Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Як захистити школу від пожежі, а директора – від невиправданого штрафу

Останнім часом почастішали випадки накладення штрафів на директорів шкіл за недотримання вимог до протипожежної безпеки. Окрім того, їм дають приписи усунути недоліки в найкоротші терміни. Чимало з керівників нарікають на неправомірність таких дій та перевищення повноважень офіційних осіб. Адже директор школи не відповідає за те, що місцева влада не виділила кошти на всі протипожежні заходи.

У цій статті “Нова українська школа” розбирається з тим:

  • за що відповідає директор школи в питаннях пожежної безпеки;
  • які вимоги до пожежної безпеки закладу освіти;
  • хто повинен фінансувати спеціальне протипожежне устаткування і встановлювати системи пожежогасіння;
  • чи справедливо накладають штрафи на директорів шкіл;
  • що робити керівнику школи, коли уповноважені органи дають свої приписи чи накладають штраф.

ЩО МАЄ ЗРОБИТИ ШКОЛА ДЛЯ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

У питаннях пожежної безпеки заклади повинні користуватися Правилами пожежної безпеки для навчальних закладів та установ системи освіти України, затвердженими МОН 2016 року. Згідно з ними, керівники закладів освіти зобов’язані:

  • призначити відповідальних осіб та затвердити їхні посадові інструкції;
  • забезпечити розроблення та затвердити план евакуації на випадок пожежі (план переглядають не рідше, ніж раз на три роки);
  • затвердити інструкції щодо дій працівників закладу в разі небезпеки та раз на пів року проводити їхнє тренування;
  • забезпечити своєчасне виконання заходів пожежної безпеки, запропонованих відповідними державними службами;
  • організувати вивчення цих правил і забезпечити їхнє виконання;
  • контролювати дотримання встановленого протипожежного режиму всіма учасниками освітнього процесу;
  • вживати заходів щодо попередження пожежної небезпеки й усунення недоліків, що можуть її спричинити.

Ось кілька важливих вимог із документа:

  • Буквально до кожного приміщення школи є вимоги щодо обладнання протипожежними засобами та правила, яких потрібно суворо дотримуватися. Наприклад, заборонено використовувати побутові електроприлади на кшталт чайників, кип’ятильників чи прасок, окрім як у спеціально призначених для цього приміщень.
  • Покриття на підлозі має бути вироблено зі спеціальних матеріалів (бути помірно небезпечними щодо токсичності продуктів горіння, мати помірну димоутворювальну здатність) та кріпитися до підлоги.
  • Аварійні виходи під час навчального процесу можна зачиняти лише зсередини й тільки за допомогою таких запорів, які відкриваються без ключа (засуви, крючки). На шляхах евакуації не повинно бути жодних перешкод (виступів, турнікетів, розсувних чи підйомних дверей тощо). Двері евакуаційних виходів мають відчинятися в напрямку виходу з приміщення. У будівлях понад два поверхи, якщо на кожному перебувають одночасно понад 25 осіб, на видних місцях потрібно розташувати плани евакуації. Школа також має бути забезпечена системою сповіщення про пожежну небезпеку.
  • Заборонено використовувати ґрати та будь-які інші незнімні конструкції на вікнах приміщень, де відбувається навчання, у коридорах та місцях загального користування. У випадках, коли потрібен додатковий захист матеріальних цінностей (наприклад, кабінет інформатики), ґрати мають розсуватися, відмикатися або зніматися під час навчання, коли в приміщенні є діти.
  • Керівники закладів відповідають за робочий стан та своєчасне технічне обслуговування систем протипожежного водопостачання та первинних засобів пожежогасіння. Так, внутрішні протипожежні крани перевіряють та обслуговують не рідше разу на пів року, відповідальні особи повинні пустити воду, щоби перевірити працездатність систем.
  • Первинні засоби пожежогасіння – вогнегасники, ящики з піском, бочки з водою, покривала з негорючого теплоізоляційного матеріалу, пожежні відра, совкові лопати тощо – мають бути в доступних та найбільш небезпечних місцях, а їхнє розташування має позначатися на планах евакуації.
  • Директори шкіл повинні забезпечити своєчасне обслуговування та технічну експлуатацію електрообладнання й електромереж, проведення профілактичних оглядів, планово-попереджувальних ремонтів. У разі, якщо відповідних фахівців у школі немає, директор має право укладати договір на планове технічне обслуговування зі спеціалізованими організаціями.
  • Усі без винятку працівники повинні пройти інструктажі з пожежної безпеки та плану дій у разі виникнення пожежі. Без такого інструктажу їх не можуть допустити до роботи. А учні (окрім вихованців дошкільних навчальних закладів та класів початкової школи) мають знати, де розміщуються засоби пожежогасіння, і вміти ними користуватися.
Як захистити школу від пожежі, а директора – від невиправданого штрафу2

Фото: автор – ambrozinio, Depositphotos

СИСТЕМИ ПОЖЕЖОГАСІННЯ

Є й інші документи (державні будівельні норми, наприклад, “Заклади освіти” ДБН В.2.2–3:2018), які регламентують вимоги як до нових будівель закладів освіти, так і до реконструкції наявних, їхнього технічного переоснащення, капітального ремонту тощо.

Треба враховувати, що нові заклади освіти будуються з усіма необхідними системами пожежного захисту. Але здебільшого заклади освіти в нашій країні побудовано ще за радянських часів, тому, на жаль, у багатьох із них подібних систем немає – і наразі дуже гостро постало питання облаштування закладів сучасними системами протипожежної сигналізації та засобами пожежогасіння“, – зазначає Освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Питання протипожежного захисту регламентує ДБН В.2.5–56:2014 “Системи протипожежного захисту”. Тут докладно розписано, які саме системи сигналізації, сповіщення, пожежогасіння мають бути встановлені залежно від типу закладу.

Виконання цих вимог потребує фінансування, тобто керівник має звернутися до власника (засновника) закладу щодо забезпечення оснащення школи протипожежними засобами.

Сергій Горбачов також застерігає, що в тендерній документації треба прописати не лише придбання і встановлення, але й налаштування й технічне обслуговування всіх систем. А щоби пришвидшити ухвалення рішення засновником та виділення фінансування – долучити батьківську спільноту та громадськість через постійне інформування про перебіг подій.

ЧИ ЗАКОННО ШТРАФУЮТЬ КЕРІВНИКІВ ШКІЛ

“Є розпорядження Кабінету Міністрів від 28 грудня 2020 року № 1659-р “Про затвердження плану основних заходів цивільного захисту на 2021 рік”, відповідно до якого управління Державної служби надзвичайних ситуацій здійснюють перевірки закладів освіти щодо протипожежної безпеки, – пояснює ситуацію народна депутатка, секретарка Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа. – На основі цих перевірок директорам надходять приписи від ДСНС, за якими вони мають у короткий термін виконати низку протипожежних заходів у закладах освіти”.

Перелік таких заходів: обладнати приміщення системами протипожежного захисту (пожежна сигналізація, оповіщення про пожежу), повністю забезпечити з’єднання, відгалуження та окінцювання жил проводів і кабелів у приміщеннях шкіл, забезпечити захист будівель від попадань блискавки тощо.

“Виконання цих завдань потребує значних коштів. Лише протипожежна сигналізація для школи коштує 300–400 тисяч гривень. Це величезні кошти, яких директори шкіл не мають. Такі кошти не закладені в кошториси закладів освіти”, – каже депутатка.

Тому, за її словами, директори не виконують ці вимоги повністю або частково й отримують адміністративну відповідальність у вигляді штрафів від 1700 гривень.

“Насправді, таке штрафування директорів необґрунтоване. Адже, згідно з чинним законодавством відповідальність за протипожежну безпеку в закладах освіти покладається як на керівників цих закладів, так і на їхніх засновників (стаття 37 Закону України “Про повну загальну середню освіту”). Вважаю неправильним, що багато років фактично ніхто не займався питанням покращення протипожежної безпеки в школах, а зараз директорів роблять “крайніми”. Я впевнена, що немає таких директорів, які би не хотіли мати у своїй школі протипожежну безпеку на високому рівні.

Директори шкіл не є розпорядниками коштів. Їхнє завдання – звернутися до місцевих відділів освіти щодо виділення необхідних коштів на протипожежні заходи. І вони звертаються, але їм відповідають, що таких коштів немає. Тому керівникУ закладу не залишається іншого варіанту, як сплатити штраф.

Але питання в тому, що 1700 гривень, які сплатить директор, не змінять ситуацію, протипожежна безпека від цього не покращиться. Потрібно шукати системне рішення. Я вже звернулася до уряду щодо необхідності створення спеціальної програми співфінансування заходів протипожежної безпеки в закладах освіти (поки лише дозволено використовувати залишки освітньої субвенції на це, – ред.)“.

Наталія Піпа каже, що міністр освіти й науки Сергій Шкарлет запевнив її, що міністерство вже працює над вирішенням цього питання, розглядають варіант співфінансування 50/50 (держава / громада).

“Найімовірніше, ситуація не вирішиться цього року, адже в бюджеті-2021 не закладено необхідних коштів. Але очікую від Міносвіти та Мінфіну, що необхідна субвенція буде передбачена на 2022 рік”, – резюмує Піпа.

Також освітній омбудсмен радить, як директору школи уникнути несправедливого штрафу.

Він зазначає, що приписи від уповноважених осіб щодо організації пожежної безпеки в закладі освіти можуть бути двох типів:

  • такі, що не потребують додаткового фінансування (прибрати шляхи евакуації, провести навчання персоналу тощо);
  • такі, що потребують додаткового фінансування (заправка вогнегасників, встановлення систем оповіщення та протипожежної безпеки).

Невиконання приписів може потягнути за собою призначення штрафів. Як правило, штрафи виписують на ім’я керівника закладу. Хоча, відповідно до закону “Про освіту”, забезпечення безпечних та нешкідливих умов навчання, у тому числі й пожежної безпеки, покладається не лише на нього, але й на власника чи уповноваженого ним органу. Тобто управління та департаменти освіти (коли йдеться про державні та комунальні заклади).

Працюючи директором школи, – розповідає Сергій Горбачов, – я неодноразово давав відповіді на приписи ДСНС приблизно такого змісту:

  • Приписи за номером таким-то заклад освіти приймає до безумовного виконання, оскільки це організаційні та розпорядчі дії, які ми можемо виконати за рахунок власних можливостей
  • Приписи за номером таким-то не можуть бути виконані закладом освіти самостійно, оскільки потребують додаткового фінансування в розмірі (орієнтовно) ___ грн. Мною складено та спрямовано засновнику запит на таке фінансування від ___ за № ____ про забезпечення відповідних заходів”.

Омбудсмен переконаний, що такі відповіді захищають директора від потенційного штрафу, адже свідчать про те, що він / вона зробили все в межах своїх повноважень. Якщо після цього штраф таки виписано, він рекомендує оскаржувати його в суді, який із великою імовірністю винесе рішення на користь директора.

“Бо в моїх (як директора – ред.) діях немає складу адміністративного порушення: у межах своїх повноважень я робив усе від мене залежне. І якщо штрафувати, то треба штрафувати посадову особу, яка представляє засновника, тобто – начальника управління освіти, голову РДА чи КМДА. А цього пожежники чомусь не наважуються робити“.

Анна Степанова, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – VitalikRadko, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення