Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Січня 2024

PISA-2022: як оцінювали креативність українських підлітків

Під час проведення Міжнародного аналітичного дослідження якості освіти PISA-2022 фахівці оцінювали 4 основні компетенції, якими мають володіти 15-річні підлітки. Зокрема, цьогоріч серед них було й креативне мислення. Щоправда, тести на креативність проходили не всі учні й учениці.

Про це в інтерв’ю для “Української правди. Життя” розповіла директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

Ознайомитися з результатами PISA-2022 всі охочі можуть за посиланням.

Дослідження PISA-2022 тривало впродовж жовтня 2022 року. У ньому взяли участь понад 3 800 учнів зі 164 закладів освіти на підконтрольних Україні територіях. 15-річні школярі пройшли двогодинне тестування з математики, читання, природничо-наукових дисциплін і креативного мислення.

Тетяна Вакуленко зазначила, що оцінювати креативність значно важче, ніж інші компетенції, адже це – фундаментальне поняття. Тому під час розгляду відповідей фахівці зосередилися на пошуку відмінностей у відповідях учнів від стандартного погляду.

Наприклад, за словами очільниці УЦОЯО, в одному із завдань школярам пропонували розглянути обкладинки книг і придумати назви запропонованим виданням, а також коротко описати якомога оригінальнішу фабулу.

“У критеріях оцінювання позначено, які відповіді можна вважати стандартними. Вони побудовані на основі відповідей учнів з країн, які брали участь у пілотуванні цього інструменту. Відповіді, які відрізняються від загальних, так званих “шаблонних”, отримають максимальні бали”, – пояснила Вакуленко.

За словами експертки, оцінювання креативного мислення під час PISA-2022 проходили не всі учасники. Крім того, наразі ще не оприлюднили ні результати, ні демонстраційні завдання з визначення відповідної компетентності.

“Якщо нам дозволять оприлюднити певну кількість завдань разом із результатами, ми будемо щасливі поділитися цим з українським читачем”, – повідомила очільниця УЦОЯО.

Читайте також: “У своїй референтній групі ми знаходимося посередині”: Іванна Коберник про результати PISA-2022”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення