Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Як освітян вакцинують від COVID-19 за кордоном та як працюють школи в умовах пандемії

Держави у всьому світі стимулюють працівників освіти вакцинуватися від COVID-19, адже вони в зоні підвищеного ризику зараження через постійне спілкування з людьми. Крім того, школи прагнуть залишати відкритими якомога довше: онлайн-освіта не забезпечує такого ж рівня соціалізації, як особисте навчання, може призвести до прогалин у знаннях та посилити наявну нерівність, особливо серед сімей із нижчими доходами.

Десь вакцинація педагогів повністю добровільна, в інших країнах – щепитися чи регулярно тестуватися обов’язково. Як вакцинують освітян Німеччини, Естонії, Канади та Данії – читайте в матеріалі “Нової української школи”.

НІМЕЧЧИНА

У Німеччині немає обов’язкової вакцинації від COVID-19 для вчителів, а рівень щеплень серед населення – високий. Повністю вакциновані проти коронавірусу майже три чверті людей, старше 18 років.

Також у Німеччині дозволено вакцинувати всіх дітей від 12 років. Рекомендуючи вакцинувати підлітків, Постійний комітет із вакцинації базувався на даних зі США, де майже 10 мільйонів дітей та підлітків уже вакциновані.

Канцлерка Ангела Меркель говорить, що в країні не планують запроваджувати обов’язкову вакцинацію для певних груп людей, зокрема і вчителів. Але це не означає, що рівень вакцинації серед педагогів залишається поза увагою держави. Роботодавець може збирати інформацію щодо того, чи вакцинувались учителі та інші працівники шкіл.

Німеччина – федеративна республіка, отже ковідні норми в різних регіонах можуть різнитися. На початку нового навчального року кожна земля розробила власні правила протидії COVID-19. Проте всі вони спонукають до вакцинації як педагогів, так і підлітків, а більшість – змінюють умови карантину в разі контакту з хворим або взагалі скасовують його для вакцинованих людей.

Наприклад, у Нижній Саксонії, якщо учень отримав позитивний результат тесту на ковід, усі діти з цього класу повинні піти на карантин. Проте вони можуть пройти тест на ковід і у випадку, якщо він негативний – повернутися до очного навчання. Також протягом першого тижня навчання учні та персонал повинні були кожен день робити експрес-тест. Повністю вакциновані люди або ті, хто нещодавно одужали, не підпадали під ці обмеження.

Схожа ситуація з карантином і в Бремені. Двічі на тиждень протягом перших трьох тижнів навчання, школярі щодня проходили тест на ковід. Знову ж – ті, хто вакцинувались або перехворіли, цього робити не мусили. Також щеплені люди не повинні проходити карантин за умови позитивного випадку в класі.

У багатьох німецьких містах вакцинацію проводять прямо в школах, щоби спростити доступ до щеплення для вчителів, дітей та їхніх сімей. У землі Шлезвіг-Гольштейн перед початком навчального року мобільні бригади з вакцинації працювали у 250 школах.

Крім вакцинації педагогів і дітей від 12 років, у школах і далі дотримуватимуться протиепідемічних норм, але в кожному регіоні по-різному. Проте правило носіння маски в будівлі школи, миття рук та провітрювання залишаються активними в усій країні. Маски в класі – на розсуд регіонів.

ЕСТОНІЯ

Перед початком навчального року вакцинованих від COVID-19 освітян в Естонії було 75%. Держава прагне щепити щонайменше 90% працівників закладів освіти, тож кампанія триває.

Наприклад, наприкінці серпня в Таллінні організували вакцинацію проти COVID-19 у школах. Насамперед, на щеплення запрошували учнів від 12 до 18 років, їхні сім’ї та педагогів, але вакцину також могли отримати й навколишні мешканці. Попередня реєстрація на таку шкільну вакцинацію не була потрібна.

А вже з 1 вересня в школярів від 12 років та вчителів є можливість щепитись у своїй школі по всій Естонії. Організацією вакцинації займається медичний працівник. Звісно, у школах неповнолітніх вакцинують тільки за згодою одного з батьків або опікуна.

Обов’язкової вакцинації вчителів в Естонії, на відміну від сусідньої Латвії, немає. Проте нещеплені педагоги щотижня повинні проходити тестування на COVID-19. За словами міністерки освіти й науки Лійни Кесна, держава забезпечуватиме тестами вчителів принаймні до кінця цього року.

Для вакцинованих школярів також є карантинні послаблення: вони не мають іти на самоізоляцію в разі контакту з інфікованою особою.

А для дітей до 12 років та невакцинованих старше 12 років працює спрощений карантин. Після близького контакту з хворим однокласником та за відсутності симптомів вони можуть і далі ходити в школу, проте не мають права відвідувати будь-які позашкільні заняття протягом 10 днів. Крім цього, невакциновані школярі, старші 12 років, після контакту з хворим мають пройти експрес-тест на ковід. В іншому разі вони мають піти на карантин.

Ці правила працюють у разі випадку в школі. Якщо ж невакцинована людина контактувала із хворим на COVID-19 поза школою, вона має самоізолюватися за загальними правилами. Щеплені люди самоізолюватися не повинні.

В Естонії далі діють і інші карантинні норми. Носіння масок не є обов’язковим, але рекомендується в закладах освіти, особливо тим, хто не щеплені, і всім іншим із високим ризиком негативних наслідків від коронавірусу. Також молодші класи радять навчати в так званих “бульбашках” – не перетинати дітей із різних груп. А для старших – забезпечити дистанцію, неодночасні перерви, “розсіювати” учнів будівлею школи.

КАНАДА

У Канаді також досить високий рівень вакцинації – понад 70% населення щеплено обома дозами. Тим не менше, там залишаються жорсткі правила продидії ковіду в школах, а деякі провінції зобов’язують нещеплених учителів регулярно тестуватись. У всій Канаді вакцинують від COVID-19 дітей від 12 років.

У провінції Онтаріо невакциновані вчителі та шкільний персонал повинні проходити тестування на COVID-19 двічі на тиждень. Для цього в аптеках можна отримати послугу швидкого тестування на антиген COVID-19, що фінансуються державою. Згодом такі тести мають з’явитися безпосередньо в школах. Це рішення підтримали вчительські профспілки в спільній заяві: “Щоби забезпечити найвищий рівень захисту учнів та громад Онтаріо, ми вважаємо, що кожен, хто працює або навчається в школі й має право на щеплення, має бути вакцинований”.

У цій же провінції є послаблення для щеплених педагогів та дітей: за умови відсутності симптомів вони можуть залишатися в школі в разі зараження когось іншого з класу.

Уряд Канади пропонує збільшувати рівень вакцинації серед населення з допомогою шкіл: наприклад, створювати мобільні пункти щеплення в закладах освіти. Якщо це неможливо, то школам радять гнучко ставитися до випадків, коли учні чи педагоги відсутні через запис на вакцинацію, сприяти довезенню школярів у пункти щеплень поза школою, допомагати із заповненням необхідних форм та поширювати інформацію про щеплення.

У Канаді, як в інших західних країнах, і далі дотримуються норм для запобігання ковіду: маски, дистанція, вентиляція. У провінції Британська Колумбія всі діти від садочка й до 12 класу мають носити маски. У більшій частині провінції Квебек також необхідно постійно носити маски в приміщенні школи. У північно-західних територіях Канади маски необхідно одягати лише в приміщеннях загального користування в школах, але там досі обмежені заняття з театру, співу, музики, висококонтактні види спорту та змагання.

ДАНІЯ

У Данії немає обов’язкової вакцинації від COVID-19 для певної категорії населення, але частка повністю вакцинованих становить 75%, а серед дорослих – майже 85%. Учителі в цій країні не були пріоритетною групою для вакцинації й щепилися за загальним алгоритмом – після онлайн чи поштового запрошення.

Данія, як і деякі інші країні, уже вакцинує дітей від 12 років. Вони планують, що до кінця 2021 року всі громадяни від 12 років отримають запрошення на вакцинацію і зможуть щепитись.

Незважаючи на необов’язковість вакцинації, нещепленим учням від 12 років та працівникам шкіл рекомендовано двічі на тиждень проходити тестування на коронавірус.

Поширена думка, що в Данії скасували всі ковідні обмеження. Це не зовсім так, але пом’якшення, особливо для вакцинованих людей, відбулись. Наприклад, класи більше не відправлятимуть на карантин, а школи не закриватимуть, якщо в однієї людини виявиться позитивний результат тесту на коронавірус.

Натомість пройти тестування на ковід мусять лише близькі контакти: ті, хто перебували на відстані до 1 метра з інфікованою людиною протягом більш ніж 15 хвилин. Ця відстань зростає до 2 метрів, якщо учні займалися діяльністю, коли вони дихають інтенсивніше: наприклад, співом, голосними промовами або кричали, фізичними навантаженнями, або ж перебували разом у закритих місцях із поганою вентиляцією.

Близькі контакти мають пройти перевірку тричі: якомога швидше (за допомогою швидкого або ПЛР-тесту), а також ПЛР-тесту на 4-й та 6-й день після контакту з інфікованим. Залишатися вдома рекомендовано до результатів принаймні першого тесту. Повністю вакциновані люди можуть не проходити перший тест, але однаково повинні здати два інші ПЛР-тести.

Чому Данія дозволяє собі такі послаблення? “Ми робимо це насамперед тому, що в Данії надзвичайно високий рівень охоплення вакцинацією, особливо серед людей похилого віку та вразливих груп, які ризикують серйозно захворіти”, – розповів директор Управління охорони здоров’я Данії Сорен Брострем.

Незважаючи на послаблення карантину завдяки високому рівню вакцинації, школи заохочують виконувати загальні рекомендації щодо профілактики інфекцій: щепитись усім, хто мають на це право, самоізолюватися в разі симптомів хворби, дотримуватися дистанції, гігієни рук і поверхней та провітрювати приміщення.

Тамара Береговська, спеціально для “Нової української школи”

Титульне фото: автор – HayDmitriy, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення