Можете краще 💪 Варто ще раз повторити базові правила! Не радимо зловживати ними, адже спека підступна.
Непогано 🤗 Та радимо більш ретельно повторити базові правила, щоб ніяка спека не могла вам нашкодити.
Ви справжній/я підкорювач/ка спеки ☀️ З такими знаннями вам не страшні літні температурні рекорди. Головне – дотримуватися цих правил на практиці!

Дізнатися більше порад про те, як вберегтися від спеки та її наслідків, можна в матеріалах Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України та Центру громадського здоров’я МОЗ:

Вищезгадані матеріали були використані під час створення тесту.

Ірина Троян, “Нова українська школа”

Титульне зображення: авторка – Jordan Kay

Матеріали за темою

Обговорення