Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Менше цукру, більше фруктів, кращий вибір. 2 історії шкіл, у яких змінили харчування

Пускають батьків у їдальню, щоби ті спробували те, чим харчуються діти, влаштовують “дні певних страв”, дають обирати їжу перед тим, як додати її до меню, зважають на думки дітей і готують дієтичне харчування для учнів, яким це показано за станом здоров’я.

Так роблять школи, яким вдалося успішно оновити меню й упровадити смачні, привабливі й корисні страви, які діти їдять із задоволенням.

“Нова українська школа” поспілкувалася з мамою двох доньок Ольгою Бузулук із Луцька та мамою Інною Книжник з Краматорська. Вони розповіли про те, що змінилося в меню, чи задоволені діти, скільки це коштує та що ще варто змінити.

ДЕНЬ СИРНИКІВ, БІЛЬШЕ САЛАТІВ І ДІЄТИЧНЕ ХАРЧУВАННЯ

Про досвід школи в Луцьку

За словами Ольги Бузулук, кілька місяців тому харчування в Луцькій ЗОШ №2 не те щоби змінилося, а стало здоровішим. Наприклад, на столах школярів з’явилося більше салатів, менше солі, більше фруктів та не дуже солодких напоїв. До того ж у школі більше не продають снеки.

Окрім усього, з’явилися певні “ритуали”. Наприклад, п’ятниця – день сирників. Цього дня я знаю, що вдома краще не готувати сирники, бо їх даватимуть у школі”, – розповідає Ольга.

А ще проводили експеримент: кілька тижнів поспіль на стіл ставили велику тарілку салату й кожна дитина могла покласти собі стільки, скільки хотіла. Однак згодом від цієї ідеї відмовилися, аби діти не копирсалися в загальній тарілці. Нині салат розподіляють порівну.

Усім опікується Луцький комбінат шкільного харчування, який з огляду на рекомендації з технологічних карток розробив зразкове меню на тиждень для всіх шкіл, контролює приготування, а ті за бажання його впроваджують. Меню погодили на рівні громади та рекомендували для всіх освітніх закладів. Окрім цього, у документі зазначають калорійність, вміст білків, жирів і вуглеводів у кожній страві.

Діти Ольги цілий день у школі, бо відвідують групи подовженого дня, тому для жінки важливо, що та як їдять дівчата. Школярки мають повноцінний обід (перша страва, друга, м’ясо чи риба, напій, фрукт) і кілька перекусів із чаєм, компотом і бутербродами.

Ольга майже щодня запитує в дочок, що ті їли в школі, чи було смачно. Переважно дівчата все з’їдають. До того ж старша донька Ольги дотримується дієтичного харчування за станом здоров’я. Жінка вдячна школі, що на це зважають і готують спеціально для зо 20 таких учнів. За словами Ольги, були випадки, що в цю школу переходили з інших, бо тут є можливість дієтичного харчуватися.

Вартість обіду – 35 гривень. Якщо додати сніданок, полуденок, і розраховувати, що дитина захоче щось докупити, то виходить 70–80 гривень на кожну. Для мене це дорого, оскільки в дітей немає батька. Втім, згідно з нашим законодавством, діти-напівсироти пільг на харчування не мають. Це, звісно, інша історія”, – розповідає Ольга.

(Сьогодні, 21 лютого, директорка Луцького комбінату шкільного і студентського харчування Світлана Шмід заявила, що через зростання цін на продукти організаторам шкільного харчування в Луцьку складно вкластися в 35 гривень за порцію в шкільній їдальні, потрібно орієнтовно 45–56 гривень за порцію, – ред.)

Водночас батьків без проблем пускають подивитися на кухню в школі та спробувати страви, зрозуміти, за що вони платять і як харчуються їхні діти.

Я перевіряла їжу сама, була на кухні, бачила харчоблок, обідала… Усе дуже смачно й ситно, а головне – здорово. Знаю, що в нашій школі рекомендацій дотримуються, а тому впевнена в безпечності та якості. У їдальні харчуються директор і вчителі – хвилюватися нема за що.

Загалом і я, і діти задоволені змінами. Хоча мої доньки й раніше їли непогано, але тепер страви стали справді привабливішими. А головне – що мої дочки розуміють важливість здорового харчування. Рада, що тепер це прищеплюють і в школі”, – ділиться Ольга Бузулук.

Жінка також розмірковує, що можна змінити й покращити. Каже, варто оновити харчоблок, адже школа надає в оренду приміщення, а все устаткування належить комбінату. Обладнання справне, чисте, працює, але потребує оновлення. Водночас Ольга розуміє, що йдеться про виділення коштів міською радою.

Ще, каже, можна врізноманітнити вибір фруктів. Адже щодня діти їдять поширені фрукти: яблука, банани й апельсини. Проте Ольга зазначає, що це можна вважати і прискіпуванням, адже в деяких школах у місті немає й цього.

Також, можливо, не всім смакує компот із додаванням шипшини. Діти звикли до чаю чи какао. Але я вважаю, що це не зле. Раз вип’ють, другий, третій – і звикнуть. Особисто для мене напій із шипшиною став відкриттям. Дуже засмакував! Нині головне – навчити дітей здорового харчування всюди. Батьки також мають до цього привчати й опікуватися цим”.

ПРО ВИБІР, ГРУПУ B VIBER І СИНЕРГІЮ БАТЬКІВ, ШКОЛИ Й УЧНІВ

Досвід школи в Краматорську

Краматорський комбінат дитячого харчування виграв тендер на послуги з організації гарячого харчування учнів шкіл міста на 2022 рік. Кухарі пройшли навчання в Києві й у середині грудня в Краматорську презентували страви з оновленого меню, згідно з новими технологічними картками й розробками Євгена Клопотенка. Їх приготували, щоб ознайомилися батьківська рада та директори.

У нас у місті, як у всій країні, почали впроваджувати нове шкільне меню. Не все легко, але є багато хорошого. Наприклад, створили групу у Viber, у якій є представники комбінату дитячого харчування, який виграв тендер на постачання послуг, міської влади, керівництва міста, керівники дитячих освітніх закладів і батьки.

Так, батьки можуть поділитися враженнями про харчування в школі, поставити запитання, розглянути проблему щодо тієї чи іншої страви. А найголовніше – батькам відповідають!”, – розповідає Інна Книжник, діти якої закінчили школу в Краматорську, а племінники навчаються в різних школах міста.

У Viber-групі викладають фото того, що готують дітям, обговорюють, що сподобалося, а що ні. Так, кілька тижнів тому учасники групи обговорювали, у якому вигляді дітям подавати квасолю та салати.

Тоді в їдальні Краматорської школи №25 вирішили провести “салатне дослідження”, під час якого визначили, які салати найбільше смакують дітям. Школярам запропонували продегустувати 9 варіантів салатів із нового меню:

  • квашену капусту із солоними огірками;
  • червонокачанну посічену капусту;
  • пекінську капусту з тертою морквою;
  • рагу з моркви, картоплі та солоних огірків;
  • класичний вінегрет;
  • терту моркву зі спеціями;
  • білокачанну капусту з зеленим горошком та смаженим насінням соняшника;
  • тертий варений буряк із волоськими горіхами та чорносливом;
  • спушену підсолену моркву.

На Facebook-сторінці управління освіти Краматорської міськради йдеться, що найбільш популярним виявився салат із тертої моркви зі спеціями. Натомість майже не мають попиту салати з буряку з чорносливом та горіхами, синьої капусти, спушена морква та овочевий салат.

Після дегустації в дітей запитали, чому вони обрали саме такі салати (про це запитують постійно, щоби з’ясувати, що дітям подобається найбільше). Виявилося, що діти обирають звичні для себе страви, які часто бачать і вдома, як-от капусту, вінегрет та моркву.

Тож Батьківська рада Краматорська, яка опікується харчуванням у школах, радить батькам не боятися готувати вдома нові страви й бажано з дітьми, щоби ті куштували ті-таки буряк, пекінську й червону капусту та інші овочі та звикали до них. Подібні дослідження планують проводити й надалі.

Комбінат харчування й міськрада мають намір розв’язувати питання й відповідати на запити батьків. Підхід досить системний. У батьків усе ще багато запитань, але це нормально! Головне, щоби чиновники не ховалися. Адже дуже добре, що харчування дітей буде під контролем і змінюватиметься на краще”, – говорить Інна.

В освітніх закладах із режимом роботи 9, 10.5, 12 чи 24 години для дітей 14 років харчування коштує 37 грн, а для дітей 47 років – 57 грн. Приблизне чотиритижневе меню можна переглянути тут.

Усі фото надали мами.

Марія Марковська, “Нова українська школа”

Матеріали за темою

Обговорення