Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

35 інструментів для дистанційного навчання – добірка НУШ

“Нова українська школа” зібрала кілька десятків онлайн-інструментів, які допоможуть учителям та батькам зайняти дітей навчанням під час карантину. Це – не виключний перелік. Найближчим часом ми напишемо про інші корисні платформи.

Якщо ви спробували якийсь інструмент не з цього списку – напишіть нам і ми розповімо читачам про нього. 

БЕЗКОШТОВНІ

1. Prometheus

На платформі є близько 100 безкоштовних онлайн-курсів. Серед яких:

2. ЕдЕра

Тут ви знайдете 47 безкоштовних курсів на найрізноманітніші теми. Зокрема:

3. iLearn

Тут можна безкоштовно пройти онлайн-підготовку до ЗНО з основних предметів із київськими репетиторами. На платформі також є тести і відеолекції.

4. Цікава наука

Це YouTube-канал із короткими науково-популярними відео з фізики, астрономії, біології, географії та математики. Тут ви дізнаєтеся, звідки беруться нові віруси, чи існує час насправді і чому коти так дивно поводяться.

5. Клятий раціоналіст

Ще один YouTube-канал, який пропагує раціоналізм та спирається на наукові дослідження. Тут ви знайдете відповіді як на несподівані, так і на очікувані запитання. Наприклад, чому не треба проходити щодня 10000 кроків, що насправді відбувається, коли ви засмагаєте і чи можна посивіти від стресу за одну ніч.

6. Geek Journal

Канал, який допоможе бути в курсі справ у світі кіно, адже тут виходять огляди українських та світових фільмів. Можна поспостерігати і повчитися, як весело аналізувати і обговорювати кіно.

7. Ukraїner

Це мандри Україною, де вам покажуть країну з неба (це відео вже переглянули більше 700 тисяч разів), познайомлять з українськими болгарами та горюнами і звозять у гості до рідних міст Христини Соловій, Jerry Heil та alyona alyona.

8. Matific

Безкоштовний ресурс для вивчення математики в ігровій формі для учнів 1-6 класів. Учні можуть вирішувати задачі, проходити тести, досліджувати математичні концепції та прийоми. Matific дозволяє відстежувати успіхи всіх учнів через звіти в реальному часі (для цього потрібно заповнити форму).

9. #Живі письменники

Це інтерв’ю із сучасними письменниками й письменницями, де вони розповідають про дитинство, знайомлять із книжками, відповідають на запитання. До відео розроблені методичні рекомендації. У них є завдання не лише з мови та літератури, а й з математики, інформатики, дизайну та технологій і навіть образотворчого мистецтва.

Для роботи потрібно, щоб:

  • дитина подивилася ролик про письменника чи письменницю (усі відео тут);
  • ви завантажили методичні матеріали та обирали, в якій галузі вам допомагатимуть письменники та їхні книжкові герої (усі методичні матеріали тут).

10. Куншт

Це український науково-популярний журнал. Тексти можна як читати, так і слухати онлайн. Деякі супроводжуються відео (англійською). Стане у пригоді для учнів старших класів.

11. Щоденні завдання від освітнього дитячого табору JAMM

Відстежуйте нові завдання за хештегами #JAMMonline #JAMMDiscovery у Facebook. Там ви знайдете кілька рубрик: “Питання дня”, “Do it yourself”,“Fun & smart”, “Movie of the day”, “Challenge yourself”, “Smart games”.

12. Duolingo

Це сервіс для вивчення англійської за допомогою інтерактивних вправ з елементами гри. На платформі одразу видно, які завдання виконано правильно, а які – ні.

13. Книга-мандрівка

Український мультсеріал, створений на основі бестселера “Книга-мандрівка. Україна” про всесвітньо відомих українців та події, про які в нас не завжди добре знають. Одна з найпопулярніших серій на каналі – “Як одесит світ від холери врятував”. Її переглянули вже майже 250 тисяч разів.

14. Childdevelop

Генератор практичних завдань, який дозволяє створювати та роздруковувати завдання для дітей різного віку з математики, читання та письма. Наприклад, прописи, анаграми, завдання на додавання чи віднімання.

15. Отримання знань

Цей сайт створили у Вінниці спеціально для дистанційної освіти зі шкільних предметів. Щоб отримати доступ до всіх матеріалів і зберігалися результати навчання – потрібно зареєструватися.

16. Математика на Khan Academy

Це українська версія навчальних відео популярної освітньої платформи Khan Academy. Тут можна знайти уроки з геометрії, тригонометрії та алгебри.

17. У класі

Безкоштовні відеоуроки з математики від 5 до 11 класу (алгебра, геометрія і стереометрія). Формат навчання максимально наближений до реального: вчитель пояснює теми біля дошки.

18. Формула 

Сайт, де можна почитати теорію з арифметики, алгебри, геометрії і тригонометрії, подивитися анімовані графіки і перевірити себе за допомогою онлайн-калькуляторів. До уроків прикріплені документи із завданнями (разом із відповідями).

19. LearningApps

Сервіс доступний англійською і російською мовами. У ньому є завдання з природничих наук, англійської та інших іноземних мов, математики, історії тощо.

20. Quzizz

Англомовний сервіс для розробки вікторин. Для роботи потрібно зареєструватися. На сайті є чимало готових україномовних тестів із різних предметів та тем.

21. Студія коду

Це – курси з інформатики для дітей 4-18 років. На платформі є відео, плани уроків і завдання. Частина матеріалів – англійською мовою.

22. OpenTheatre

Це сучасний український театр онлайн. Тут можна побувати за лаштунками українських театрів і подивитися вистави: наприклад, “Сто тисяч” від Театру на Подолі чи “Парадокси злочину” за мотивами роману “Злочин і кара” і розповіді Гілберта Честертона “Парадокси містера Понда”.

23. Екскурсії музеями світу (англійською)

Це можливість усім разом відправитися на екскурсію в музеї світу – добірка від Google Arts&Culture.

24. Відеоуроки з фізики від Павла Віктора

Викладач Рішельєвського ліцею Павло Віктор веде ютюб-канал, де публікує відео власних уроків. Так, на каналі уже є:

  • відеокурс з фізики для спеціалізованих фізико-математичних шкіл (474 уроки);
  • відеоуроки для 7 класу (86 уроків);
  • відеоуроки для 8 класу (94 уроки);
  • відеоуроки для 9 класу (34 уроки).

ПЛАТНІ ТА З РОЗШИРЕНИМ ПЛАТНИМ ДОСТУПОМ

25. Learning.ua

Це інтерактивні завдання з математики, української, англійської для дітей дошкільного і шкільного віку (до 8-10 класу). Також тут можна потренуватися до ЗНО і пройти пробні тестування попередніх років.

У безкоштовній версії доступні тести ЗНО минулих років та по одному завданню щодня з української, англійської і математики (без доступу до правильної відповіді). За 75 гривень на місяць можна отримати доступ до всіх завдань для одного учня, а за 225 гривень – для вчителя і 35-ти учнів.

26. MozaWeb

Тут є цифрові книги, інтерактивний зміст, пов’язані з навчальними предметами програми та ігри, більш ніж 1200 3D-сцен та відео. Сервіс платний, але є можливість створити безкоштовний акаунт і користуватися частиною опцій.

27. Study-smile

Сайт для дошкільнят і молодших школярів, де можна вчитися рахувати і читати (українською і російською). Доступ до тренажерів – платний (кілька доларів), але частина доступна безкоштовно.

28. Розумники

Понад 16 000 інтерактивних завдань із математики, української мови та курсу “Я досліджую світ” для учнів 1-4 класів. Доступ до матеріалів – платний, 60 гривень на місяць, але можна отримати безкоштовний на 2 дні. Для перегляду потрібно завантажити безкоштовний додаток.

29. Classtime

Це вправи і тести, в яких є можливість ставити оцінки. Вони є як готові, так можна створювати і свої. У безкоштовній версії є понад 30 тисяч питань для учнів, можна створювати свої та давати учням виклики у 9-ти форматах. У платній версії доступні оцінювання, командні ігри, завантаження індивідуальних та класних звітів. Ціна для кожної школи визначається індивідуально.

30. Кейс-уроки

Мета кейс-уроків – розвинути м’які навички, як-от уміння вчитися, критичне мислення, командна робота, концентрація уваги тощо. Один кейс-урок об’єднує різні предмети, тобто виходить інтегроване навчання. Передплата на рік коштує 19 доларів.

31. Kahoot

Англомовний сервіс, де можна створити вікторини з множинним вибором для всього класу. Учні зможуть працювати через браузер або додаток. Побачити, як це – можна в демонстраційному відео. Базова версія – безкоштовна. За 3 долари на місяць можна отримати доступ до більшого різноманіття завдань, а за 6 доларів – до шкільних ігор і до редагування вікторин.

32. GIOS

На цій платформі містяться онлайн-курси з математики для 5-9 класів. Складовими кожного уроку є теоретичний (короткі інтерактивні відео до 6 хвилин) та практичний блоки (завдання).

Тут є можливість учителю відслідковувати прогрес кожного учня та всього класу загалом. У вчителя в кабінеті також є інформація про завдання, в яких припустилися помилок більшість учнів класу.

На час карантину платформа дає знижку 50% – усі курси коштують по 450 гривень.

33. Мій клас

Цей сервіс містить онлайн-курси з 1-го до 11-го класу. Кожен урок складається з теоретичного блоку у вигляді тексту і практичного блоку (окремі завдання, які можна розв’язувати незалежно одне від одного; блок завдань, що потрібно розв’язати послідовно, методичні вказівки).

Також учитель отримує доступ до статистики учнів.

Доступ на 3 місяці коштує 100 гривень, на рік – 250 гривень.

34. IDroo

Віртуальна дошка для роботи з учнями (інтерфейс тільки англійською). У безкоштовній версії є можливість малювати геометричні фігури, лінії, додавати текст і спілкуватися в чаті. Платна версія дає можливість аудіодзвінків, створювати більше 50 дошок, ділитися документами і зображеннями. Ціна – 9 євро на місяць. За 25 євро можна створювати необмежену кількість дошок і отримувати статистику роботи.

35. Українське кіно на takflix.com

Онлайн-платформа “Такфлікс” планує активніше викладати нові фільми. Там уже можна переглянути комунальну трагікомедію Надії Парфан “Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго”, мюзикл Олени Дем’яненко “Гуцулка Ксеня” та мок’юментарі Корнія Грицюка “2020. Безлюдна країна”. Доступ до платформи платний – 60 гривень на тиждень.

P.S. Із 17 березня телеканал “Рада” та Міністерство освіти і науки запускають щоденну трансляцію безкоштовних відеоуроків та онлайн-курсів.

Читайте також “Дистанційне навчання під час карантину: що робити школам, батькам і МОН”

Надія Швадчак, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – AndrewLozovyi, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber

Матеріали за темою

Обговорення