Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Вчити вірші – легко. 44 пісні на слова українських поетів

У першому класі діти часто вчать алфавіт, наспівуючи літери. А психологи радять запам’ятовувати великий обсяг інформації, вигадуючи ритм і риму. А ще буває таке, що ви “заслуховуєте” пісню настільки, що не помічаєте, як вивчили її слова…

Так, у дослідженні “Музичний спосіб вивчення англійської мови як інноваційний метод посилення комунікативної компетентності” йдеться про те, що, слухаючи музику, дитина “вживається” в музичні образи, “будує” асоціації, почерпнуті з її життя. Важливо те, що сприйняття музики може відбуватися як на свідомому (зазвичай діти фіксують свою увагу на одній стороні музичного образу – ритмі, тембрі, динаміці, ладі), так і на підсвідомому рівні.

“Нова українська школа” зробила добірку пісень на слова українських поетів, аби зацікавити учнів і полегшити вивчення віршів.

Тарас Шевченко

  • Скрябін – “Мені Однаково”. Поет написав цей вірш 17–19 травня 1847 у Санкт-Петербурзі. Він входить до циклу “В казематі”. До цього циклу входять 13 віршів: “Садок вишневий коло хати…”, “Мені однаково, чи буду…”, “Ой три шляхи широкії…” та ін. Головна ідея цих віршів – туга за рідним краєм і переживання за долю України. Проте кожен із них має власні настрій, мотиви й ритміку.
  • Хочу ЩЕ! – “Тополя”. Ця балада написана в Санкт-Петербурзі 1839 року та входить до списку ранніх творів Шевченка. Датується орієнтовно 1839 роком і написана в Санкт-Петербурзі.
  • Ot Vinta – “Кохайтеся, чорноброві”. Поему “Катерина” Тарас Шевченко написав у Петербурзі наприкінці 1838 на початку 1839 років. Вона є своєрідною вдячністю Василю Жуковському за викуп із кріпацтва 22 квітня 1838 року.
  • Кому вниз – “З Холодного Яру”. У вірші “Холодний Яр” Шевченко засуджує соціальну несправедливість і викриває людей, які називають себе патріотами, але водночас брешуть про історичні події – наприклад, що гайдамаки були й розбійниками й крадіями.
  • Водограй – “Зоре моя вечірняя”. Цей вірш Кобзар написав під час першого заслання в Орській фортеці, коли тужив за українською природою.
  • Man from Light “Зоре моя”, “Доля”. Вірш “Доля” є частиною ліричного циклу “Доля”, “Муза”, “Слава” 1858 року. У ньому Шевченко переосмислює свій творчий шлях, це своєрідний поетичний підсумок прожитого життя.

Леся Українка

Іван Франко

Микола Вінграновський

Василь Стус

Василь Симоненко

Ліна Костенко

Павло Тичина

Дмитро Павличко

Олександр Олесь

Євген Плужник

  • O.Torvald – “Мовчи”. Євген Плужник написав цей вірш за кілька років до Голодомору, розчарований радянською державністю. Його звинуватили в належності до націоналістичної терористичної організації й заслали на Соловки, де він і помер.

Григорій Сковорода

  • Kurs Valüt – “Kurs Valüt, на слова “Всякому місту — звичай і права”. Вірш входить у збірку “Сад божественних пісень, що проросли із зерен Святого Письма”. Вона була видана далеко після смерті Григорія Сковороди – у 1861 році.

Богдан Лепкий

Марія Марковська, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – Milkos, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення