Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Листопада 2022

Безпека школярів Херсонщини: потрібно розробити механізми захисту дітей з ТОТ

Після деокупації правобережної частини Херсонщини з’явився доступ до інформації про те, як відбувалося навчання там у вересні-жовтні цього року. Дослідники* вважають, що МОН мало чим допомагало вчителям та учням на тимчасово окупованих територіях. 

Про це розповіла в інтерв’ю Радіо НВ співзасновниця ГО “Смарт освіта” та ГО “Батьківський контроль” Іванна Коберник.

Виявилося, що родини з тимчасово окупованих територій мали подати скан-копію власноручно написаної заяви про те, що діти залишаються в українській системі освіти на сімейній формі навчання. Така заява містить персональні дані батьків і дитини. Фото документа потрібно було надіслати класному керівнику – не знаючи, виїхав він на підконтрольну Україні територію чи перебуває в окупації.

Подібна вимога створювала ризик потрапляння особистих даних до загарбників, які вимагали, щоб усі українські діти з 1 вересня навчалися в місцевих школах за російськими програмами – залякували батьків, пропонували їм гроші за відвідування дитиною “російської” школи тощо.

За словами Іванни Коберник, “Міністерство освіти і науки та українська система освіти загалом не придумала жодних механізмів, як залишати дітей в українській освіті, не наражаючи їх на небезпеку“. На думку Іванни, цим питанням має зайнятися Міністерство цифрової трансформації, щоб розробити безпечний спосіб реєстрації дітей з ТОТ.

Іванна Коберник нагадала, що більша частина Херсонщини досі перебуває під окупацією, тож варто враховувати, що об’єктивні дані про освіту на лівобережжі області недоступні.

Відсутність механізмів допомоги учням та вчителям з ТОТ, проблеми з електропостачанням призводять до освітніх втрат, компенсація яких стане проблемою в майбутньому.

*Дослідження було проведене за підтримки Асоціації незалежних регіональних видавців України в межах реалізації грантового проєкту “Жінки в медіа”. 

Читайте також: “Для чого на ТОТ Херсонщини окупанти вриваються до будинків сімей, де є школярі”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор lj1980s, Depositphotos


Обговорення