Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Лютого 2024

Батьки дитини розлучаються: як діяти керівникам закладів освіти у випадку конфліктної ситуації

Розлучення батьків для дитини складний і травматичний процес. А ще часто буває так, що в цьому конфлікті дитина стає “заручником”, адже не завжди дорослі можуть мирно розвʼязати всі питання. Наприклад, часто батьки не знаходять згоди щодо того, з ким має залишитися їхня донька чи син, і тоді це питання вирішує суд.

В Офісі освітнього омбудсмена Сергія Горбачова зазначили, що до них часто звертаються керівники закладів освіти, які не знають, як їм діяти в ситуаціях, коли один із батьків, наприклад, пише заяву на переведення дитини в іншу школу, а інший проти цього; або мати чи батько пише заяяву не ім’я директора, де забороняє забирати доньку чи сина іншій стороні. Часто це цілком законні, однак протилежні речі, які директор має погодити або відхилити.

Докладне роз’яснення про дії керівників закладів освіти у таких ситуаціях опублікували на сайті Офісу освітнього омбудсмена.

Публікуємо текст роз’яснення майже без змін.

БАТЬКИ МАЮТЬ РІВНІ ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ ЩОДО ОСВІТИ ДИТИНИ

В Україні, за даними Опендатаботу, протягом першого півріччя 2023 року зареєстрували 10 139 випадків розірвання шлюбу, що на 33% більше, ніж за відповідний період 2022 року (7 632). Щоправда ця статистика не є вичерпною, адже деякі люди в сім’ї не були одружені або розлучені офіційно.

Часто у випадках конфліктних ситуацій між дорослими, діти тривалий час не відвідують заклад освіти, їх можуть переводити з однієї школи до іншої через зміну місця проживання або інші ситуації, через що право дітей на освіту порушується.

В Офісі освітнього омбудсмена наголосили, що права дитини завжди переважають над інтересами дорослих. І кожна дитина має право на освіту незалежно від того, у яких стосунках її чи його батьки.

Зокрема, для того, щоб перевести неповнолітнього учня чи ученицю з одного закладу освіти до іншого, один із батьків має подати до школи відповідну заяву, а також письмове підтвердження (або його копію) із закладу, до якого переводиться дитина (згідно з пунктом 2 розділу ІІІ Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти).

Далі керівник закладу освіти, з якого переводять учня чи ученицю, отримавши ці документи, упродовж одного робочого дня зобов’язаний видати наказ про відрахування учня для переведення до іншої школи та передати особову справу дитини тому з батьків, хто написав заяву (пункт 3 розділ ІІІ Порядку). Далі мати чи батько протягом 5 днів мають передати її в школу, де буде навчатися їхній син чи їхня донька (пункт 4 розділу ІІІ Порядку).

Однак, за словами освітнього омбудсмена, коли заяву про переведення подають обоє з батьків і в різні заклади – це створює юридичну колізію для керівника, оскільки заяви обох батьків є цілком законними. Адже, відповідно до частини 1 статті 55 Закону України “Про освіту”, вони мають рівні права та обов’язки щодо освіти й розвитку дитини. Також стаття 150 Сімейного кодексу України визначає, що батьки зобов’язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

ЩО ВИЗНАЧАЄ СІМЕЙНИЙ КОДЕКС ЩОДО РОЗВ’ЯЗАННЯ ПИТАННЯ ДИТИНИ В КОНФЛІКТІ МІЖ БАТЬКАМИ

Частина 1 статті 157 Сімейного кодексу України визначає, що питання виховання сина чи доньки батьки вирішують спільно, крім випадку, передбаченого частиною 5 статті 157. Зокрема, відповідно до частин 2 та 3 статті 157 СКУ, той із батьків, хто мешкає окремо від дитини, зобов’язаний брати участь у її вихованні й має право на особисте спілкування з нею, а той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати цьому (якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини).

Тобто, як зазначили в Офісі освітнього омбудсмена, ситуація, коли обоє батьків не дійшли спільної згоди щодо місця навчання дитини, фактично є їхнім перешкоджанням нормальному розвитку сина чи доньки.

ЯК ДІЯТИ КЕРІВНИКУ, ЯКЩО ДИТИНА В КОНФЛІКТІ МІЖ БАТЬКАМИ

Як зазначив освітній омбудсмен, чинне законодавство України не містить чітких норм про дії керівника закладу загальної середньої освіти щодо дитини в умовах конфлікту між батьками, коли він/вона отримує законні заяви від матері й батька. Тобто юридично керівник зобов’язаний віддати особову справу дитини як одній стороні, так і іншій.

Крім того, Сергій Горбачов наголосив, що в його Офісі не знайшли відповідей у Сімейнийному кодексі України, як керівнику закладу освіти визначити:

  • кому з батьків віддавати особову справу дитини;
  • чий вибір місця навчання для дитини задовольнити, а чий – ні;
  • як допомогти дитині “вирватися” із замкненого кола, якщо обоє батьків мають однакові права;
  • якщо батьки уклали договір про здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто мешкає окремо від дитини, – хто і як про це має інформувати керівника та чи має право директор ознайомитися з договором батьків.

Якщо батьки продовжують конфлікт і через це дитина відсутня на заняттях протягом 10 днів (без поважних причин), то керівник закладу освіти, відповідно до Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів, повинен надати до територіального органу Національної поліції та Службі у справах дітей дані учня чи учениці для провадження діяльності відповідно до законодавства, пов’язаної із захистом прав на здобуття загальної середньої освіти.

Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо ті самі дії вчиняються повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, – накладається штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (стаття 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Відповідно до статті 164 Сімейного кодексу України, батьків також можуть позбавити батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

ЩО НЕОБХІДНО ЗМІНЮВАТИ

Як зазначили в Офісі освітнього омбудсмена, розв’язання суперечки між батьками про зарахування/відрахування/переведення дитини до закладу освіти потребує часу, й іноді вони дуже довго між собою з’ясовують відповідне питання. З цього приводу Сергій Горбачов, зокрема, звертався до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Освітній омбудсмен також вважає, що в Україні варто розробити та внести зміни до Порядку, якими, зокрема, необхідно передбачити терміни для узгодження та подання спільної заяви про зарахування/відрахування/переведення дитини. Окрім того, якщо батьки не вживатимуть заходів для подання спільної/узгодженої заяви про зарахування/відрахування/переведення дитини, доцільно передбачити можливість керівника закладу освіти в інтересах дитини:

  • проводити узгоджувальну бесіду з батьками за участю керівника закладу освіти та/або психолога;
  • скеровувати суперечку батьків щодо виховання та навчання дитини на розгляд Комісії з питань захисту прав дитини задля його врегулювання;
  • звертатися до уповноважених органів з заявою про невиконання батьківських обов’язків у зв’язку з порушенням права дитини на освіту та притягнення таких батьків до адміністративної відповідальності (у випадку відмови батьків брати участь у заходах щодо врегулювання спору).

Крім того, Сергій Горбачов наголосив, що керівник закладу освіти може вже зараз у межах організаційної автономії закладу вживати заходів для забезпечення права дитини на освіту.

Освітній омбудсмен планує ініціювати створення робочої групи для напрацювання й внесення необхідних змін до чинного законодавства.

Крім того, на думку Офісу освітнього омбудсмена необхідно законодавчо закріпити процедуру інформування та ознайомлення керівника закладу освіти з договором щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини, у разі укладення такого договору.

Читайте також: Чи мають право керівники шкіл і садочків не пускати батьків до закладів освіти: роз’яснення від освітнього омбудсмена

Титульне фото: freepik.сom


Обговорення