Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

“Я заспівав, усі це побачили й мене почали любити”: говоримо з Лео та Елвіном про мрії, музику та війну

А памʼятаєте Лео, який у березні 2022 року підкорив інтернет своїм кавером на пісню “Ой у лузі червона калина”? Він та його брат Елвін (який, до речі, захоплюється фокусами, але про це згодом) стали ведучими “Бробакс Шоу” на дитячому ютуб-каналі “Бробакс” від Суспільного. А для проєкту “Хоробрі казки” Лео, Елвін та їхній тато Олександр озвучили історію “Місто сирен”.

В ексклюзивному інтервʼю для “Нової української школи” Лео та Елвін Буша розповіли про те:

  • як встигають і навчатися, і зніматися;
  • чим цікавляться та про що мріють поза зйомками;
  • як змінилися теми розмов між однокласниками після повномасштабного вторгнення;
  • що Елвін і Лео рекомендують читати/дивитися своїм одноліткам.

Далі – пряма мова братів.

[Нагадаємо, що “Бробакс Шоу” цікаво пояснює дітям речі, які відбуваються навколо: що таке звук, як бути бадьорим, які бувають емоції, для чого мити руки та багато іншого. У шоу ведучі Лео та Елвін досліджують явища природи, перевтілюються в персонажів з улюблених книжок і фільмів, знайомляться з професіями й проводять безпечні експерименти.

Третім учасником шоу є анімаційний персонаж – пташеня Бробакс. Він завжди має відповіді на всі питання, які виникають у ведучих та глядачів. У гості на шоу приходять зіркові експерти, аби разом щось змайструвати чи зʼясувати].

– Лео, багато українців знає тебе завдяки відео в соціальних мережах – ти переспівував пісні “Ой, у лузі червона калина”, “Пісня буде поміж нас”, “Відпустка”. Хто навчив тебе цих пісень?

Ніхто, я просто їх послухав і вирішив заспівати – і в мене вийшло. Я їх заспівав, усі це побачили й мене почали любити [усміхається].

– Які ще пісні ви співаєте вдома? Яка твоя улюблена пісня зараз?

Удома ми ще співаємо “Трохи скарбу в кишені“, “Чорне дерево“, “Кажани”, “Гей, чоловіче в човні, ти чуєш?“. А улюблені зараз – “Ой, у лузі червона калина” та “Гей, чоловіче в човні, ти чуєш?”.

– Елвіне, а ти, наскільки нам відомо, захоплюєшся фокусами й тобі це дуже добре вдається. Звідки така пристрасть? Де ти про це побачив та як опановуєш нові фокуси, удосконалюєш майстерність?

На десятий день народження друзі подарували мені набір фокусів. Спочатку я опанував цей набір – показував дрібні фокуси мамі й тату, навіть влаштовував концерти вдома. А потім почав шукати, дивитися нові фокуси й мене це дуже захопило. Тож я почав старатися робити навіть складні фокуси. Ну й зараз у мене вже класно виходить [каже впевнено, з гордістю].

Ви вже удвох вчитеся в школі? Чи лише Елвін?

Лео: Цього року я теж уже буду вчитися в школі, бо наприкінці серпня мені виповниться шість років. Я буду вчитися з Елвіном в одній і тій само школі, навіть в однієї вчительки.

Елвін: А я закінчив четвертий і переходжу в п’ятий клас (нещодавно відсвяткував свій 11-й день народження).

– Як справи з навчанням? Що зараз найскладніше?

Елвін: Я думаю, що для більшості людей в Україні найскладніше зараз – це війна… А з навчання в мене справи добре, усі уроки легко даються і нічого складного немає.

Про що говорите з однокласниками? Чи змінилися ваші теми після початку великої війни?

Елвін: Як почалася війна, з деякими однокласниками говоримо про неї, а з деякими – про різні розваги. Буває, запускаємо паперові літачки.

Часом на уроках ми беремо пластилін, зверху прикріплюємо папір і кидаємо через весь клас – він летить і його легко зловити. А потім відкриваєш, а там записка, на яку ти відповідаєш і кидаєш назад.

Як ви поєднували навчання і зйомки в проєкті на дитячому ютуб-каналі “Бробакс”?

Елвін: Може, я першим відповім?

Лео: Ні, я!

Я ніяк не поєднував, бо ще не навчався в школі. Давай розказуй тепер ти, Елвін.

Елвін: Лише один раз було таке, що ми пропустили школу. А так, то одразу після уроків я йшов додому, переодягався, їв і ми їхали на зйомки. Або ж це могло бути на вихідних. Майже завжди було так, коли знімалися в шоу.

Як думаєте, чому саме вас запросили взяти участь у “Бробакс Шоу”?

Лео: Нууу… [недовго думаючи] Тому що ми красиві, я так думаю [тут тато хлопців Олександр Буша не витримав і розсміявся]. Може, ще тому, що ми добре їли їжу на шоу й у нас гарний апетит. Це все, більше варіантів у мене немає.

Елвін: Мабуть, тому, що ми добре граємо ролі й у нас гарні голоси. Тобто ми добре розмовляємо й запам’ятовуємо слова.

Чого ви боїтеся?

Лео: Боюся росії… І ще боюся сам залишатися в кімнаті.

Елвін: Саме росії я не боюся. Але боюся, коли ти спиш і вибухають ракети, гучно працює ППО і все таке. А крім війни, то нічого не боюся.

А що найбільше любите?

Лео: Сім’ю і мікрофон, у який я буду співати [сміється].

Елвін: Сім’ю і фокуси.

Яка ваша мрія?

Лео: Мрія – щоб Україна перемогла росію. А якщо саме про мене, то хочу стати вище, ніж Бітлз по співанню, а не по зросту [стати популярнішим за гурт “Бітлз” – ред.].

Елвін: А я хочу вирости й зробити величезну сцену, де завжди буду виступати зі своїми фокусами й дивувати людей. Я мрію стати ілюзіоністом, якого будуть знати всі на світі. І навіть Девіда Коперфільда здивую!

Який епізод “Бробакс Шоу” ви порадите подивитися першим для тих, хто ще ніколи не дивився шоу?

Елвін: Вони всі дуже цікаві, але мені найбільше подобається епізод про Україну.

Лео: Усі епізоди реально цікаві, як Елвін сказав. Але мені дуже подобається про їжу, бо я люблю поїсти. Я люблю сир, шоколад, люблю суп…

Елвін: Так, одного разу він з’їв навіть дві тарілки супу за раз.

Які ще YouTube-проєкти / серіали / фільми / подкасти / ігри / книги порадите вашим одноліткам?

Елвін: Я зазвичай не дивлюся відеопроєктів, лише “Бробакс Шоу” і фокуси, і все.

Якщо книги, то можу порадити Роальда Дала “Матильда” й “Чарлі та шоколадна фабрика” – це дві найцікавіші. А третя – “Джеймс і гігантський персик”, теж його авторства.

Лео: А я пораджу “Твої казки” й “Рататуй”.


До речі, 8 місяців тому в Лео та Елвіна з’явився молодший братик – Еней. І тепер вони, як старші й доросліші, розказують малюку про світ усе, що знають самі.

Більше українського дитячого контенту дивіться на YouTube-каналі “Бробакс” та доєднуйтеся до спільноти Суспільне Казки у Telegram. А дітям старшого віку й підліткам радимо зайти на YouTube-канал “Колайдер” від Суспільного.

Ірина Моторна, “Суспільне”, спеціально для “Нової української школи”

Усі фото із сімейного архіву родини Буша та архіву Суспільного Мовлення

Матеріали за темою

Обговорення