Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Яку форму навчання обрати батькам, якщо дитина не навчатиметься очно – розʼяснення

Батьки дітей, які зараз перебувають за кордоном, або ті батьки, які не хочуть віддавати дитину на очне навчання, можуть бути розгубленими: як забезпечити дитині українські документи про освіту?

Тож “Нова українська школа” розповідає про варіанти для цих батьків.

ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявляв, що для дітей, які не відвідуватимуть очне навчання, організовуватимуть дистанційні класи. Це справді може бути виходом для школи, як забезпечити освіту всім учням.

Проте такий варіант можливий тільки за умови, що велика кількість учнів на паралелі виявлять бажання навчатися дистанційно. Якщо це буде актуальним для одиниць, такий дистанційний клас навряд чи запровадять, адже це буде фінансово невигідно.

Тож якщо ви хочете, аби ваша дитина продовжила дистанційне навчання, варто переговорити з адміністрацією школи та іншими батьками, щоби зʼясувати, скільки ще є таких охочих батьків. Також радимо таким батькам писати заяви на імʼя директора школи з проханням забезпечити для дитини дистанційне навчання. Так на випадок непорозумінь ви матимете документальне підтвердження, що зверталися до адміністрації.

Окрім того, у випадку дистанційного навчання організація безпеки дитини на цей час лежить повністю на батьках. Тож вони мали б подбаити про те, аби дитина спускалася в укриття під час повітряних тривог.

Іншим моментом є час організації навчання. Якщо ви за кордоном і ваша дитина відвідує місцеву школу, буде проблематичним долучатися до українських онлайн-занять. Якщо це ваш випадок – вам може підійти одна з форм навчання, описана нижче.

ІНДИВІДУАЛЬНЕ НАВЧАННЯ

Перевести учнів на індивідуальне навчання можливо як на початку, так і протягом навчального року. Але для екстернату і сімейної форми є обмеження – не пізніше ніж за 3 місяці до річного оцінювання.

Учні, які навчаються за індивідуальною формою, мають право брати участь в олімпіадах, змаганнях, турнірах та конкурсах на загальних підставах. Також їх можна нагороджувати похвальними грамотами, подяками, золотою та срібною медалями за успіхи в навчанні.

Розберімося докладніше з кожним варіантом.

Екстернат

Обираючи екстернат, учні опановують увесь матеріал самостійно й віддалено, після чого їхні знання мають оцінити в школі під час щорічної атестації. Така форма навчання підійде для тих, хто хоче отримати український атестат, проте не хоче проходити оцінювання частіше, ніж раз на рік. Водночас, оскільки дитина не може відвідувати школу через війну, для неї складуть індивідуальний навчальний план (це не обовʼязково, якщо вона навчається в школі за кордоном), у межах якого можна домовитися про консультації – наприклад, перед проходженням річного оцінювання.

Згодом, якщо учень чи учениця захоче продовжити очне навчання, її / його зарахують у наступний клас, адже в документі про освіту, як і завжди, буде зазначено, який клас закінчила дитина, та результати річного оцінювання.

Документи для зарахування на екстернат:

  • заява від одного з батьків (опікунів) або самої дитини, якщо вона повнолітня;
  • свідоцтво про народження або паспорт дитини (копія);
  • медична довідка 086-1/о;
  • документ, який підтверджує наявність підстави для організації екстернатної форми навчання (наприклад, підтвердження, що дитина перебуває за кордоном, що навчається там у школі тощо);
  • документ про освіту, якщо він є (в протилежному разі школа спершу проводитиме оцінювання рівня знань).

Сімейна форма

Сімейна форма покладає організацію освітнього процесу на батьків (законних представників), які хочуть і можуть навчати дітей удома.

До війни цією формою користувалися батьки, які з тієї чи іншої причини не хотіли, аби їхні діти відвідували школу (через булінг, неможливість індивідуальної освітньої траєкторії, відвідування альтернативних шкіл тощо). Тож вони могли навчати дітей самостійно, наймати репетиторів і тьюторів, віддавати дітей в альтернативні школи. Та водночас дитина проходила оцінювання в ліцензованій школі й отримувала всі документи про освіту.

За сімейної форми оцінювання відбувається посеместрово (раз на пів року) або частіше на бажання батьків. У другому випадку це формувальне оцінювання – тобто без оцінок, проте з розгорнутим зворотним звʼязком про сильні та слабкі сторони дитини. Для неї складають індивідуальний навчальний план, тож у ньому можна передбачити консультації вчителів.

Важливо: школа на вашій територією обслуговуння (тобто та, що закріплена за вашою чи адерсою реєстрації дитини) не може відмовитися від зарахування на сімейну форму.

Документи для оформлення сімейного (домашнього) навчання:

  • заява від батьків дитини. Підставою автоматично вважається письмово висловлене бажання батьків організувати цю форму навчання для своєї дитини.

ПРОПУЩЕНЕ НАВЧАННЯ

Якщо з якихось причин ви зараз не хочете переводити дитину на індивідуальне навчання й забираєте документи зі школи, це не означає, що по поверненні в Україну їй доведеться повертатися в попередній клас.

Отримавши заяву про зарахування дитини, школа створить учительську комісію, яка визначить, у який клас зарахувати дитину. Це саме стосується й випадку, якщо згодом ви захочете зарахувати дитину на екстернат.

Відповідне розʼяснення надавала Державна служба якості освіти.

Проте є тонкий момент: українські та закордонні навчальні програми – несинхронні. Часто іноземні учні йдуть повільніше, тож, умовно, 13-річки там і в Україні будуть мати різний обсяг знань. Якщо ваша дитина навчалася за кордоном і ви захочете зарахувати дитину в український клас за віком, потрібно впевнитися, що вона опанувала саме українську програму і зможе пройти оцінювання комісією.

Усі освітні програми розміщені на сайті МОН.

Вікторія Макарова, Вікторія Топол, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – AllaSerebrina, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення