Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Вчитися, граючи: 8 розвиткових мобільних ігор для дітей

Навчитись дотримуватись правил дорожнього руху, слухати добрі історії про дитячі мрії, вивчати назви тварин, вчитись рахувати, спостерігати, як ростуть рослини, вчити літери, антоніми та викорінювати суржик – усе це можна робити за допомогою українських безкоштовних ігор на телефоні.

Ми зібрали добірку з восьми ігор, які можуть стати у пригоді батькам та вчителям, щоб навчити дітей проводити час із гаджетами з користю.

CITY BUS

Це – гра про невгамовний міський автобус, що має розвозити пасажирів до їхніх місць призначення. Забавка підійде дошкільнятам від 4-х років. Завдання гравця – кермувати автобусом, досліджувати карту міста, шукати найкращий маршрут, щоб виконати місію, дотримуватися правил дорожнього руху, купувати квитки та поповнювати пальне.

Гра має 9 рівнів складності: карта поступово стає більшою, маршрути – довшими, пасажири змінюються, а зупинки додаються. Завдання генеруються випадковим чином, тому можна грати на одному рівні кілька разів. А ще дорожні знаки, світлофори та пішохідні переходи у грі виглядають так само, як у реальному місті.

Детальніше про гру можна прочитати за посиланням.

Завантажити гру для iOS

Завантажити гру для Android

СВІТ ДОБРА

Гра вчить дітей робити добрі справи. Вона складається з кількох частин:

  • “Добрі справи” – розповіді про те, яким чином ми можемо бути добрими та допомагати іншим;
  • “Зимові мрії” – новорічні та різдвяні історії про дітей з особливими мріями;
  • у частині “Гарні пригоди” є дві гри для розвитку дітей – “Лабіринт мрій”, де можна відслідковувати дитячі мрії, які гравець знаходить через лабіринт; “Гарна історія” – гра на асоціації про добрі історії для дітей.

Прості приклади у грі демонструють, що дитячому щастю не треба занадто багато: увага, чуйність та фінансова підтримка. Таким чином можна пояснити дітям, що таке добро та доброчинність, що іноді трапляються складні ситуації, коли люди потребують підтримки.

До гри включили інформацію про доброчинні організації, які підтримують в Україні дітей з інвалідністю і надають їм усе необхідне, та як перерахувати кошти, якщо ви маєте бажання.

Завантажити гру для iOS

ХТО В ГОРАХ?

Тут – чотири гри в одній: “Хто в горах” – інтерактивна історія про звіряток діда Івана, який мешкає в горах; “Тваринки з третинки” – пазли, змінюючи різні частини яких, треба скласти звірятко; у “Лічилці” діти мають вчитися рахувати звірят; а у “Хто що їсть” мають годувати тварин.

Мандруючи, діти дізнаються не тільки назви тварин, але й те, що їм смакує та як звучать їхні голоси, а ще вчаться рахувати. Між іншим, усі голоси тварин озвучували діти. Батьки можуть обмежувати час гри для дітей.

Завантажити гру для iOS

Завантажити гру для Android

ВСЯКА МУЗЯКА

Це – українська музична гра-караоке, розрахована на дітей віком від 3-х до 5-ти років. Тут відомі народні дитячі пісні звучать у виконанні Андрія Кузьменка та з аранжуванням гурту “Скрябін”. Кожна пісня-гра – це окремий світ із завданнями.

До прикладу, у пісні “Лисичка-сестричка” є вся родина лисів, їхня казкова домівка та кумедні розваги для кожного лісового персонажа. У пісні про Гарбуза можна відкрити доступ до додаткових героїв, якщо виростити овочі на грядці – так дітям показують поступовий ріст рослин, навчають рахувати.

У грі можна вчити пісні на слух або у режимі караоке. Також у кожній міні-грі є своя “Дошка досягнень” із завданнями, які треба виконувати, тренуючи уважність. Тут теж можна обмежити час гри за допомогою “Батьківського контролю”.

Цю та попередні три гри розробив проєкт “Nravo Kids”. Це – спільний проєкт компанії Nravo (міжнародний розробник мобільних ігор) та активних українських мам, які працюють над якісними навчальними програми для раннього розвитку дітей.

Завантажити гру для iOS

Завантажити гру для Android

МИШЕНЯТКОВА АБЕТКА

Це – гра з трьома рівнями складності. Разом з мишенятком Круть, яке мандрує на тракторці, діти можуть вивчити і букви українського алфавіту, і навчитися складати з них слова. Назви букв та предметів лунають чітко та виразно, аби діти розвивали слухову пам’ять. Долаючи найпростіші рівні, діти можуть побачити букву і почути її назву. На складніших рівнях гри різними способами можна складати із букв слова.

Гру розробила львівська компанія “Impulsis”. А музику до гри писав композитор та співак, учасник гурту “Пікардійська Терція” Володимир “Дональд” Якимець.

Час від часу Мишеня йде відпочивати, тому батьки можуть не турбуватися, що дитина засидиться за грою. Час гри батьки можуть встановити власноруч.

Завантажити гру для iOS

Грати в гру на комп’ютері

НАМБІ

Це – інтерактивна гра, яка включає в себе мініігри. Усі вони у веселій формі вчать дитину рахувати. Усе починається з того, що гравцеві треба визначити кольори та форми предметів. Далі рівні ускладнюються: треба рахувати, додавати та віднімати.

Для батьків є детальна статистика, як дитина проходить рівні. Себто аналітика демонструє, в якій сфері дитина вправляється найкраще, а що потребує уваги.​ Гру створила українсько-ізраїльська компанія, зокрема ілюстрації створювали львівські дизайнери.

Завантажити гру для iOS

ANTOMIMES

Антоміми – це такі монстрики, кожен з яких означає протилежне за значенням поняття. Під час гри дітям треба з одного монстрика зробити протилежного. Також є карткова мінігра, в якій треба запам’ятовувати і шукати пари монстриків. У безкоштовній версії гри є небагато антомімів. Аби мати доступ до всіх, треба придбати повну версію, що коштує 2,99$.

Гра доступна поки тільки англійською мовою. Однак згодом обіцяють і українську версію. Цікаво, що персонажів для гри малювала львівська студія “Аґрафка”, а програмувала київська студія “Smart Adventure”.

Завантажити гру для iOS

Р.І.Д.

Це – гра-антисуржик, призначена для старших дітей або для дорослих. Як відзначають розробники, додаток допомагає вивчати цікаві українські слова та дізнаватися більше про історію українського народу. Одна з головних цілей проєкту – допомогти людям викорінити зі свого мовлення суржик.

Завантажити гру для Android

Марія Марковська, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – karrastock.gmail.com, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber

Матеріали за темою

Обговорення