Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Що встигли підготувати до навчального року за літо – відповіді ОВА

Ремонтували школи та облаштовували укриття, влаштовували індивідуальні консультації, аби заповнити освітні прогалини, надавали психологічну підтримку учням, учителям і батькам, організовували дітям відпочинок за кордоном та у порівняно безпечних регіонах, а також співпрацювали з освітніми проєктами – усе це робили в областях улітку.

У червні “Нова українська школа” розповідала про плани українських закладів освіти на літо. Зараз ми вирішили звести годинники та запитати в обласних військових адміністрацій, що із запланованого вдалося реалізувати.

У новій статті читайте:

  • які завдання вдалося виконати за літо;
  • чи вдалося відремонтувати, обладнати чи побудувати укриття та бомбосховища в школах і за чий кошт;
  • які програми підтримки для вчителів та учнів відбувалися влітку;
  • які виклики додалися.

ЩО ЗРОБИЛИ В ШКОЛАХ УЛІТКУ: ВІДПОВІДІ ОВА ТА КМДА

  • Місто Київ

На облаштування укриттів у закладах освіти столиці Київрада виділила 550 мільйонів гривень. Ще 61 мільйон спрямували на будівництво нових укриттів. Наразі вже вдалося виконати 85 % запланованої роботи.

417 шкіл із 420 мають укриття, у яких вдалося забезпечити майже 190 тисяч місць. У тих школах, де охочих навчатися більше, ніж місць в укритті, буде діяти змішана система навчання.

Також під час літніх канікул продовжувалася робота, спрямована на психологічну допомогу та соціально-емоційну підтримку учасників освітнього процесу. Окрім цього, нам повідомили що для учнів, які потребували закріплення навчального матеріалу, організували компенсаторні консультації/заняття з деяких предметів.

Інститут післядипломної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка планує провести повторне моніторингове дослідження знань учнів/учениць 8-х та 10-х класів у формі онлайн-тестування з пʼяти навчальних предметів: українська мова, математика, історія, фізика, хімія. Мета моніторингу – виявлення можливих “знаннєвих розривів” з основних базових тем.

  • Вінницька область

На 18 серпня 2023 року в області було чотири пошкоджені заклади освіти (з яких дві школи). Для двох закладів уже готові проєктно-кошторисні документи.

Упродовж літа:

  • у 34 закладах освіти збудували та відремонтували укриття за 31 млн грн;
  • у 41 закладі замінили 547 вікон на суму 7,8 млн грн;
  • у 6 закладах утеплили фасади на суму 2,5 млн грн;
  • у 17 закладах відремонтували та утеплили дах на суму 11,5 млн грн;
  • у 53 закладах відремонтували системи опалення на суму 6,6 млн грн;
  • у 17 закладах замінили котли на сучасні та модернізовані на суму 6,7 млн грн;
  • у 34 закладах замінили двері на суму 1125,8 тис. грн;
  • у 9 закладах відремонтували теплові мережі на суму 1234,0 тис. грн.

Для Вінницької області з державного бюджету передбачено 30,8 млн грн, за які планують побудувати 2 укриття та провести капітальні ремонти в 6 закладах.

Упродовж літа функціонувала фізико-математична літня школа, участь у якій узяли 60 дітей. А ще на базі шкіл та позашкільних закладів діяли пришкільні табори, у яких відпочили 6 000 дітей. Під час роботи цих таборів проводили роботу з психологічної та соціоемоційної підтримки для дітей та педагогів через індивідуальні та групові консультації, просвітницькі заходи.

Навчально-методичний центр психологічної служби Вінницької області провів низку методичних вебінарів та тренінгів, спрямованих на підтримку педагогів та дітей у складних ситуаціях.

В ОДА кажуть, що всі заплановані заходи на літо виконанні. А додаткових викликів не виникло.

  • Волинська область

Укриття в області облаштували в 75 % закладів освіти. Порівнюючи із даними за травень 2023 року, це на 9 % більше. Усі укриття облаштовані за кошти місцевих бюджетів. Деяке обладнання та меблі надали міжнародні організації.

В ОДА кажуть: якщо необхідне фінансування буде, понад 40 закладів загальної середньої освіти зможуть добудувати чи реорганізувати укриття до грудня 2023 року. Частина шкіл отримає субвенції з Державного бюджету (47,163 тис. грн).

Літній період в області був насиченим: працювали 20 пришкільних таборів денного перебування, які залучили понад 2 000 дітей від 7 до 14 років. Також діяв табір праці та відпочинку для 400 дітей пільгових категорій. Волинська обласна Мала академія наук успішно провела 12 літніх шкіл та проєкт “Наукове літо–2023”, якими зацікавила 455 учнів.

Крім цього, триває процес оптимізації шкіл. В області планують утворити 5 нових опорних закладів загальної середньої освіти. Тривають дискусії щодо створення ліцеїв професійного та академічного спрямувань.

  • Донецька область

На території всіх 46 територіальних громад області ведуться чи велися бойові дії або вони є тимчасово окупованими російською федерацією. В області триває евакуація населення. Уже евакуйовано орієнтовно 70 % учнів.

З огляду на всі обставини, упродовж літа заклади освіти області не відбудовували. Але провели аварійно-відновлювальні роботи деяких пошкоджених закладів, аби зберегти наявну матеріально-технічну базу.

В області збільшують кількість бомбосховищ та укриттів у закладах освіти. Нині укриття 37 шкіл, що розташовані на території можливих бойових дій, готові / обмежено готові до використання.

Аби усунути освітні прогалини, які показали моніторингові дослідження в регіоні, у закладах освіти області організували Літні освітні онлайн-школи. Усього таких було 143. До них долучилися 3 500 учнів. Для подолання виявлених недоліків у вивченні деяких тем, влаштували ще 10 літніх шкіл для 230 дітей. І ще 12 таких шкіл для 317 учнів функціонували на базі освітніх консультаційних пунктів при закладах освіти.

Окрім усього, у серпні провели 4-денний Конгрес освітян Донеччини, на якому обговорювали ідеї відновлення освітніх осередків та вирішення викликів.

Учні й батьки мають можливість отримати психосоціальну підтримку від фахівців у 21 освітньому консультаційному пункті та 52 освітніх локаціях гуманітарних хабів. Її надають 408 фахівців.

Зважаючи на неможливість організувати оздоровлення дітей на території області, для учнів із Донеччини організували соціальну реабілітацію в санаторно-оздоровчому центрі “Смарагдове місто” на Хмельниччині та відпочинок у Львівській області за проєктом “Пізнай Львівщину”.

  • Дніпропетровська область

Різного ступеня руйнації тут зазнали 276 закладів освіти, зокрема, 135 закладів загальної середньої освіти. Серед них повністю зруйновані 9 шкіл.

За кошти місцевих бюджетів відновили 62 заклади освіти, на що використали понад 50 млн грн. Потребують відновлення ще 212 закладів. З огляду на обмежений фінансовий ресурс у місцевих бюджетах області всіх рівнів для відновлення пошкоджених і зруйнованих закладів освіти деякі громади потребують залучення позабюджетних коштів, як-от допомога благодійних організацій.

Улітку в області запровадили супервізії для працівників освіти та психологічної служби системи освіти для підвищення кваліфікації освітян щодо надання першої психологічної допомоги та подолання стресу .

Також провели чотири одноденні супервізійні тренінги “Емоційний лабіринт” для практичних психологів і соціальних педагогів закладів освіти області. Захід відвідали 75 осіб. Також провели дві онлайн-зустрічі групи підтримки “Психологічний камертон” для практичних психологів і соціальних педагогів закладів освіти області.

  • Житомирська область

У закладах загальної середньої освіти області облаштовано 546 укриттів різного типу, що становить 93 % від загальної кількості закладів. На будівництво, реконструкцію та ремонт укриттів у 2023 році виділено 45 млн грн із державної субвенції, за умови співфінансування з місцевих бюджетів.

Улітку на Житомирщині відкрили 46 класів безпеки. Планують відкриття ще 147 таких класів на базі шкіл області.

Майже 2 000 дітей з-поміж ВПО навчаються в школах Житомирщини. Для надання психологічної підтримки працює платформа “Іксер” із 9 працівниками, які мають психологічну освіту та пройшли низку тренінгів та навчань у сфері кризової психології.

Для подолання освітніх втрат, за підтримки дитячого Фонду ЮНІСЕФ відкрили 12 цифрових освітніх центрів та створили 4 освітні мобільні бригади для учнів початкової школи з української мови та математики. Усього охоплено 31 100 учнів.

У червні в закладах освіти області, де є укриття, функціонувало 485 таборів, у яких відпочили 26 000 школярів.

  • Закарпатська область

У 2023 році на Закарпатті планують провести капітальний ремонт укриттів у 10 школах за кошти субвенції (17 740 тисяч гривень, додатково до 3 477,5 тисяч гривень із місцевого бюджету). Водночас усього 2 заклади освіти із 577 минулого навчального року працювали дистанційно через відсутність укриття.

З 19 червня до 1 липня в одному з ліцеїв області організували Літню школу з математики та інформатики для учнів 7–9 класів, у якій узяли участь 126 дітей. У громадах також відбувалися літні школи з української, англійської мов, природничих дисциплін, фізичної культури.

312 дітей з області змогли відпочити за кошти обласного бюджету. Перевагу отримали діти військовослужбовців, сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти із багатодітних та малозабезпечених сімей, а також внутрішньо переміщені особи.

Практичний психолог проводив групові та індивідуальні заняття з психологічного розвантаження та розслаблення в стресовій ситуації, розповідаючи про причини стресу та способи його подолання.

  • Запорізька область

3 початку збройної агресії рф проти України в Запорізькій області різного ступеню руйнувань зазнали 224 заклади освіти.

З державного бюджету виділили 34 865,00 тис. грн для ремонту та облаштування укриттів та бомбосховищ у 20 школах області. Роботи мають завершити до кінця 2023 року, деякі проєкти співфінансують місцеві ради.

На 21 серпня за кошти місцевого бюджету відремонтували 21 заклад загальної середньої освіти Запоріжжя, тривають роботи ще в 13 закладах. Ремонт планували завершити до 1 вересня.

Оскільки від початку збройної агресії росії в тимчасовій окупації, на територіях, де ведуться активні бойові дії або на територіях, наближених до них, опинилася вся територія Запорізької області, улітку заклади освіти не працювали. Попри це, деякі літні активності все ж вдалося провести. Наприклад, 17 талановитих запорізьких дітей, учасників та переможців МАН, долучилися до роботи Літньої профільної школи “Інтелект України” в Чернівецькій області.

Також упродовж липня-серпня 223 осіб із Запорізької області поїхали на оздоровлення в Угорщину та Австрію, серед них 173 учні, 17 педагогів, 38 матерів дітей з-поміж ВПО.

В ОДА нагадують, що 2022/2023 навчальний рік у закладах освіти області розпочався виключно дистанційно. Проте у II семестрі деякі заклади впровадили змішаний формат. У новому навчальному році хотіли збільшити кількість закладів освіти, у яких учні навчатимуться в змішаному форматі. Однак безпекова ситуація на території області наразі не дає змогу це зробити.

Найбільша проблема, як зазначають в ОДА, – значна кількість населених пунктів області є тимчасово окупованими територіями. Там залишилися й українські педагоги, і здобувачі освіти.

  • Івано-Франківська область

У відповіді на запит редакції ОДА відповіла, що станом на 18 серпня із 1 187 закладів освіти області укриття мають 1 164 заклади. Із субвенції з державного бюджету на будівництво, реконструкцію, реставрацію та капітальні ремонти захисних споруд цивільного захисту в закладах загальної середньої освіти цього року передбачено 20887 тис. гривень.

Також розповіли, що кілька закладів Івано-Франківської області беруть участь у загальнонаціональному моніторингу якості знань. Опісля в області буде створена моніторингова група, яка визначить тематику регіонального дослідження і допоможе його упровадити.

  • Київська область

На території області було пошкоджено та зруйновано 232 об’єкти системи освіти, з яких відновлено 120 закладів загальної середньої освіти.

Для відбудови зруйнованих та ремонту пошкоджених закладів освіти залучили кошти державного, обласного, місцевого бюджетів, а також – інвесторів.

Упродовж літніх місяців комісії районних військових адміністрацій обстежили всі заклади освіти (100 %), аби привести об’єкти фонду захисних споруд до ладу. Загалом у закладах освіти облаштовано 1 262 об’єкти цивільного захисту, більшість із яких є найпростішими укриттями.

Для Київщини передбачено 163 427, 00 тис. грн субвенції з державного бюджету. Усі кошти субвенції розподілені між місцевими бюджетами для реалізації 14 проєктів. З них 4 передбачають нове будівництво укриттів та 10 – капітальні ремонти й реконструкції.

Фонди, як-от UNICEF, Благодійний фонд savED, Save the Children, “Благодійний фонд “Київська школа економіки”, Уряд Литви, НЕФКО, Представництво Міжнародної організації з міграції в Україні, допомогли облаштувати укриття в закладах освіти області. Наразі завершуються роботи на 73 об’єктах.

Для підтримки учнів у закладах освіти влітку організовували заняття та консультації. Також у співпраці з іноземними партнерами влітку організували роботу освітніх центрів, метою яких є створення належних умов для здобуття освіти дітям та дорослим, які мають обмежений доступ до дистанційного навчання та інтернету через відсутність гаджетів; надання додаткової підтримки учасникам освітнього процесу; відновлення доступу до освітніх активностей, позакласної та гурткової роботи; взаємодія та соціалізація дітей та підлітків, мотивація до навчання; допомога в професійній орієнтації молоді та дорослого населення територіальних громад.

Також створили соціально-гуманітарний проєкт – “Освітній Хаб Київщини”. Мета проєкту – забезпечити реалізацію концепції навчання впродовж життя (“Lifelong Learning”), створивши умови для розвитку м’яких навичок.

Літнім дозвіллям із короткотривалим перебуванням дітей на базі закладів освіти охопили понад 33 тис. осіб. Зокрема, на базі одного з ліцеїв влаштували літній мовний STEAM-табір. Проєкт GoCamp створив опцію онлайн-волонтерства, у якій волонтери з усієї планети навчають школярів іноземних мов. Перемогу в конкурсному доборі для залучення проєкту GoCamp у своїй громаді вибороли учні Кагарлицької територіальної громади.

Із 6 до 9 червня в Боярській, Броварській та Кагарлицькій громадах відбулися навчальні тренінги з підприємства, економіки для молоді та основ фінансової грамотності, у якому взяли участь учні 6–9 класів.

У межах ініціативи DECIDE Summer Clubs “Ми вдома – в Україні” влітку 2023 року переможцями конкурсного добору стали 50 громад із різних куточків України. У Київській області взяли участь і стали переможцями конкурсу у 14-денному онлайн-конкурсі п’ять територіальних громад: Сквирська, Ірпінська, Калинівська (Фастівський р-н), Бородянська, Згурівська.

  • Кіровоградська область

Для проведення ремонтів у закладах освіти залучили 28.2 млн грн, з них на виконання капітальних ремонтів – 7.5 млн грн. Загалом відремонтували 195 шкіл та 35 спортзалів, 49 їдалень, а також замінили вікна в 15 школах, оновили 13 покрівель, 31 котельню, 30 систем опалення, 5 теплових мереж, 25 водоканалізаційних мереж.

В області функціонує 437 закладів загальної середньої освіти, з них мають укриття 416, тобто 93 %. У 21 школі, де укриттів немає, планують облаштувати власні, орендувати укриття, або підвозити дітей до інших закладів освіти. На ремонт укриттів залучили кошти з місцевого бюджету та субвенції з державного бюджету. На 15 серпня 2023 року використали 233,0 тис. грн із 7.2 млн грн.

Також завершуються роботи з ремонту 7 укриттів коштом Міжнародних організацій (Представництво Дитячого фонду ООН в Україні).

Упродовж літа тривала обласна дитяча акція “Літо-2023: наближаємо Перемогу”. У межах акції відбулося понад триста обласних заходів.

Також у червні в області функціонувало 20 таборів відпочинку, а психологічну допомогу надавали в 118 створених психологічних центрах, хабах і пунктах.

  • Львівська область

У Львівській області немає зруйнованих або пошкоджених шкіл. Усі заклади освіти пройшли комісійні обстеження. Для укриття учнів працюють 1 199 об’єктів, серед яких 96 протирадіаційних укриттів, 848 звичайних укриттів та укриття в інших суб’єктів господарювання у 255 закладах. Лише 7 закладів освіти не мають власного укриття.

Укриття області продовжують вдосконалювати коштом місцевих бюджетів. Також надходять субвенції з державного бюджету для створення безпечних умов у школах на загальну суму понад 29878 тис. гривень, з яких 5421,337 тис. гривень – кошти співфінансування з місцевих бюджетів. У планах реалізувати 26 проєктів.

Улітку позашкільні заклади провели обласні змагання з робототехніки серед школярів Львівщини та Літню профільну школу для лідерів учнівського самоврядування області.

Також упродовж червня Львівська обласна МАН реалізувала проєкт “Літо інтелекту-2023”, який передбачав роботу літніх шкіл: “ІТ Camp”, “Політехнік Camp”, “RoboMEM”, “Четвертий елемент”; “Поринь у світ науки” – (хімічна, біологічна, фізико-астрономічна, географічно-геологічна, історико-археологічна школи); “Мова мікротопонімів на Googlemaps”, “Франкознавчі студії”; “Як стати письменником: поради для тих, хто пише”.

Упродовж літа понад 200 дітей вразливих категорій змогли оздоровитися. Окрім того, 742 дитини з Донецької області відпочивали в Сокалі Львівської області. Загалом для оздоровлення дітей із бюджету облдержадміністрації було спрямовано 3 млн грн.

  • Луганська область

Луганська область майже повністю окупована, а на вільних територіях ведуться активні бойові дії. Будівлі шкіл на окупованих територіях недоступні для відновлення або ремонту через відсутність доступу й небезпеку від вибухонебезпечних предметів. Тому відновлення та ремонт шкіл будуть можливі лише після завершення бойових дій.

У зв’язку з тим, що минулий навчальний рік пройшов у дистанційному форматі через складну безпекову ситуацію, літнє навчання не обговорювалося. Мета – запобігти надмірному навантаженню дітей і створити умови для їх відпочинку та відновлення.

У літні місяці вчителі математики, англійської мови, вихователі дошкільних закладів та психологи брали участь у роботі гуманітарних штабів для дітей із тимчасово окупованих територій. Ці штаби були розташовані в різних областях України.

Окрім усього, у червні-липні коштом місцевих, районних, обласного бюджетів, благодійних організацій та фондів отримали можливість оздоровитися та відпочити в безпечних регіонах України та за кордоном 743 дитини з області.

Попри всі труднощі, система освіти Луганщини продовжує працювати в режимі підтримки та готується до відновлення після деокупації. Була затверджена Стратегія відновлення та розвитку освіти Луганської області на 2023–2027 роки, а також у процесі підготовки Дорожня карта для повноцінного розуміння функціонування освітньої системи на звільнених територіях.

  • Миколаївська область

Обласний Департамент переконує, що спільно з органами місцевого самоврядування постійно шукають джерела фінансування, аби відновити пошкоджені заклади освіти.

Наприклад, проєкт “ECHO4SCHOOLS-UA: Ремонт/модернізація шкіл у постраждалих від війни регіонах” реалізовують у 63 закладах освіти. Улітку оголосили тендерну заявку на 9 обʼєктів та готують ще для 18.

Миколаївську гімназію № 2 та Миколаївський ліцей № 60 відновлять за кошти субвенції з державного бюджету. Тоді як відновлення 4 закладів освіти з облаштуванням укриттів погоджено з Управлінням ООН.

Упродовж травня-серпня 2023 року в області провели такі заходи:

  • майстер-клас “Дива, що творить мистецтво: арттехніки зцілення, відновлення та підтримки психічного здоров’я учасників освітнього процесу” (84 учасники);
  • практикуми для педагогів закладів освіти Миколаївської області: “Турбота про ментальне здоров’я: практики психологічного відновлення” (57 учасників);
  • “Медіатравматизації учасників освітнього процесу: шляхи захисту та самодопомоги” (54 учасники);
  • практикуми “Психосоціальна підтримка учасників освітнього процесу: семінари із розвитку життєстійкості, стратегії адаптації” (340 учасників).

Для розвитку інфомедійної грамотності та психологічної стійкості педагогів Миколаївщини, які мешкають у прифронтових населених пунктах, перебували під російською окупацією чи під постійними обстрілами, розробили проєкт “МедіаВідновлення”, у якому вчилися 57 освітян області.

Також на Миколаївщині розробили рекомендації для керівників та педагогів шкіл щодо психологічної підтримки та розвитку стресостійкості учасників освітнього процесу.

  • Одеська область

В ОВА розповіли, що 672 заклади освіти області мають укриття, з них 167 – розташовані поблизу.

На початку літа в області працювали з подоланням освітніх втрат і розривів. У школах проводили індивідуальні та групові консультації. Також влітку практичні психологи та соціальні педагоги проводили заняття з учнями, що потребують психологічної підтримки.

Заклади освіти Одеської області співпрацюють із благодійним фондом “Вітрила дитинства” за підтримки МБО БФ “СОС Дитячі містечка” в межах проєкту “Надання соціально-психологічної підтримки сімей із дітьми вразливих категорій у період війни”. Вони надають психосоціальну підтримку учням та батькам.

За сприяння благодійного фонду “Карітас Одеса УГКЦ” також створили ресурсний центр/хаб. А за підтримки ГО “Дівчата” створили освітній хаб, аби покращити психосоціальну стійкість дітей з-поміж внутрішньо переміщених осіб, допомогти їм подолати тривожність.

До того ж у літній період працював 261 табір із денним перебуванням, де відпочило 19 083 дитини. Також було створено 29 мовних таборів на базі шкіл, у яких відпочивали та навчалися 2 059 дітей. Безплатний відпочинок змогли забезпечити для 17 113 дітей із пільговими статусами.

  • Полтавська область

Протягом 2023 року в закладах освіти області зробили ремонти на загальну суму 1904,0 тис. грн, а саме: ремонт інженерних мереж, заміна вікон на енергоощадні, роботи з підготовки до опалювального сезону, ремонт приміщень тощо.

В області функціонує 522 заклади загальної середньої освіти із 65 філіями. З них 451 мають власні укриття, а 86 використовують укриття інших організацій.

У 2023 році облаштували укриття для 155 шкіл на загальну суму 134 310 тис. грн. Також побудували укриття для 2 шкіл на 17 194 тис. грн. Фінансування для цього частково виділяли з місцевих бюджетів територіальних громад області, а також з обласного та інших джерел фінансування. Тоді як 54 996,0 тис. грн із субвенції використали для проведення капітальних ремонтів у 9 протирадіаційних укриттях.

Також область увійшла в перелік територіальних громад, які отримають грант на облаштування укриття та створення на його базі освітнього хабу (меблі, оргтехніка, обладнання) від Швейцарсько-українського проєкту “DECIDE”.

Улітку заклади загальної середньої освіти проводили програми підтримки для учнів. Зокрема, консультації з психологічної підтримки для 170 учнів. Пришкільні табори організували в 10 територіальних громадах.

  • Рівненська область

До кінця поточного року коштом субвенції з державного бюджету та коштів місцевих бюджетів заплановано збудувати укриття на території трьох ліцеїв і зробити капітальний ремонт у ще одному. Коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії заплановано також збудувати укриття в ще трьох ліцеях та провести капітальний ремонт ще у двох.

У місцевих бюджетах на 2023 рік передбачено орієнтовно 200 млн гривень на ремонт котелень та теплових мереж, систем опалення, утеплення стін та дахів, заміну вікон та дверей, поточні ремонти приміщень закладів, а саме ремонт класів, коридорів, харчоблоків, спортивних залів. До початку опалювального періоду 2023–2024 років усі котельні закладів освіти області будуть забезпечені твердим паливом у повному обсязі.

Улітку впродовж 14 робочих днів працювали 8 таборів із денним перебуванням, участь у яких узяли 680 учнів.

  • Сумська область

Улітку в області провели капітальні та поточні ремонти коштом місцевого бюджету на суму 52 692 тис. гривень: ремонт систем водопостачання та каналізації, мережі теплопостачання, навчальних кабінетів, підлоги з утепленням, покрівлі, заміна віконних та дверних блоків, огорожі навколо закладів освіти.

Аби ліквідувати наслідки обстрілів у закладах освіти, замінили вибиті вікна та двері на суму 4 333,7 тис. гривень коштом обласного бюджету та спеціального фонду – 1 092,3 тис. гривень.

За фінансування територіальних громад області оновили матеріально-технічну базу на суму 442 тис. гривень.

Для облаштування безпечних умов у закладах освіти, використовували кошти з різних джерел фінансування в сумі 1 805,5 тис. гривень. Так, створили та облаштували укриття в 170 школах, а капітальний ремонт провели на суму 72 305 тис. гривень. Також займалися капітальним ремонтом протирадіаційних укриттів.

Влітку організували індивідуальні та групові онлайн-консультації з основних предметів освітньої програми. Також при закладах освіти області працювали 90 таборів із денним перебуванням. У них займалися 5 242 дітей.

А ще працювала психологічна служба. Зокрема, провели заняття за програмами “Діти і війна: навчання технік зцілення”, “Безпечний простір”; арттерапевтичні та інтегровані розвивальні заняття, консультації, ранкові зустрічі, психологічні пʼятихвилинки, години відвертої розмови, інтерактивні вправи тощо.

Також в області продовжили реалізацію регіонального проєкту “Завжди поруч”, метою якого є психологічна підтримка педагогів у роботі з дітьми, які зазнали травмівного впливу війни. Практичні психологи закладів освіти провели 95 тематичних зустрічей для педагогів щодо стабілізації психоемоційного стану.

До того ж спеціалісти психологічної служби протягом літа надали понад 150 індивідуальних консультацій учасникам освітнього процесу для збереження та зміцнення ментального здоровʼя дітей і дорослих.

У рамках співпраці з регіональним представництвом Червоного Хреста в липні 2023 року провели заняття для вихованців закладів позашкільної освіти за програмою “Птахи в польоті”. Мета – психологічна підтримка дітей, постраждалих від війни.

В області пошкоджено 5 закладів оздоровлення та відпочинку дітей, із них один частково зруйновано. Через постійні загрози ракетних ударів, обстріли прикордонних територій, заклади не мали змоги організувати відпочинкові та оздоровчі зміни. Однак вдалося домовитися з Любуським воєводством у Польщі, які запросили на відпочинок 11 дітей Сумщини.

  • Тернопільська область

У двох школах області планують будувати укриття, а ще у двох – ремонтуватимуть. Обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування укриттів у школах на 2023 році становить 21272,0 тис. грн.

У 185 укриттях шкіл за кошти місцевого бюджету провели поточні ремонти на суму 19387,145 тис. грн. У 5 закладах завершують капітальні ремонти на суму 16875,9 тис. грн (зокрема, за кошти державного бюджету). Заклади загальної середньої освіти забезпечені укриттями на 99 %.

За підтримки ЮНІСЕФ у межах реалізації освітньої Програми “Повернення до формального та неформального викладання і навчання в громаді для учнів та підлітків, у тому числі ВПО” вчителі української мови, математики, англійської мови області беруть участь у проєкті щодо надолуження освітніх втрат. Відбудуться тренінги для вчителів та сесії для школярів у точках “Спільно”.

Упродовж літніх канікул у закладах освіти працювали пришкільні табори, у тому числі мовні.

У Коропецькій селищній територіальній громаді в співпраці з Благодійним фондом “Посмішка ЮА” створюють СFS-простір, дружній до дітей та молоді. Його мета – психосоціальна підтримка, неформальна освіта дітей. А в Підволочиській селищній раді створюють центр для надання психосоціальної підтримки учасникам освітнього процесу.

Територіальні громади почали роботу щодо розробки проєктів цільових програм для подолання освітніх втрат і освітніх розривів.

Влітку функціонували 18 дитячих закладів відпочинку, 17 таборів із денним перебуванням і один дитячий заклад праці та відпочинку.

  • Харківська область (оновлено)

Місцеві органи управління у сфері освіти провели капітальні та поточні ремонти в 14 закладах. З них 9 шкіл та 5 садочків. Крім того, за спонсорські кошти провели ремонти ще в 3 школах.

Зокрема, у закладах освіти провели поточний ремонт приміщень навчальних, спальних корпусів, їдалень (фарбування стін, підлоги, підвіконня), частковий ремонт покрівель та вимощення, систем водопостачання та опалення, перевірили роботи технологічного обладнання, систем вентиляції їдалень та електропостачання.

У закладах загальної середньої освіти Харківської області є 68 захисних споруд (протирадіаційних укриттів та сховищ). Також у закладах освіти всіх типів та форм власності облаштовані 407 найпростіших укриттів. Втім, жодне укриття не сертифіковане на відповідність ДБН. Більшість потребує капітального ремонту та облаштування.

Оскільки територіальні громади Харківської області перебувають під постійними обстрілами рф, в області вважають, що найпершою умовою для організації оздоровлення та відпочину дітей влітку має бути безпека під час можливих повітряних атак. З огляду на це такі заходи влітку 2023 року в Харківській області не проводилися.

Станом на кінець попереднього навчального року за кордоном перебувають понад 62, 8 тис. учнів закладів загальної середньої освіти.

Четвертий рік поспіль освітній процес у закладах освіти області відбувається в дистанційній формі. Це вимушена міра, пов’язана спочатку з епідемією коронавірусу, а потім із військовими діями, які тривають в Україні. В ОВА кажуть: у 2023/2024 навчальному році на Харківщині освітній процес у закладах освіти буде організовано залежно від безпекової ситуації в регіоні, а вона, на жаль, невтішна.

У відповіді також указано, що в 54 закладах загальної середньої освіти області освітній процес взагалі не здійснюватиметься. Більшість закладів загальної середньої освіти працюватиме дистанційно. Лише у 3 % шкіл області розглядається питання організації змішаного навчання.

  • Чернівецька область

На капітальні ремонти 7 укриттів та будівництво одного укриття в закладах освіти із субвенції з державного бюджету Чернівецькій області виділили 25037,0 тис. грн.

Крім того, з державного бюджету місцевим бюджетам виділили 3,420.092 тис. грн для ремонту укриття одного навчального комплексу. Коштом місцевих бюджетів облаштували укриття у 2 школах.

Аби подолати освітні втрати, підписали меморандум про співпрацю з Tech StartUp School про реалізацію проєкту “Повернення до формального та неформального викладання і навчання в громаді для учнів і підлітків, у тому числі ВПО” за підтримки ЮНІСЕФ.

Так, провели навчальні сесії для 50 вчителів із різних предметів, щоб допомогти учням надолужувати втрати в навчанні через війну та пандемію Covid-19.

У межах літньої кампанії відпочинку та дозвілля “БукЛІТО2023” провели 205 таборів відпочинку та літніх профільних шкіл для 9 727 дітей та учнів закладів освіти області. Зокрема, літні мовні табори, щорічну профільну школу для обдарованих дітей “Інтелект Буковини”, літню профільну школу “Інтелект України”, просвітницькі школи “Професії майбутнього STEM”.

Для 89 дітей із пільгових категорій організували відпочинок у спортивно-мовному таборі в Польщі, і ще приблизно 50 дітей відпочили в Польщі в спортивних та відпочинкових таборах.

  • Чернігівська область

Упродовж літа за кошти місцевого бюджету та благодійних організацій відремонтували 2 школи та почали відновлювати ще одну.

У минулому навчальному році в області працювало 402 школи, з них 363 мають укриття. Улітку в 8 школах підготували укриття, ще в 6 тривають ремонти. Також ремонти проводять у 29 закладах освіти для покращення загального стану укриттів.

Нині в області працюють над відновленням 14 шкіл. На 21 серпня 2023 року потребують подальшого відновлення ще 15 закладів загальної середньої освіти.

У квітні-серпні 2023 року через постійні обстріли територій Чернігівської області пошкоджено 3 заклади загальної середньої освіти та один у Чернігові, що створює нові виклики.

Упродовж червня-липня в 8 громадах області організували 65 таборів із денним перебуванням, охопили 6 043 дитини. Основний контингент – діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

Спільно з громадською організацією “ГО ГЛОБАЛ” для 56 учнів закладів загальної середньої освіти 7 громад Чернігівської області, що розташовані в 40-кілометровій зоні від кордонів із рф, організували відпочинок на Закарпатті.

У закладах освіти області реалізують низку проєктів, які передбачають надання психологічної допомоги дорослим і дітям:

- проєкт із покращення доступу до освіти та послуг із захисту дітей, які постраждали через військові дії в Чернігові та Чернігівській області “Мирне завтра” – 275 батьків учнів та педагогів;

- UNICEF планують здійснювати навчання вчителів. Особливу увагу приділять психосоціальній підтримці, навчанню з мінної безпеки, облаштуванню укриттів, створенню цифрових освітніх центрів;

- ЮНІСЕФ та Асоціація міст України надали допомогу для Менської громади й облаштували інклюзивно-ресурсний центр. Тепер понад 180 дітей із північних громад Чернігівщини отримують якісні інклюзивні послуги;

- у Чернігові функціонує “Спільно Кемп” – літній простір для дітей та молоді 7–17 років. Він обʼєднав місцевих, внутрішньо переміщених дітей та молодь у відкритому й інклюзивному просторі;

- Чернігівська область стала першою в реалізації соціального освітнього проєкту ГО ГЛОБАЛ “Психологічне та соціально-емоційне навчання для українських шкіл”, у межах якого 20 вчителів, практичних психологів шкіл стали тренерами програми “Коли світ на межі змін: школа, чутлива до психічного здоровʼя” та провели власні навчальні тренінги в школах та громадах;

- практичні психологи закладів освіти в межах проєкту “ПОРУЧ” за Програмою “Діти і війна: техніки зцілення” надають психологічну допомогу педагогам, учням і батькам;

- за ініціативи центру психосоматичної медицини в області реалізується програма зцілення психологічних травм серед населення України “Зцілення душі й тіла”. Триває комплексне навчання новаторської моделі піклування про себе, взаємодопомоги та побудови спільноти для 150 психологів, соціальних і медичних працівників, педагогів, а також лідерів громад із 8 областей України, зокрема, і Чернігівської області;

- стартувало навчання за Програмою тренінгу для тренерів “Енергія твого майбутнього”, розробленого на основі соціально-психологічних програм неформальної освіти, з розвитку навичок української молоді. Тренінг проводиться в межах проєкту “EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні”. Метою програми є підготовка спеціалістів для роботи з підлітками 14 – 17 років;

- у Центрі соціальної згуртованості Сосницької територіальної громади відбуваються “Індивідуальні сесії з психологом” для учасників освітнього процесу та жителів громади;

- до 31 липня 2023 року відбулася реєстрація на навчання за Проєктом “Підготовка спеціалістів допомагаючих професій до надання першої психологічної допомоги населенню Чернігівської області в умовах воєнного стану”;

- у серпні-вересні хелпери з Новгород-Сіверської, Семенівської, Корюківської, Сновської, Городнянської, Ріпкинської, Любецької громад пройдуть навчання та зможуть надавати першу психологічну допомогу населенню;

- у межах проєкту “Допомога допомагаючим”, який реалізує ГО “Вектор прав людини”, відбулася серія безплатних онлайн-тренінгів для педагогічних працівників “Побудова діалогу з клієнтами”, “Підхід орієнтований на потерпілого”, “Ресурси для подолання та стійкості”;

- у навчально-методичному центрі психологічної служби постійно діє консультативний пункт із надання психологічної допомоги учням та педагогам.

  • Херсонська область

Упродовж літа вдалося виконати завдання з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, повʼязаної з підривом рф греблі Каховської ГЕС. 18 шкіл на деокупованій та 60 шкіл на окупованій території зруйновані.

У 18 закладах на деокупованій території відкачували воду та вивозили відходи на сміттєсховище. Крім того, ліквідовували наслідки щоденних обстрілів у 48 закладах освіти. Тільки за літній період зруйновані 5 закладів освіти, пошкоджені 22 заклади освіти. Усього в області зруйновано 51 заклад освіти, пошкоджені 347 закладів освіти.

На деокупованій території із 375 шкіл і садочків лише 49 мають укриття, яке вважається захисним. Нині готові до використання лише 18 об’єктів, а ще 78 необхідно облаштувати. Уже розпочали облаштування 3 об’єктів за допомогою державної субвенції (15,499 млн гривень). Ремонти в 37 інших укриттях проводять коштом місцевих бюджетів. Але через щоденні обстріли завершити роботи до початку навчального року було неможливо.

При “Пункті незламності” створено дитячу точку “Спільно” за підтримки ЮНІСЕФ. Це безпечний простір для обʼєднання дітей, які живуть на деокупованій території. Співпрацюючи з фахівцями, вихователі дошкільного закладу організували розвивальну студію, яку щодня відвідують до 30 дітей.

У липні створено освітню лабораторію психологічної реабілітації учнів на базі школи, що має найпростіше укриття і де розгорнуто пункт незламності. Учителі разом зі шкільними психологами надавали допомогу учням у стані стресу. Влітку провели 5 занять для 25 учнів початкових класів за форматом “виїзної школи”.

3 огляду на безпекову ситуацію в області не функціонували оздоровчі табори. Організоване диференційоване тренінгове навчання 85 педагогів “Перша психологічна допомога. Алгоритм дій”.

Через активні бойові дії нереалізованими залишилися плани відновлення закладів освіти Херсонської, Білозерської, Дарʼївської, Бериславської, Милівської, Нововоронцовської громад. 3 огляду на безпекову ситуацію всі заклади освіти області продовжують працювати в дистанційному режимі.

Готуємо заклади освіти до роботи в змішаній формі після деокупації Лівобережжя”, – йдеться в повідомленні.

  • Хмельницька область

У 2023 році, зокрема, влітку, в області провели ремонт у 13 навчальних приміщеннях, 4 спортивних залах, 3 їдальнях та 1 майстерні. Також відремонтували дахи 12 шкіл (5774 квадратних метрів), замінили 1251 вікно і 757 дверей у 67 школах. А ще побудували 2 твердопаливні котельні та реконструювали опалення на твердопаливне в 6 школах.

Крім цього, зробили капітальний ремонт 3 котелень, замінили 15 котлів і 15 насосів, а також відремонтували зовнішні тепломережі у 2 школах та замінили внутрішню систему опалення в 9 школах, а також – внутрішні водопровідні та каналізаційні мережі в 10 школах. До кінця 2023 року планують реконструкцію спортивної зали та капітальний ремонт 3 їдалень, а також капітальний ремонт дахів у 22 школах, утеплення фасадів у 15 школах та ремонт горищних перекриттів у 12 школах.

У 2023 році територіальні громади виділили кошти з місцевих бюджетів на загальну суму – 23 040,430 тисяч грн. За них планують провести будівництво, реконструкцію та ремонти у 23 закладах, включаючи протирадіаційні та швидкоспоруджувані захисні споруди, споруди подвійного призначення, а також ремонт укриттів іншого типу.

На створення безпечних умов двом закладах освіти з обласного бюджету виділено кошти в сумі 478,518 тисячі гривень. Нині проводяться ремонт цих укриттів. А ще виділено субвенцію з державного бюджету на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти у 2023 році обсягом 47 790,0 тисяч гривень. Уже визначили 9 проєктів, у яких відбуваються будівельно-монтажні роботи та державні закупівлі.

Влітку 7 територіальних громад організували пришкільні літні табори в 50 школах, де змогли відпочити 5494 учнів. Для психологічної та соціально-психологічної підтримки, спеціалісти психологічних служб закладів освіти проводили семінари-практикуми та тренінги для педагогів і учнів.

До того ж вдалося організувати освітньо-туристичні поїздки для 77 дітей області. Ідеться про дітей загиблих військовослужбовців, учасників бойових дій. На 17 серпня на відпочинку перебувало 126 дітей віком від 10 до 16 років.

Окрім цього, постійно діє Освітній Хаб Хмельниччини, у якому, окрім іншого, надають психологічні та профорієнтаційні консультації, навчають першої медичної допомоги, допомагають у комунікаційному майданчику з емоційної підтримки, підвищують кваліфікації освітян та батьків для ефективної комунікації з дітьми та підлітками.

Загалом в області психосоціальну та соціально-педагогічну допомогу отримали понад 7000 дітей, майже 5000 батьків і понад 1300 педагогів з-поміж ВПО. Тоді як кількість серед жителів Хмельниччини – майже 4000 дітей, майже 2000 батьків, понад 1000 педагогів.

Редакція поки що не отримала відповідей від Київської та Черкаської ОДА. Однак у разі надходження такої інформації, матеріал оновиться.

Марія Марковська (Булейко), спеціально для “Нової української школи”

Титульне фото: БФ “Голоси дітей”

Матеріали за темою

Обговорення