Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Вересня 2024

У підручнику з української мови для 7 класу надрукували карту України без Криму: відповідь авторів

У підручнику з української мови для 7 класу “НУШ”, авторства Анастасії Онатій і Тараса Ткачука, опублікували карту України без Кримського півострова. Видання надрукували у 2024 році накладом 41 620 примірників.

На це у своєму телеграм-каналі “Нерозбувний книгочитун” звернула увагу літературна критикиня й книжкова оглядачка Тетяна Гонченко.

“Вгадайте, звідки ця карта України без Криму? Зі шкільного підручника з української мови для 7 класу (авт. Онатій А. В., Ткачук Т. П.). Це надруковано прямо поруч із текстом Гімну України”, – розповіла вона.

Помилку Гонченко помітила в електронній версії підручника на сайті Інституту модернізації змісту освіти. Утім, у паперовому варіанті видання припустилися такої ж помилки.

Нагадаємо, що одним із авторів цього підручника є вчитель і нині військовослужбовець із Вінниці Тарас Ткачук (позивний – “Доцент”). Співавторами також були школярі.

Карта України без Криму в електронній версії підручника / фото з Telegram-каналу Тетяни Гонченко

Карта України без Криму в друкованій версії підручника / фото з Fаcebook-сторінки Анастасії Онатій

Після розголосу на ситуацію відреагувала співавторка підручника Анастасія Онатій. У дописі на своїй Facebook-сторінці вона розповіла, що всі відповідальні за створення підручника для 7-класників визнають “свій недогляд”, а карта України без Криму з’явилася в посібнику “через прикру неуважність”.

“Недоперевірили, недогледіли – ми можемо назвати це по-різному, але факт лишається фактом: ми несвідомо зробили боляче людям і перепрошуємо за це. Крим наш, український – це беззаперечне твердження, і ми його проговорюємо чітко ще раз і готові робити це знов і знов. Нам важлива ваша думка, нам важлива єдність суспільства”, – пояснила вона.

Анастасія Онатій додала, що в підручнику є щонайменше 3 згадки про український Крим (“для тих, хто хоче побачити зраду”), а також запропонувала колегам-освітянам, які отримають видання, проводити на уроках флешмоб “Домалюй Крим”.

“Колеги-освітяни, виділіть 10-15 хвилин на уроці, щоб обговорити цю помилку з учнівством і домалювати піктограму в підручнику на сторінці 3. Підтримайте нас – буде гарний привід поговорити про Крим, його українськість. А також, авжеж, про інформаційні пастки й важливість визнавати власні помилки. […] Сподіваємося на ваше розуміння й чекаємо фото з флешмобів”, – написала вона.

Зі свого боку верстальники кажуть, що “технічна помилка” сталася через те, що стилістичне зображення карти України, яке придбали на стокових сервісах, не суцільне: воно складається з 2-х контурів.

“Контур півострова Крим розмістився при копіюванні та перенесенні на шар нижче білого кола. А інший контур – розташований на шарі, який вище білого кола. Дизайнер зосередив свою увагу на контурах, щоб не було зайвих. І на жаль, не помітив, що об’єкта немає на верхньому шарі”, – йдеться в повідомленні.

Анастасія Онатій також розповіла, що “виявляється, на стоках тепер викладають “зручні” карти України з двома “шарами” зображень із Кримом і без”.

Читайте також: “Зміст освіти з української мови: чи є суттєві зміни в модельних програмах для 5-9 класів:

Титульне фото: Telegram-канал Тетяни Гонченко


Обговорення