Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Мовні табори, компенсаторні заняття, відбудова та психологічна підтримка: які плани в українських шкіл на літо

Наприкінці травня відбулася урядова нарада, на якій, зокрема, обговорили підготовку закладів освіти до 2023–2024 навчального року. П’ять пріоритетних напрямів: безпека, максимум очного навчання там, де це можливо, доступність, відбудова зруйнованого та продовження реформи “Нова українська школа”.

Аби дізнатися, які завдання ставлять перед собою на літні канікули українські заклади освіти в різних областях, редакція “Нової української школи” надіслала запити в обласні державні адміністрації.

З огляду на їхні відповіді, до завдань, які поставив уряд, додались і підготовка до опалювального сезону з урахуванням досвіду блекаутів, і надолуження освітніх програм, і проведення літніх шкіл для відпочинку та розвитку учнів.

У новій статті читайте:

  • скільки українських закладів освіти, які зруйновано через воєнні дії рф, потрібно відбудувати або відремонтувати;
  • якою є потреба в укриттях;
  • як у школах готуються до опалювального сезону та як враховують досвід блекаутів;
  • в яких областях учні навчатимуться влітку, аби подолати освітні втрати;
  • які активності для відпочинку та розвитку пропонують учням та педагогам.

ЩО ПЛАНУЮТЬ РОБИТИ ШКОЛИ ВЛІТКУ: ВІДПОВІДІ ОДА

  • Київська область

Від початку повномасштабного російського вторгнення на Київщині було пошкоджено та зруйновано 226 закладів освіти. Частину з них уже вдалося відновити – це 150 пошкоджених об’єктів, які потребували поточного ремонту.

В області триває підготовка укриттів до використання у 21 закладі освіти десяти громад. Пріоритетним на Київщині визначили будівництво укриттів ще в 43 школах, у яких, за браком захисних споруд, навчання впродовж минулого навчального року відбувалося дистанційно. Облаштовуватимуть на Київщині й підземні бетонні конструкції подвійного призначення, зокрема і для проведення різних занять як під час повітряних тривог, так і коли їх немає.

Упродовж літніх канікул на Київщині в 30 громадах працюватиме 169 табірних змін при закладах освіти для дітей 6–17 років. У червні-серпні також діятимуть відпочинкові пришкільні табори в сімох районах Київщини.

Також заклади освіти долучаються до міжнародних онлайн-проєктів, які спрямовані на розвиток та психологічну підтримку дітей, серед яких:

  • проєкт “DECIDE” швейцарсько-української ініціативи “Стаємо сильнішими разом!”, який створений для допомоги й підтримки дітей, що постраждали від війни;
  • програма шкільного онлайн-обміну “UKRAINE IS THE CAPITAL OF GREAT PEOPLE” від ГО GoGlobal, в якій беруть участь 30 команд із Київщини;
  • проєкт GoCamp Online пропонує для шкіл оновлені онлайн-програми з креативності, діджитал-технологій, бізнесу, підприємництва тощо.

У самому ж Києві з 19 до 30 червня в школах проводитимуть групові та індивідуальні компенсаторні заняття та консультації для надолуження освітніх втрат.

  • Житомирська область

Тут зазнали різного ступеню руйнувань 82 заклади освіти. На початку травня вже вдалося відновити 86 %, у решті впродовж літа триватимуть ремонтні роботи.

У червні на Житомирщині працюватиме 420 таборів дозвілля у закладах освіти області. Також у деяких школах діятимуть наукові, спортивні, мовні, математичні школи тощо.

  • Волинська область

На травень 2023 року жоден заклад освіти на Волині не зазнав руйнувань. Однак першочергову увагу влітку тут приділять саме створенню безпечного освітнього середовища, а саме – облаштуванню укриттів. Наразі захисні споруди є у 66 % закладів освіти, ще 148 закладів мають потребу в їхньому облаштуванні.

За інформацією місцевих органів управління освітою, учні влітку не навчатимуться. Водночас упродовж літніх канікул для 400 дітей пільгових категорій в області працюватиме відпочинковий табір на базі одного з ліцеїв.

  • Вінницька область

За час повномасштабного вторгнення на Вінниччині пошкоджено чотири заклади освіти, які планують відремонтувати у 2023 році. Також 156 шкіл потребують облаштування укриттів.

Упродовж літа в області готуватимуть котельні до нового опалювального сезону, запроваджуватимуть енергоощадне освітлення та встановлюватимуть резервні котли.

Також у серпні 2023 року працюватиме фізико-математична літня школа на базі одного з ліцеїв Вінниці. Упродовж червня-серпня працюватимуть пришкільні табори. Звісно, вони діятимуть лише в тих закладах, де є укриття. Зокрема, під час роботи таборів проводитимуть групові та індивідуальні заняття щодо питань психологічної підтримки учнів та педагогів.

  • Хмельницька область

Для 126 закладів освіти необхідно побудувати споруди цивільного захисту та

провести реконструкцію, у ще 357 закладах потрібно зремонтувати укриття.

Також відновлення потребують два заклади освіти, які були пошкоджені або зруйновані з початку повномасштабної війни. Роботи планують завершити до кінця червня 2023 року. Десять інших закладів вже відремонтували

У 51 школі Хмельниччини працюватимуть літні школи (табори). А для підтримки вчителів та учнів діють різні проєкти, як-от “Активні парки – парки-локації здорової України”, програма для вчителів “Психосоціальна підтримка для освітян” (від ГО “Смарт освіта”), програма ЮНІСЕФ для підтримки сімей із дітьми, які постраждали від війни тощо.

  • Тернопільська область

В області зруйнованих шкіл станом на травень 2023 року немає. Водночас там продовжують облаштовувати укриття для працівників та учнів закладів освіти.

Також для підготовки шкіл до 2023/2024 навчального року на Тернопільщині поставили перед собою такі завдання:

  • будівництво, реконструкція, капітальний ремонт та модернізація закладів освіти;
  • будівництво укриттів або їхній ремонт;
  • розвиток інклюзивного освітнього середовища.

Влітку в Тернополі на базі одного із центрів у дві зміни працюватиме Літня екологічна школа для поліпшення стану здоров’я дітей та розвитку їхніх еколого-натуралістичних творчих здібностей.

Також за сприянням Тернопільського обласного територіального відділення МАН функціонуватиме обласна літня школа-експедиція – це навчально-відпочинковий табір, який розпочне роботу з липня 2023 року за напрямами фізика, математика та астрономія.

  • Рівненська область

На Рівненщині існує потреба в будівництві укриттів для 46 закладів освіти, ще у восьми захисні споруди потребують ремонту, а у трьох – реконструкції.

За даними ОДА, табори з денним перебуванням на базі шкіл області не працюватимуть цього літа.

  • Львівська область

На Львівщині потребу в укриттях має 15 шкіл, над цим і працюватимуть впродовж 2023 року. Крім цього, упродовж червня Львівська обласна МАН реалізовуватиме проєкт “Літо інтелекту-2023”, у якому діятимуть літні школи:

  • IT Camp, “Політехнік Camp”, RoboMEM, “Четвертий елемент” на базі НУ “Львівська політехніка”;
  • хімічна, біологічна, фізико-астрономічна, географічно-геологічна, історико-археологічна школи на базі ЛНУ ім. І. Франка тощо.

Також влітку планують організувати оздоровлення для понад 300 дітей із Донеччини. Ще понад 107 дітей-ВПО, 98 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються в школах Львівщини, також пройдуть оздоровлення у Львівській та Закарпатській областях.

Відпочинкові табори з денним перебуванням організують у 24 закладах місцевих громад та у двох наметових містечках. На базі ще 14 закладів освіти створили безплатні літні табори, які працюватимуть у режимі прогулянкових груп упродовж чотирьох годин. Їх можуть відвідувати всі діти, зокрема, і ВПО.

  • Івано-Франківська область

У відповіді на запит редакції місцева ОДА надала інформацію лише про потребу в будівництві та реконструкції укриттів у 54 школах. Також там повідомили, що в області немає закладів освіти, які були пошкоджені внаслідок воєнних дій.

  • Чернівецька область

Основні зусилля спрямують на підготовку всіх закладів освіти до нового

навчального року та опалювального сезону. Планують побудувати 35 укриттів, ще 35 потребують ремонту, 22 – реконструкції. Зруйнованих чи пошкоджених закладів освіти в області немає.

Під час літніх канікул функціонуватиме обласний координаційний центр із забезпечення дозвілля та відпочинку “БукЛІТО”. Упродовж цієї кампанії організують:

  • 24 стаціонарних пришкільних табори із денним перебуванням;
  • 136 літніх мовних таборів (англійська, німецька, французька мови);
  • 20 літніх відпочинкових таборів на базі закладів позашкільної освіти;
  • серед напрямів – вокал, хореографія, малювання, робототехніка, графічний дизайн, екологічне спрямування, наукові школи, спортивний туризм, скелелазіння, картографія.

Окрім цього, у рамках профільних позашкільних таборів та шкіл проводитимуть “Психологічні пікніки” для розвантаження та налагодження емоційного стану учасників табору. Для цього залучатимуть практичних психологів зі шкіл та фахівців Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області.

Для підтримки обдарованої молоді планують провести щорічну профільну школу для обдарованих дітей “Інтелект Буковини” 8–11 класів (переможців та учасників IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад та III етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН).

  • Полтавська область

За даними ОДА, 17 закладів освіти зазнали руйнувань. Їх планують відремонтувати до початку нового навчального року.

Також у 13 громадах влітку учні навчатимуться, щоби надолужити навчальні програми. Зокрема, упродовж червня школи проводитимуть індивідуальні заняття онлайн, а також ліквідовуватимуть академічну різницю учнів, які повернулися з-за кордону.

У 24 громадах працюватимуть літні школи (мовні табори, спортивний туризм, квести, розважально-пізнавальне дозвілля тощо).

Також у 48 громадах реалізовуватимуть програми підтримки для вчителів та учнів, консультації з психологічної підтримки для дітей ВПО, тренінги для педагогів, курси для соціальних педагогів та практичних психологів.

  • Черкаська область

Головним завданням цьогорічної підготовки шкіл Черкащини залишається облаштування безпечних умов у закладах освіти та підготовка до опалювального сезону.

У кожному закладі освіти, як і щороку, проводитимуть косметичні ремонти. Особливу увагу зосередять на підготовці освітніх об’єктів до роботи взимку (ремонт котелень, систем опалення, придбання різного виду оснащення, забезпечення генераторами).

В області зазнали різного ступеню руйнації 19 закладів освіти. За кошт місцевих бюджетів та спонсорів повністю відновлено 11. Необхідно відремонтувати 322 укриття та побудувати 85 нових.

Водночас закладам освіти Черкащини запропонували організувати влітку роботу кетч-ап класів, де викладачі пояснюватимуть матеріал у доступній та цікавій формі, а діти зможуть не тільки повторити матеріал, а й поспілкуватися між собою. Такі кетч-ап класи вже організовували під час весняних канікул. В ОДА кажуть, що це хороший інструмент для мінімізації знаннєвих втрат учнів.

Ще одна зі шкіл Черкас пропонує літні очні компенсаторні заняття для подолання освітніх втрат.

Також в області організують 156 відпочинкових таборів у школах. Для педагогічних працівників у червні та серпні проводитимуть практикум “Дитина в часи війни: безпека, підтримка, допомога”, щоби вчителі оволоділи антистресовими методами, які допоможуть підтримувати та зміцнювати психічну стабільність учнів, зокрема й тих, які втратили близьких.

Певна частка педагогів не мала змоги пройти навчання за стандартами Нової української школи. Тож у червні проведуть компенсаторні дистанційні курси підготовки до роботи в НУШ.

  • Чернігівська область

На Чернігівщині потрібно відновити 65 закладів освіти зі 143 пошкоджених. Враховуючи обмежені фінансові можливості державного, обласного, місцевих бюджетів та благодійних коштів, на даний час неможливо визначити терміни відновлення цих закладів.

Будівлі закладів освіти мають різні ступені пошкодження: частково вибиті вікна, двері, покрівлі внаслідок вибухової хвилі, після потрапляння снарядів та бомб.

Тому основним завданням є максимальне збереження мережі шкіл та їхнє відновлення.

Крім цього, є потреба в забезпеченні укриттями 192 закладів освіти. Також у червні та липні у восьми територіальних громадах функціонуватимуть відпочинкові табори з денним перебуванням на базі шкіл та дитсадків.

  • Харківська область

В області зруйновано 72 заклади освіти, пошкоджено 635, з них 101 заклад з руйнуваннями понад 50 %. Влітку на Харківщині планують провести капітальні ремонти пошкоджених приміщень унаслідок російської агресії у восьми закладах освіти.

Водночас у закладах освіти області також є потреба в ремонті укриттів. Там хочуть відремонтувати 12 підвальних приміщень під укриття у вісьмох закладах освіти та побудувати нові бомбосховища в десяти школах.

Влітку на Харківщині також працюватимуть в онлайн-режимі обласні літні профільні

школи Харківського територіального відділення МАН України.

Оздоровлення та відпочинок дітей в області проводити не планують, адже найпершою умовою для такого відпочинку є безпека під час можливих повітряних атак. Бомбосховища не були передбачені для дитячих оздоровниць. Тому, за даними ОДА, в умовах воєнного стану організація оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2023 року може бути тільки у порівняно безпечних регіонах України з дозволу військових адміністрацій та в закладах, які мають укриття.

  • Сумська область

На Сумщині пошкоджено 125 закладів освіти, з них уже відновили 52. До початку нового навчального року планують відновити ще десять закладів, які віддалені від кордону на відстані понад 30 км. Також в області забезпечуватимуть і енергетичну незалежність шкіл та облаштовуватимуть укриття (загальна потреба – 216).

Літні школи в закладах освіти не працюватимуть. Однак у рамках проєкту “Завжди поруч” під час літніх канікул практичні психологи та соціальні педагоги проводитимуть зустрічі з вчителями щодо надання психологічної підтримки, відновлення емоційної стабільності в стресових ситуаціях, розвитку психологічної стійкості.

Дбатимуть і про психологічну підтримку учнів. Для цього на базі шкіл із ними проводитимуть психологічні розминки, заняття з арттерапії, а за тренінговою програмою “Діти і війна” навчатимуть технік зцілення.

  • Дніпропетровська область

На Дніпропетровщині заклади освіти також готують до нового навчального року та стабільної роботи в осінньо-зимовий період.

В області постраждали внаслідок обстрілів 224 заклади освіти, з них 55 вже відновили. Також до початку навчального року планують облаштувати укриття в 177 закладах освіти.

Для розвитку та підтримки талановитої молоді онлайн працюватимуть літні профільні школи, які організовує місцевий відділ МАН за такими напрямами: фізико-математичний, ІТ-технологій, історичний, мовознавчий, хіміко-біологічний тощо.

Також в області діє програма з психологічної підтримки педагогів та учнів. Зокрема, проводять заняття з основ першої психологічної допомоги, емоційної підтримки педагогів, тематичні майстер-класи тощо.

  • Кіровоградська область

Унаслідок воєнних дій рф значних пошкоджень в області зазнали два заклади освіти. Один із них мають відремонтувати до початку опалювального сезону, для іншого ж поки що не визначили джерел фінансування. Також проводитимуть поточні ремонти в 306 приміщеннях закладів освіти та в укриттях 149 шкіл.

Для дітей влітку проведуть акцію “Літо-2023: наближаємо перемогу” – це заходи національно-патріотичного, спортивного, науково-технічного та іншого спрямування. Працюватимуть та надаватимуть психологічну допомогу 118 психологічних центрів, хабів та пунктів.

  • Запорізька область

На тимчасово окупованих територіях області перебуває 239 шкіл (53,6 % від загальної кількості). Загалом продовжили навчання 416 закладів, більшість із них навчали онлайн.

Окупанти пошкодили 117 закладів освіти (26,2 %), а школи, які залишилися на тимчасово окупованих територіях – пограбовані російськими військовими.

Дев’ять шкіл уже було відновлено за кошти благодійників, однак три з них зазнали повторних пошкоджень. Тож до припинення бойових дій та деокупації територій засновники шкіл не планують відбудовувати чи ремонтувати заклади освіти області. Через російську агресію оздоровчу кампанію в області також не проводитимуть. Натомість у школах облаштовуватимуть найпростіші укриття.

У червні учні можуть доєднатися до літньої школи МАН, яка працюватиме онлайн упродовж 10–12 днів за гуманітарно-природничим та науково-технічним напрямом. Зокрема, учнів навчатимуть аналізувати наукові тексти, структурувати зібраний матеріал та результати свого наукового пошуку. За докладною інформацією можна звернутися до обласного територіального відділення МАН.

  • Луганська область

На цей час територія Луганщини майже повністю окупована, а на звільнених територіях ведуться активні бойові дії. Тож відбудова, ремонт та облаштування укриттів закладів освіти будуть можливими лише після припинення бойових дій, нормалізації безпекової ситуації, знищення вибухонебезпечних предметів тощо.

Загалом на тимчасово окупованих територіях області залишилися будівлі всіх місцевих шкіл. З них 111 (44 %) зазнали значних пошкоджень, ще 11 з них повністю зруйновано.

Однак, за інформацією Луганської ОДА, школи продовжували працювати дистанційно, тому, щоби запобігти надмірному завантаженню дітей, заклади освіти не навчатимуть учнів влітку.

Водночас планують залучити вчителів математики, англійської мови, вихователів дошкілля, керівників гуртків, практичних психологів до роботи в гуманітарних штабах (хабах) для ВПО з Луганщини, розташованих у різних областях України.

  • Херсонська область

За даними ОДА, станом на 15 травня 2023 року значна частина області перебуває під окупацією, також там ведуться активні бойові дії. Унаслідок російської агресії на Херсонщині зруйнований 51 заклад освіти, пошкоджено – 262, у тому числі 95 зайняли окупанти.

На деокупованій території значна частина закладів освіти потребує найпростіших укриттів – 78 шкіл та 100 дитсадків. Наразі до використання готові лише 18 захисних споруд.

З огляду на безпекову ситуацію, літні школи в області цього літа не працюватимуть. Однак за кошти обласного бюджету та волонтерських проєктів дітям, які перебувають на деокупованій території, організували відпочинок на заході України.

  • Одеська область

Першочерговим завданням місцевих органів влади є максимальне відновлення

традиційного формату роботи закладів освіти та збільшення кількості укриттів у них (ремонти у 294 укриттях). Також триває відновлення в приміщеннях закладів освіти, пошкоджених під час обстрілів.

Задля подолання освітніх втрат і розривів у травні-червні 2023 року в школах проводитимуть індивідуальні та групові консультації.

Щоби популяризувати вивчення іноземних мов серед школярів, в області на базі шкіл діятимуть літні мовні табори в дев’ятьох громадах. Ще в 42 громадах працюватиме 257 закладів відпочинку з денним перебуванням. Також надаватимуть психологічну підтримку для учнів, зокрема, для дітей ВПО.

  • Миколаївська область

На Миколаївщині зруйновано 33 заклади освіти, ще 241 пошкоджено.

Оскільки бойові дії продовжуються, кількість пошкоджених/зруйнованих

закладів освіти збільшується. Проте деякі з них уже відновлюють, зокрема, у проєктах зараз перебуває 91 заклад. Також є потреба в будівництві укриттів у 234 закладах та у відновленні захисних споруд у 142.

В ОДА повідомили, що в організації навчання дітей влітку немає потреби. За інформацією управлінь освітою області, у закладах освіти не працюватимуть літні школи.

Однак у травні та червні 2023 року в закладах освіти проводитимуть психологічно-мистецьку студію “Дива, що творить мистецтво: арт техніки зцілення, відновлення та підтримки”. А Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти організовуватиме заходи щодо психологічної підтримки учасників освітнього процесу в разі надходження запитів від громад.

Отже, найпопулярніші завдання на літо-2023, які ставлять перед закладами освіти та місцевими управліннями:

  • облаштування безпечних умов для навчання школярів у новому навчальному році (відбудова, ремонт зруйнованих чи пошкоджених шкіл та дитсадків, облаштування чи побудова нових укриттів);
  • підготовка до опалювального сезону (перевірка котелень, закупівля генераторів тощо);
  • компенсаторні заняття для подолання освітніх втрат;
  • літні школи та табори відпочинку для учнів;
  • програми психологічної підтримки для вчителів та школярів.

Редакція поки що не отримала відповідей від Закарпатської та Донецької ОДА. Однак у разі надходження такої інформації, матеріал оновиться.

Ірина Троян, “Нова українська школа”

Титульне фото: SaveEd

Матеріали за темою

Обговорення