Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Аби першокласник сам залюбки “сідав” за математику: як цьому сприяють нові навчальні посібники

Партнерський матеріал

Недостатньо навчити дітей додавати, віднімати чи розрізняти геометричні фігури. Потрібно показати, де в реальному житті вони можуть використати ці знання, вважає Діана Головань, головна редакторка видавництва “Лінгвіст”.

Аби вже з молодшого шкільного віку формувати в дітей цікавість до вивчення математики, варто зробити цей процес певною подорожжю, а не просто зазубрюванням правил.

У видавництві кажуть, що формула сучасного навчального посібника з математики для 1 класу приблизно така: STEM-підходи + приклади із життя + проєктна діяльність + чітка структура + сучасний візуал.

У статті “Нової української школи” читайте:

  • які переваги мають посібники над звичайними підручниками;
  • що про досвід використання кажуть вчителі;
  • за допомогою яких засобів вчителі можуть ефективно спланувати уроки з математики та урізноманітнити їх.

ЯК ЗАЦІКАВИТИ МАТЕМАТИКОЮ 6-РІЧНУ ДИТИНУ

Кожному учневі й кожній учениці в майбутньому доведеться не раз рахувати, вимірювати, часом – обчислювати площі, об’єми й багато іншого. Тому вчителі мають подбати, аби діти робили все це впевнено і швидко. Основи таких операцій із цифрами закладаються в початковій школі.

Під час навчання сучасних дітей варто уникати нудної математики, натомість орієнтуватися на активні та інтерактивні методи навчання, ділиться Олена Шмирега, вчителька початкових класів спеціалізованої школи № 115 Дніпра.

Зі своїми першокласниками Олена працює за посібником із математики для 1 класу авторства Джона Ендрю Біоса видавництва “Лінгвіст”. Каже, що саме завдання, наближені до реального життя, та навчання у формі гри, які пропонують у посібнику, допомагають зацікавити маленьких дітей математикою з 1 класу.

Маємо розуміти, що сучасні діти – трохи інші. За їхню увагу конкурують ґаджети, вони дуже активні, непосидючі, тож сучасна навчальна література має відповідати вимогам часу, а не бути просто набором чорно-білих сторінок із текстом та цифрами, за якими мало простору для взаємодії з дитиною”, – додає Ольга Серебрянська, вчителька початкових класів НВК № 157 Києва. У своїй роботі з першокласниками вона користується посібником із математики для 1 класу авторів Черрі Мозлі та Джанет Ріс.

Ольга зізнається, що давно мріяла працювати саме з посібниками, де можна щось писати, робити позначки тощо. Каже, що для учнів першого класу це найбільш необхідно, адже діти цієї вікової категорії лише вчаться працювати із книжкою, їм цікаво її дослідити, щось намалювати в ній, зробити примітки тощо.

“Коли ж у книжці можна лише поводити пальчиком, але не писати, бо нею ще мають користуватись 2–3 покоління, то, звісно, в учнів може втратитися цікавість і підручник не викликатиме ніяких емоцій. Інша ж ситуація із посібниками. Там діти можуть креативити. Яскраві ілюстрації й герої додають їм натхнення”, – додає вчителька.

Обидва посібники автономні, зміст відповідає типовим освітнім програмам для 1–2 класів НУШ, додала Діана Головань, головна редакторка видавництва “Лінгвіст”.

  • Посібник “Математика 1 клас” авторів Черрі Мозлі та Джанет Ріс відповідає типовій освітній програмі початкової школи під керівництвом О. Я. Савченко (1–2 клас);
  • посібник “Математика 1 клас” авторства Джона Ендрю Біоса відповідає типовій освітній програмі, розробленій під керівництвом Р. Б. Шияна (1–2 клас).

Хоча посібники й різні за структурою та відповідають різним Типовим освітнім програмам, спільними для них є STEM-підходи, діяльнісний підхід, чітка структура та сучасний візуал”, – розповіла редакторка.

А ще в кожному з посібників пропонуються деякі теми, яких немає в інших українських підручниках:

  • наприклад, у посібнику “Математика 1 клас” авторів Черрі Мозлі та Джанет Ріс такими темами є “Вимірювання”, “Ділимо навпіл”, “Робота з даними”;
  • у посібнику Джона Ендрю Біоса – це “Діаграма Венна”, “Діаграма Керрола”, “Припущення”, “Списки й таблиці”, “Стовпчикова діаграма”.

Завдання побудовані так, щоб дитина думала сама, шукала підхід до розв’язання. Запитання передбачають дві або більше відповідей. Це дає змогу показати дитині, що може існувати багато різних думок, а також різні підходи до розв’язання проблеми, додала Діана Головань.

Герої-першокласники, які є в кожному з посібників, супроводжують учнів упродовж навчання, вчаться разом із ними, дорослішають і допомагають. За словами Олени Шмиреги, ці герої стають друзями учнів, вони швидко запам’ятовують їхні імена і вчаться разом із ними математики із задоволенням та без страху зробити помилку.

ПРОЄКТИ, СТРУКТУРА, САМООЦІНЮВАННЯ Й ВІЗУАЛ, ЯКИЙ СПРИЯЄ: ЩО ЩЕ ПРОПОНУЮТЬ НОВІ ПОСІБНИКИ З МАТЕМАТИКИ ДЛЯ 1 КЛАСУ

Обидва посібники чітко структуровані. Наприклад, у посібнику “Математика 1 клас” авторів Черрі Мозлі та Джанет Ріс кожна тема ділиться на рубрики:

  • “Починаємо”,
  • “Ми будемо”,
  • “Приклад”,
  • “Час досліджень”,
  • “Дивіться, що я вмію”,
  • “Перевірте свої знання”.

Кожна рубрика передбачає якусь діяльність та активність упродовж вивчення теми, розповіла Діана Головань.

Приклад розвороту посібника з математики для 1 класу Черрі Мозлі та Джанет Ріс

Тема актуальні, повʼязані із сучасністю, тому діти вивчають те, що їм дійсно цікаво, а не розв’язують приклади про умовні сувої, про які учні в 1 класі ніколи не чули, додала Ольга Серебрянська. Натомість разом із першокласниками вона розглядає тему фінансової грамотності, вчить лічити гроші для покупки товарів у магазині, пояснює, для чого гроші, де їх можна використати тощо.

У посібниках передбачені проєкти. Мені подобається, що діти не просто сидять за партами й розглядають книжку, а можуть проявити креатив і створити щось своє. Для учнів молодшого шкільного віку дуже важливо, аби на виході вони отримували результат своєї діяльності, і проєкти в цьому дуже допомагають.

Наприклад, коли вивчаємо пласкі фігури, то діти створюють картину із цих фігур і так краще їх запам’ятовують, – ділиться Ольга Серебрянська.

Завдання на проєктну діяльність не потребують надмірних зусиль від учнів та вчителів, адже всі необхідні матеріали є легкодоступними, наголосила Людмила Ряба, методистка з математики (початкова школа) напряму “Формула”, видавництва “Лінгвіст”.

Рубрика “Час досліджень” у посібнику

Зорієнтувати учнів у їхньому зростанні допомагає самооцінювання. Такі блоки є наприкінці кожної теми. Так, діти можуть перевірити, що вони вже знають, а на що варто звернути увагу ще раз, додала Ольга Серебрянська. Наприклад, після вивчення теми “Розташування, напрямок і послідовності” учні можуть перевірити, чи можуть вони описувати розташування об’єктів, вказати напрямок, описати певними словами візерунок тощо:

Посібник “Математика 1 клас” автора Джона Ендрю Біоса також має чітку структуру уроку, на початку якого є проблемне запитання, що досліджується, далі саме дослідження, виклад теоретичного матеріалу, практична робота та рефлексія.

Так виглядає структура однієї з тем посібника автора Джона Ендрю Біоса

Вчителька Олена Шмирега додає, що такими посібниками саме завдяки зрозумілій структурі дуже зручно користуватися і під час онлайн-навчання, адже учні самостійно без зайвих труднощів можуть знайти ту чи ту тему.

Кожна тема розділу починається з яскравого малюнка, який можна обговорювати з дітьми. Так, можна познайомитися зі школою та об’єктами, які є поруч, обговорити, які форми вони мають, дізнатися про довжину тварин, їхню вагу, про висоту дерев та будинків, порахувати мешканців морів, допомогти зібрати врожай, спекти торт, придбати набір меблів тощо. Такі актуальні теми та їхня інтеграція в математику наближають вивчення цифр та різних математичних дій до реального життя”, – впевнена вчителька.

Крім цього, у посібнику також є рубрика для проєктної діяльності:

Обидва посібники ми підготували відповідно до вимог держави: розмір шрифту, довжина рядка, кольорова гама – усе це відповідає потребам першокласників і сприяє ефективному опануванню матеріалу.

Візуальне оформлення рубрик допомагає орієнтуватися в посібниках швидше, навіть на початку року, коли учні й учениці можуть мати труднощі із читанням. На початку посібників є пояснення, для чого потрібна кожна рубрика”, – наголосила Діана Головань.

Також, за її словами, малюнки на сторінках посібників підібрані не випадково – вони допомагають краще опанувати зміст нового матеріалу або завдання.

Наприклад, у посібниках автора Джона Ендрю Біоса, кожна тема починається із ситуативного малюнка, який дає змогу поєднати матеріал із реальним життям. Учні й учениці бачать, як математика допоможе їм у житті. Під час адаптації команда також додала малюнки, які символізують Україну. Це розвиває громадянську компетентність, яка закладена в реформі “НУШ”.

ЩО ДОПОМОЖЕ В РОБОТІ ВЧИТЕЛЯМ

Кожен посібник має свій навчально-методичний комплекс (НМК), куди входить:

  • сам посібник у трьох частинах;
  • робочий зошит у трьох частинах;
  • орієнтовне календарно-тематичне планування;
  • книга для вчителя в PDF-форматі;
  • роздаткові матеріали;
  • навчальні вебінари.

Усі матеріали для вчителів надають безплатно для того, аби всі учасники освітнього процесу отримали найкращі результати.

Крім цього, посібники містять розроблені дослідження, проєкти, тож вчителю потрібно мінімум підготовки, аби їх провести. Також є перевірні роботи та інструменти для самооцінювання, формувального оцінювання. Посібники й робочі зошити пропонують багато завдань різного типу та рівня складності, що теж допомагає вчителю в доборі матеріалу до уроку, додала Діана Головань.

Як розповіла Людмила Ряба, команда працює над розробкою презентацій до кожної з тем посібників. Цей інструмент допомагає краще візуалізувати урок, особливо в умовах онлайн-навчання. Наразі такі презентації створюють для вчителів, які вже працюють із цими посібниками.

Ще у видавництві проводять вебінари, на яких розглядають, як краще подати ту чи ту тему на уроці, які засоби використати, дають поради вчителям, як урізноманітнити навчання тощо. Більше інформації про методичну підтримку вчителів можна знайти на сайті видавництва.

Ірина Троян, “Нова українська школа”

Титульне фото: “НУШ”

Матеріали за темою

Обговорення