Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Те, що рятує життя. 17 безплатних онлайн-курсів із домедичної допомоги

За словами інструкторки з домедичної допомоги, якщо в людини зупинилося серце, домедична допомога, яку надають до приїзду швидкої, у середньому в пʼять разів підвищує шанси людини вижити. До того ж діяти треба відразу.

Якщо ви ще не пройшли курс із домедичної допомоги, радимо це зробити. Адже ці навички як ніколи можуть знадобитися під час війни.

Нині багато організацій проводять безплатні курси офлайн або принаймні відкрили безплатний доступ до онлайн-курсів, тож публікуємо добірку, що може стати вам у пригоді.

  1. Всеукраїнська Спілка Парамедиків відкрила доступ до 23-х тем онлайн-курсу. Серед тем – як і в яких випадках треба надавати допомогу: судоми, укуси, травми голови, кровотечі, інфаркт та інсульт, як користуватися дефібрилятором, втрата свідомості, як дістати людину з авто, алергічні реакції, опіки, якою має бути автомобільна аптечка, кишкові інфекції тощо. Посилання на курси тут.

До того ж спілка надала безплатний доступ до онлайн-курсу з першої невідкладної допомоги для дітей із 7 років.

  1. TESIMED – Center for Medical Simulation проводив вебінар про домедичну допомогу під час війни. Запис можна переглянути за посиланням. У відео йдеться про зони надання допомоги та алгоритм, як це робити правильно.
  2. Можна пройти онлайн-курс “Домедична допомога” від ГО “Смарт освіта” і EdEra. У відео лікар-хірург розповідає й показує, як надавати домедичну допомогу в різних ситуаціях.
  3. Також курс першої медичної допомоги можна пройти тут. Він складається з трьох частин.

Основи першої допомоги (ОПД)це перша частина курсу, тут ідеться про першу медичну допомогу у випадку найбільш поширених станів, що загрожують здоров’ю та життю постраждалого.

Друга частинапро першу медичну допомогу під час зупинки серця та дихання й серцево-легеневу реанімацію (СЛР).

Третя частина – про дії в екстремальних ситуаціях.

  1. Організація “CAB”, що навчає домедичної допомоги, відкрила доступ до навчальних відео. Тут є письмове пояснення, тут можна ознайомитися з протоколами надання тактичної допомоги пораненим в умовах війни. За посиланням є відео, як зупинити кровотечу, а в цьому посібнику йдеться про допомогу травмованим на догоспітальному етапі.

До того ж організація проводить безплатні офлайн-курси з першої допомоги для груп воєнних, поліції, тероборони та волонтерів у різних містах.

  1. Волонтери організації “Мотохелп” також періодично й безплатно проводить курси з домедичної допомоги. Слідкувати за анонсами можна на сайті.
  2. Всеукраїнська Рада Реанімації та Екстреної Домедичної Допомоги безплатно надає посібники “Домедична допомога в умовах бойових дій” медикам, воєнним, теробороні та волонтерам. Аби отримати посібники для організації, заповніть анкету за посиланням.
  3. Патрульна поліція створила онлайн-курс про те, як правильно робити масаж серця, які є міфи про надання домедичної допомоги, на скільки часу можна накладати джгут, чого не треба робити під час надання першої допомоги, а також про те, як захищатися від ударів і захватів.
  4. Війська НАТО розробили короткий алгоритм дій для домедичної допомоги, який допомагає швидко вивчити головні правила. А українська військова Ольга Омельчук створила україномовну спрощену послідовність дій, яка допоможе швидко надати домедичну допомогу. Принцип “Ко-Ле-Со” легко запам’ятовується, а кожен склад відповідає за наступний крок: кров, легені, серце.
  5. Чат-бот Медичного Корпусу в телеграмі створили для того, аби нагадати, як надавати домедичну допомогу постраждалому та не розгубитися в надзвичайній ситуації. Чат-бот не має медичних рекомендацій – лише поради, як надати допомогу до приїзду швидкої.
  6. За допомогою чат-боту в телеграмі Fast Aid Bot можна підготуватися до екстремальних ситуацій. До того ж він допоможе безпосередньо в ситуації, коли щось трапилося. Зокрема, розповість про те, як надати домедичну допомогу, якщо в людини травма, їй стало зле, а також покаже загальний алгоритм.
  7. Громадська організація “T-Helpers” опублікувала відео про основи першої медичної допомоги на полі бою. У відео йдеться про правила зупинки кровотечі, накладання джгута, допомоги в жовтій зоні, огляду пораненого, зупинки кровотечі різними методами, користування кровоспинними середниками, допомогу в разі поранення грудної клітки, відновлення прохідності дихальних шляхів тощо.
  8. Лікарка медицини невідкладних станів Анастасія Азовська підготувала базовий курс про правила й алгоритми домедичної допомоги. Курс безплатно можна переглянути після реєстрації.
  9. Центр спеціальної підготовки надав відеозапис семінару “Перша допомога в надзвичайній ситуації”. Після перегляду відео ви знатимете, який початковий алгоритм дій під час надання першої невідкладної допомоги, усе необхідне про рани та кровотечі та як їм зарадити, про евакуацію постраждалих із місця події та набір першої допомоги.

До того ж на YouTube-каналі організації можна переглянути інші тематичні відео. У її телеграм-каналі також є короткі інструкції, корисні відео та ілюстрації.

  1. Ветеран спецзагону з Нідерландів Нік Коппердраайєр створив онлайн-курс для українців із надання першої допомоги. Після реєстрації стають доступними уроки про рятувальні заходи протоколу MARCH, що використовують військовослужбовці країн НАТО, польову аптечку, допомогу в разі масивної кровотечі, перевірку стану дихання та дихальних шляхів, циркуляції крові, запобігання гіпотермії, черепно-мозкові травми тощо.
  2. Медики черкаської екстреної допомоги публікують у TikTok короткі відео з фаховими порадами. Наприклад, щодо різних способів зупинки кровотечі, причин для виклику екстреної допомоги й висвітлюють звичні будні працівників екстреної служби.
  3. Міжнародна команда TacticMedAid створила онлайн-курс із 3–15-хвилинними відео на такі теми: закрита чи прониклива травма грудної клітки, зупинка вузлової кровотечі шиї, як накладати бинтову пов’язку, як відновити прохідність дихальних шляхів, як накласти джгут або турнікет, трамбування рани тощо.

А в телеграм-каналі організація публікує короткі відео та ілюстрації про надання домедичної допомоги.

Окрім цього, чи не в кожному регіоні нині проводять безплатні офлайн-навчання з надання першої допомоги. Наприклад, тут можна записатися на курси в Тернополі, тут – у Кривому Розі, тут – у Черкасах, тут –у Львові, тут – у Житомирі, тут – в Івано-Франківську, тут – у Кременчуці, тут – у Рівному, тут – у Дніпрі.

Марія Марковська, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – kasto, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення