Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Сучасні патріотичні пісні: конспект та презентація для уроку

За останні роки перелік творів, які вивчають школярі у 5–9-х класах, змінився. Оновлені програми з української літератури поповнилися сучасними текстами популярних авторів та авторок. Там з’явились історії про дорослішання та гострі соціальні проблеми, які є фокусними для сучасних підлітків.

“Нова українська школа” разом із фіналістками конкурсу “Учитель року-2024” в номінації “Українська мова та література” Любов’ю Уманською та Зоряною Косташ підготували матеріали, які вчителі можуть використовувати на уроках української літератури в 7 класі за темою “Сучасні патріотичні пісні”. Окрім цікавих завдань та інтерактивних вправ, наприкінці конспекту ви також знайдете презентацію для уроку.

Тож із цього матеріалу ви дізнаєтеся:

  • що таке ейдос-інтерпретації;
  • як застосовувати техніку скрайбінгу;
  • як за допомогою оригінальних кроссенсів створити ДНК митців;
  • що таке “Симфонія мотивів”, “Символічні гілки дерева сенсів” і як “Відчинити двері ключовими словами”;
  • як зробити “Кардіограму почуттів та емоцій”.

БІЛЯ ТОПОЛІ КВІТАМИ МІННИХ ЗОН РОЗКВІТАЄ ПОЛЕ: ПЕРША ДОРОГА

1. ІДЕЯ: запропонуйте учням та ученицям заздалегідь створити плейлисти із сучасними патріотичними піснями й за змоги взяти до школи навушники. Учнівству неодмінно сподобається день із привабливою назвою “Перерви в навушниках”.

Попросіть дітей не лише слухати пісні на перервах, але й ділитися своїми уподобаннями щодо тематики пісень, їхніх жанрів, авторів і виконавців, доповнювати власні плейлисти новими творами.

На дошці Padlet створіть спільний плейлист, який учні та учениці зможуть наповнити після обговорень. Скористайтеся фліпчартом або листом великого формату, аби всі охочі записали назви патріотичних пісень, які рекомендують прослухати, а також їхніх авторів та виконавців. У такий спосіб ви отримаєте рукотворний плейлист.

Приклад надали Любов Уманська та Зоряна Косташ

2. ПРОБЛЕМНЕ ПИТАННЯ: почніть урок проблемним питанням від Юрія Нагулка. Попросіть учнів та учениць зайняти позицію, обравши відповідь на шкалі, й обґрунтувати вибір.

Юрій Нагулко: “Чи варто слухати музику посеред війни… коли гинуть люди, виють сирени, коли не знаєш, яким буде завтрашній день?”

Запропонуйте учням та ученицям відсканувати QR-код і дізнатися, ким є людина, слова якої були запропоновані на початку уроку. Нехай учні та учениці зіставлять свої відповіді й аргументи з міркуваннями відомого сучасного художника на його сторінці у Facebook.

3. ОБГОВОРЕННЯ: поговоріть про музику й пісні, скориставшись такими запитаннями:

  • Чи є пісня, яка завжди покращує вам настрій? Яка це пісня і чому вона така особлива для вас?
  • Розкажіть, як пісні впливають на ваші думки та рішення.
  • Пісня коли-небудь допомагала вам впоратися з негативними емоціями або складною ситуацією?
  • Чи може пісня передати почуття або думки людини краще, ніж просто слова? Наведіть приклад.
  • Чи пісня надихала вас колись на власну творчість? Поділіться своїми ідеями.
  • Ви можете уявити своє життя без музики, без пісні? Що зміниться, якщо пісня зникне?
  • Як ви вважаєте, пісня навчає вас розуміти та пояснювати не лише свої емоції, але й емоції інших людей? Наведіть приклади.
  • Музика об’єднує людей? Як це відбувається?

4. ДІЛИМОСЯ ДОСВІДОМ: запропонуйте учнівству обрати й відсканувати один із трьох QR-кодів. Нехай діти обирають “сховані” пісні не за певним уподобанням, а залежно від того, де вони найчастіше слухають музику:

  • Перша група: у компанії друзів, під час свят і вечірок.
  • Друга група: вдома, наодинці.
  • Третя група: на прогулянках, під час занять спортом або виконання завдань.

5. ДОСЛІДЖУЄМО: попросіть дітей одягнути навушники й увімкнути обрану пісню, слухати, рухаючись у ритмі музики, мімікою, жестами, емоціями (без слів) відтворювати почуте. Запропонуйте спостерігати за однокласниками й однокласницями, щоб впізнати, хто ще слухає “їхню” пісню. У такий спосіб діти мають об’єднатися в три групи.

6. ОБ’ЄДНУЄМОСЯ В ГРУПИ: кожна група має сісти за окремий стіл. На столах мають лежати конверти з текстами прослуханих пісень та інформацією про авторів і виконавців.

a. Насамперед запитайте, чи чули діти раніше ці пісні, чи впізнають, хто їх виконує. Що вони знають про цих людей? [Група відкриває конверт тоді, коли потребує підказки].

b. Попросіть, щоб за кожним столом обговорили й намалювали на спільному аркуші свої емоції після прослуховування, використовуючи кольорові олівці. Запропонуйте групам представити пісні та прокоментувати обрану колірну гаму.

c. Обговоріть перші враження, скориставшись запитаннями:

  • Які слова або фрази з пісні найбільше запам’яталися? Чому?
  • Які послання передає пісня?
  • До якої аудиторії звертається автор/автори?
  • Які настрої передає музичний супровід?

На цьому етапі можна відкрити конверти й ближче ознайомитися з текстами пісень.

МАТЕРІАЛИ ДЛЯ КОНВЕРТІВ

📩 Конверт 1:

📩 Конверт 2:

📩 Конверт 3:

d. Запитайте, чи змінилися відчуття після прочитання.

Нехай кожна група проаналізує пісню за запитаннями й занотує лаконічні відповіді:

  • Що могло надихнути автора/авторів на створення такого тексту?
  • Чи є в пісні заклики до дій або певних вчинків? Як вони виражені?
  • Як пісня впливає на почуття патріотизму?
  • Якими п’ятьма кольорами можна намалювати патріотизм?
  • Чи описує пісня сучасні виклики та проблеми, з якими зіштовхується Україна?
  • Як пісня відображає культурні або національні особливості українців?
  • Чи буде ця пісня актуальною через 50 років? Від кого або від чого це залежить?

e. Поясніть учням і ученицям, що ці три пісні – плейлист на сьогодні, і додайте, що він має назву “Дорога до…”.

7. ЧИТАЄМО: наступним кроком буде глибоке, вдумливе прочитання текстів та обговорення в групах для пошуку наскрізного образу дороги. Перш ніж діти почнуть працювати, попросіть їх дібрати асоціації до слова ДОРОГА і презентувати їх у зручній формі.

8. ВПРАВА: покажіть асоціації, розміщені в хмарі слів: дорога – це рух, швидкість, мандрівка, невідомість, зустрічі, ризик, зростання, падіння, втрати, придбання, чекання, очікування, незручності, розчарування, радість, ідеї, друзі, небезпека, втеча, повернення, вибір, натхнення, мета, свобода, доля, життя, вічність тощо.

Аби створити хмару, радимо скористатися сервісом WordArt.

Спробуйте за допомогою нейромережі DALLE-3 згенерувати зображення і створити ейдос-інтерпретації асоціацій (невидиме зробити видимим) або застосувати техніку скрайбінгу.

Приклад надали Любов Уманська та Зоряна Косташ 

Приклад надали Любов Уманська та Зоряна Косташ

Допоможіть учням і ученицям побачити, почути й відчути, що ці пісні не лише про війну – вони про вибір на дорозі життя. Війна в піснях – це частина великої дороги, а мама – незмінна підтримка на цій дорозі.

9. ПОМІРКУЙТЕ:

  • До кого або до чого йдуть герої?
  • Як вони йдуть?
  • Чим подібні їхні дороги, а чим відрізняються?

10. РОТАЦІЯ ЗА СТАНЦІЯМИ: щоб кожна дитина попрацювала з кожною піснею, запропонуйте учням та ученицям двічі змінити столи та продовжити роботу в напрямку “Стіл праворуч”.

  • Перша зміна станцій. Учасники й учасниці груп залишають свої напрацювання і переходять за стіл праворуч, щоби попрацювати з ідеями однокласників/однокласниць, доповнюючи ці ідеї своїми. На нових робочих місцях запропонуйте учням та ученицям створити афішу пісні.
  • Друга зміна станцій. Учасники й учасниці груп залишають свої афіші та переходять за стіл справа. Запропонуйте дітям створити сценарій відеоролика до пісні, спираючись на напрацювання попередніх груп і додаючи власні ідеї. Візуалізувати сценарій можна, взявши за основу образ дороги як символу життєвого шляху та особистісного вибору. Нагадайте, що дорога символізує не лише фізичний шлях, але й емоційний, і духовний. Попросіть учнів та учениць прокоментувати зв’язок між фізичним і метафоричним значенням дороги в житті героїв.

🚉 ПЕРША СТАНЦІЯ: Святослав Вакарчук “Квіти мінних зон”.

У першій частині тексту продемонстровано момент повернення додому, однак воно затьмарене невизначеністю та відчуттям незавершеності, бо “ще залишилась невзята висота”. Це повернення пов’язане із сім’єю, з мамою, бо лише вони можуть зрозуміти біль, страх і переживання героя. Бачимо різкий контраст між мирним життям і жорстокістю війни, боротьбу в душі героя (іде до себе). А далі – знову дорога – до свободи. Ця дорога буквально пролягає через вокзал, на якому чекає дівчина.

🚉 ДРУГА СТАНЦІЯ: Олег Псюк, Іван Клименко “Стефанія” (музика – І. Діденчук, виконання – гурт Kalush Orchestra).

Пісня насичена образами, що також показують тісний зв’язок ліричного героя з рідною землею та з мамою, яка порівнюється із царем Соломоном, що славився своєю мудрістю. Це підкреслює глибину материнського життєвого досвіду, якого достатньо, щоби бути опорою для сина на складній дорозі вибору. Ліричний герой не повертається додому фізично – його повернення значно сильніше, бо він лине додому думками й спогадами.

Фраза “ломаними дорогами прийду я завжди до тебе” засвідчує, що навіть після складних життєвих випробувань дорога завжди веде до коріння, до матері. Чи “присутня” в пісні війна? Вирішувати й інтерпретувати вам. “Якщо вже так, то я хотів би назвати її піснею нашої перемоги!” – сказав в інтерв’ю лідер гурту Олег Псюк.

🚉 ТРЕТЯ СТАНЦІЯ: Петро Солодуха “Біля тополі”.

Бачимо матір, яка втратила сина – молодого козака. Образ свічки, що “не згаса” в рідному домі, символізує пам’ять, яка буде жити вічно. Свічка уособлює світло, надію та безсмертя душі, що пішла на небеса. Молодий козак обирає дорогу боротьби й самопожертви: він у бій “за волю пішов у далечінь, за правду й долю нових поколінь”. Розуміємо, що його тіло повернулося додому на щиті, але в думках і пам’яті матері герой не припиняє жити, бо його дорога продовжується в нових поколіннях.

РЕФЛЕКСІЯ

Запропонуйте учням і ученицям розглянути й інтерпретувати картину Юрія Нагулка “Поєднання”, а потім обрати будь-яке слово чи фразу з опрацьованих пісень і записати в особистий нотатник, а тоді, не зупиняючись, три хвилини писати все, що спадає на думку, аби “вилити” на папір емоції, почуття, враження тощо.

Зверніть увагу учнів та учениць на назву уроку – “Біля тополі квітами мінних зон розквітає поле”. Попросіть їх прокоментувати назву.

C:\Users\HP\Desktop\МАМА\Учитель року\СМАРТ Есе\Пісні НУШ\Поєднання.jpg

“Поєднання”, автор Юрій Нагулко

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Запропонуйте дітям удома створити креативний триптих “Три струни серця”, де кожна частина відображатиме одну з тем, які розглядалися в піснях:

  • дорога – як життя;
  • материнська любов і підтримка;
  • патріотизм.

Кожна частина триптиха повинна містити:

  • текст (2–3 речення), що передає думки й емоції щодо теми;
  • символ (малюнок, світлина, знак, емодзі тощо), що найяскравіше ілюструє тему.

БІЛЯ ТОПОЛІ КВІТАМИ МІННИХ ЗОН РОЗКВІТАЄ ПОЛЕ: ДРУГА ДОРОГА

Щоби продовжити занурюватися у вивчення сучасних патріотичних пісень, Любов Уманська та Зоряна Косташ пропонують вчителям готову інтерактивну презентацію з докладними інструкціями до другого уроку.

Завантажити презентацію можна за посиланням.

СУЧАСНІ ПАТРІОТИЧНІ ПІСНІ (8) (1)

Любов Уманська, Зоряна Косташ, Катерина Молодик, спеціально для “Нової української школи”

Титульне фото: НУШ

Матеріали за темою

Обговорення