Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Квестом по дискримінації: онлайн-курс, що змінить життя вашої школи

Як ви гадаєте, чи дискримінували вас колись? А чи дискримінували ви когось, наприклад, через власні стереотипи та упередження? Відповісти на ці питання ось так одразу складно. У цьому і є підступність дискримінації – іноді її нелегко ідентифікувати, а ще складніше – зрозуміти причину.

Якби в освітянства були умовні “недискримінаційні окуляри”, життя в школі стало б вільнішим, варіативнішим, демократичнішим. Для досягнення цих цінностей освіти в ГО “ЕдКемп Україна” створили для українських вчительок і вчителів такі “окуляри” – інтерактивний квест-курс “Освіта без дискримінації”.

Уся найважливіша інформація про дискримінацію зібрана там в одному місці, узагальнена, представлена доступно і зрозуміло, із перспективою до заглиблення. Так, аби вчителі й вчительки, розібравшись у темі, змогли використовувати отримані знання у своїй щоденній практиці, наприклад, готуючись до уроків чи виховних заходів.

Цей квест-курс дасть змогу переглянути освітній процес крізь “недискримінаційні окуляри” й допоможе позбутися нерівності та стереотипів у класі й закладі освіти.

А в нашій новій статті читайте про таке:

  • якими можуть бути прояви дискримінації в освіті та що таке “прихований навчальний план”;
  • з чого складається квест-курс та чим зацікавить кожного вчителя і вчительку;
  • як створювали курс – про авторів і “закулісся”;
  • як потрапити на безплатний курс.

СТАНДАРТИ VS РЕАЛЬНІСТЬ

Українська освіта зробила багато, аби школи й садочки, коледжі, технікуми, училища й університети були інклюзивними й недискримінаційними, де кожен та кожна почувалися б зручно й безпечно, де була б неможлива ситуація будь-якого насильства, цькування чи булінгу.

Зокрема, у 2022 році уряд України ухвалив Стратегію впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року та операційний план її реалізації на 2022–2024 роки. Стратегія акцентує, що вкрай важливо забезпечити реалізацію і системне дотримання рівних прав і можливостей жінок і чоловіків, запобігати та протидіяти будь-якій дискримінації у сфері освіти для всіх учасниць і учасників освітнього процесу.

“Я часто чую, що стратегія гендерної рівності зараз не на часі через війну, але вважаю, що вона є вкрай важливою. Це потужний ресурс для розвитку людського капіталу, поле для плекання самоцінності жінок і чоловіків без стереотипів. Ми маємо формувати живі освітні моделі, що ґрунтуються на рівності”, – зазначив на конференції, присвяченій реалізації стратегії, у листопаді 2023 року Оксен Лісовий, міністр освіти й науки України. Також на події міністр зазначив, що МОН має на меті продемонструвати політику гендерної рівності в дії на власному прикладі, тому планує провести гендерний аудит своєї роботи.

З ухваленням стратегії до вчительства висуваються особливі вимоги – як до агентів та агенток змін, які мають розробляти й впроваджувати стратегії подолання будь-яких форм дискримінації. Адже як у Професійному стандарті вчителя, так і в Професійному стандарті керівника (директора) закладу загальної середньої освіти йдеться, зокрема, про важливість формування інклюзивної компетентності педагогів, у тому числі здатності забезпечувати в освітньому середовищі сприятливі умови для кожного учня / учениці, залежно від його / її індивідуальних потреб, можливостей, здібностей та інтересів.

Та попри прогресивне законодавство і стратегії, можливості підвищення кваліфікації щодо недискримінації та розбудову освітнього середовища, освіта є однією із соціальних сфер, у якій дискримінаційні практики розповсюджені ледь не найбільше.

Це відбувається через те, що освіта є проєкцією суспільства, а там дискримінація – це системне явище, вбудоване ледь не в усі аспекти життя. Часто ми цього просто не помічаємо. Не дивно, що в освіті теж є дискримінація, і освітянство, як частина системи, несвідомо грає за її правилами, продукуючи нерівність.

Одним з інструментів дискримінації в школі є так званий “прихований” навчальний план”. Він зʼявляється всюди, де в системі знань наявний соціальний контекст, тобто є вигадані чи реальні люди, які мають певний статус, поведінку і виконують соціальні ролі. “Прихований” навчальний план” можна виявити як в організаційно-нормативній структурі закладів освіти, так і в змісті освіти та стилі комунікацій і взаємодії вчительства.

Найбільш поширеними його прикладами є, зокрема, непристосоване до потреб дітей з інвалідністю освітнє середовище, переважаюча кількість осіб чоловічої, а не жіночої статі у візуально-наочних матеріалах, а ще – стереотипні та дискримінаційні описи родин і ролі жіноцтва в них та суспільстві загалом.

Наприклад, коли в підручниках із математики ми бачимо, що “Оля з мамою наліпили певну кількість вареників, Світланка пришила певну кількість гудзиків, а от Міша з татом спіймали багато окунів та мали неймовірно довгу й повну пригод подорож”.

БАЧИТИ ВИТОКИ: ЧИМ НАПОВНЕНИЙ КУРС ВІД ЕДКЕМПУ

На оприявнення дискримінації в освіті направлений квест-курс від ГО “ЕдКемп Україна”. У ньому “запаковано”

  • 30 інтерактивних вправ,
  • понад 40 експертних та спеціальних відео,
  • понад 140 тестових завдань, які постійно триматимуть учасниць і учасників квесту в тонусі навчання.

Усе це згруповано в шість тематичних модулів, кожен із яких розкриває окрему велику тему:

  • Модуль 1. “Я І МОЇ ПЕРЕХРЕСТЯ” – допоможе зрозуміти основну ідею курсу, уточнити ключові поняття. Це модуль про ідентичність людини, про те, що її обумовлює, як і чому інші бачать нас саме так, нерідко з упередженням. Тому тут, зокрема, говориться про перехресну дискримінацію – звідси й назва модуля.
  • Модуль 2. “МЕНЕ НАРОДИЛИ Й ВИХОВУЮТЬ”. У цьому модулі мова йтиме про те, що відбувається з дитиною після її народження, як суспільна культура формує наш внутрішній світ, особистісний вибір, поведінку й соціальні ролі.
  • Модуль 3. “МЕНЕ НАВЧАЮТЬ ГОВОРИТИ Й ПИСАТИ”. Чи знали ви, що мова формує вашу картину світу? Пройшовши цей модуль, учасники й учасниці дізнаються, як пов’язані мова й мислення, чи може мова бути дискримінаційною, як у розмові ми продукуємо стереотипи та чому треба бути дуже уважними до того, що і як ми говоримо.
  • Модуль 4. “МЕНЕ ЗАПИСАЛИ І НАВЧАЮТЬ”. Занурює у звичний для вчительства світ – освіту. Учасники й учасниці проведуть один умовний день у дитсадку, завітають до школи, подивляться що відбувається на уроках і перервах, відвідають актову залу, відкриють підручники… Побачать такий знайомий усім нам світ, але через дуже особливі – недискримінаційні – окуляри.
  • Модуль 5. “МОЇ КРОКИ ДО ПРОФЕСІЇ”. Продовжуємо ламати стереотипи щодо “вільного вибору” професії, “рівності” в роботі, кар’єрі. Модуль допоможе розібратися, чи впливають дискримінаційні практики на вільний час дитини і як вони відображаються на її подальшому житті.
  • Модуль 6. “МОЄ ТІЛО – “ЧИЄ ДІЛО?”. Учасники й учасниці розкриють вплив різних чинників на тілесність і здоров’я людини, поговорять про те, наскільки сприйняття та самосприйняття тіла визначають можливості особистості. А ще – про об’єктивацію людини, сексуальність, репродуктивні права й можливості. Їх запросять до справжнього музею (щоправда, віртуального), де розкриють історико-культурне підґрунтя міфів про красу.

Не дивуйтеся, що в курсі для освітянства розповідається не лише про освіту. Передусім цей онлайн-продукт має на меті навчити вчительство розуміти витоки дискримінації, бачити, як саме вона вписана в логіку суспільства й чому так складно її подолати. А для цього потрібен ширший “фокус”, ніж освіта.

Автори намагалися максимально дотримуватися умов інклюзивності, а тому до всіх текстових елементів курсу додали звукові доріжки, а всі відео продублювали субтитрами.

КУДИ ВЕДЕ НАС КВЕСТ

Учасники й учасниці квест-курсу мають послідовно пройти перший та другий модулі (це обов’язкова умова), і лише потім переходити до будь-якого іншого та йти власним маршрутом. Так, ми можемо прокласти власний шлях руху – змінювати напрям, повертатися та, за потреби, ще глибше занурюватися в ту чи ту тему. У курсі є особливі вказівники, які підкажуть, куди ліпше рухатися. У кращих традиціях пригодницьких історій, вони не відкривають усе й одразу. Це своєрідна частина квесту, розгадати яку повністю можна лише пройшовши шлях до кінця.

Одним із таких вказівників є обкладинка кожного модуля. Зайшовши на курс, обов’язково уважно роздивіться їх – звертайте увагу на найдрібніші деталі, поверніться після проходження модулів та порівняйте, чи змінилося ваше розуміння того, що зображено.

Мапа модулів, з якої починається курс

Мапа модулів, з якої починається курс

Ще один помічник учасників і учасниць курсу – це провідник. З ним можна порадитися, поставити питання, він підкаже кращий шлях. При розробці образу провідника, команда авторів курсу прийшла до ідеї грального кубика, кожна грань якого – це шлях уперед, новий погляд на проблему. Це додає відчуття гри й розкриває ідею самого курсу. Кубик наділений емоціями. Він наче веде гравчинь та гравців картою онлайн-курсу і його модулями.

Гральний кубик – провідник квест-курсом

Гральний кубик – провідник квест-курсом “Освіта без дискримінації”

Звісно, квест неможливий без завдань, які необхідно виконати, аби рухатися далі. Тому обов’язковою умовою для отримання сертифіката є успішне виконання проміжних і підсумкових завдань у кожному модулі. У цьому учасницям і учасникам курсу допоможе дещо незвичний для подібних продуктів елемент – форми рефлексії. Це хвилинка для роздумів, якою автори просять не нехтувати. Інформації в курсі дійсно багато, і в таких віконечках освітянство зможе її систематизувати для себе, записати свої враження та зберегти на майбутнє.

Форма рефлексії квест-курсу

Форма рефлексії квест-курсу

ЗА ЛАШТУНКАМИ КВЕСТ-КУРСУ

У ГО “ЕдКемп Україна” взялися за створення курсу ще в серпні 2019 року. Саме тоді, уперше зібравшись авторським колективом, вони розробили концепцію.

Автори кажуть, що це був непростий шлях. Вони чітко знали, яким має бути продукт, але, як зʼясувалося, знайти готові технічні рішення для його реалізації майже неможливо. Разом із партнерами в організації вирішували, як реалізувати ту чи ту частину, як мають виглядати інтерактивні завдання, як зробити так, аби курс був по-справжньому інклюзивним.

Тема протидії дискримінації є однією з провідних у діяльності ГО “ЕдКемп Україна”. Тож у розробці курсу брала участь фахова команда, що має знання і великий досвід реалізації проєктів у сфері недискримінації, напрацьований у тому числі завдяки давній співпраці та експертизі з такими організаціями як ГІАЦ “Крона”.

В авторський колектив також увійшли шкільна вчителька, директорка школи, професорки та докторки наук, педагогиня, представниця громадськості, боєць ЗСУ та юрист, кандидати й кандидатки наук, психологині. Допомогла й експертиза в темі дискримінації та відповідні розробки партнера – Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA). Окремо команда ГО “ЕдКемп Україна” дякує Товариству з обмеженою відповідальністю “Прозорі рішення” за забезпечення технічної частини розробки курсу, українській креативній агенції “Cosmos Studio” за креативний дизайн та Медіагрупі “Накипіло” за відео.

Нам допомагала ще одна команда – освітяни й освітянки, які тестували курс, уже мали можливість познайомитися з його вмістом та активно допомагали зробити його кращим. Вони ретельно працювали з кожним модулем і ділилися своїми враженнями”, – додають у “ЕдКемп Україна”.

Ось що говорять освітяни й освітянки:

  • “Цікаві інтерактивні завдання. Дуже сподобався логічний ланцюжок: завдання про домашні обов’язки > репродуктивна праця > вільний час > скорочення можливостей для власного розвитку. Ще сподобався перелік дитячих казок, де дівчинка – пасивна. Про час сподобалося: якого не вистачає, який є ресурсом, інвестицією і мірилом соціальних досягнень. Насправді дуже багато важливої інформації (цінний курс для батьків, зокрема для татів (“Я стану татом”) для дітей, для вчительства – однозначно, для жінок і не тільки). Логіка побудови курсу, наголос на наші воєнні реалії – сподобалося. Але те, що легко проходити контролі – то тільки додає цінності курсу, бо важливо, як я почуваюся і який післясмак (моя думка). Тому ще раз ДЯКУЮ”.
  • “Важливий, змістовний, цікавий, зрозумілий + комфортно почувалася при проходженні = це завжди подобається”.

“У мене при проходженні курсу було постійне бажання – обговорити / показати / пройти всі теми з учнями та їх батьками. Для вчителів це як готові цікаві й важливі години спілкування. Для себе особисто я теж знайшла багато цінного. Курс приємно проходити, зручно користуватися, тема – надважлива”.

  • “Відкрила для себе багато нового й цікавого. Відбулася певна переоцінка: те, що здавалося звичним, і на деякі речі не звертала увагу, тепер стало різати слух і дуже торкає”.
  • “Цікавий та сучасний курс. На часі, адже суспільство без дискримінації – це успішне суспільство. Подання матеріалу динамічне, а завдання інтерактивні. Курс залишає приємний післясмак для рефлексії й роздумів, викликає бажання заглибитися в тему”.
  • “Необхідний і цікавий інструмент для роботи зі здобувачами й здобувачками освіти. Динамічний, цікавий, має широкий спектр використання і головне: сучасно висвітлює питання рівності, адже успішно працюватиме на розвиток демократичного суспільства”.

ЯК ПОТРАПИТИ НА КУРС?

Спеціально для вчительської спільноти в “ЕдКемп Україна” зараз працюють над можливістю підвищення кваліфікації на Національній платформі можливостей професійного розвитку педагогічних працівників EdWay. Усім охочим достатньо подати заявку на курс на платформі й виконати необхідні дії щодо переходу на курс. Навчання за програмою безплатне.

Вчитися можна в будь-який зручний час і з будь-якого пристрою. Як результат успішного проходження курсу – сертифікат про підвищення кваліфікації на 30 годин (1 кредит ЄКТС).

Аби точно не пропустити старт курсу, ви можете заповнити форму попередньої реєстрації, й команда ГО “ЕдКемп Україна” надішлють вам персональне запрошення.

Для того, аби дізнатися більше, завітайте на відповідну сторінку на сайті ГО “ЕдКемп Україна” або введіть гештег #Освітабездискримінації.

До зустрічі на курсі!

Ганна Єфімцева, головна фахівчиня ГО “ЕдКемп Україна”, спеціально для “Нової української школи”

Титульне фото: НУШ

Онлайн-курс створений у партнерстві з Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA), його проєктом “Трамплін до рівності”, що реалізується за підтримки Швеції та Офісу віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Матеріали за темою

Обговорення