Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Листопада 2022

Бойлери в час блекаутів: у Запоріжжі в порожні школи закупили електричні водонагрівачі на 14 млн гривень

Незважаючи на кризу в енергетичній системі України й необхідність економити електроенергію, Департамент освіти і науки Запорізької міської ради закупив для шкіл 1 224 бойлери.

Інформація про це з’явилася у Телеграм-каналі ЗАПОРІЖЖЯ.ІНФО із посиланням на місцевих громадських активістів.

Нагадаємо, що навчання в школах Запоріжжя відбувається онлайн.

Відповідно до відкритої інформації з тендерних закупівель, Департамент освіти Запоріжжя закупив електричних водонагрівачів на понад 14 млн грн.

Ціни на всі бойлери завищені порівняно з ринковими: наприклад, модель столітрового бойлера, законтрактована департаментом у продавця за 11 526,70 грн, у вільному продажу коштує до 9 000 грн.

Скріншот договору на Prozorro

Скріншот договору на Prozorro

При цьому на сторінці тендерного замовлення наявні зауваження щодо порушень, які замовник проігнорував.

Міські активісти виявили численні порушення в документах, які підготував переможець. У призначенні платежу – “водонагрівачі для евакуйованих осіб”, однак відкритим лишається питання, у який спосіб ці прилади мають потрапити до ВПО.

Найабсурднішим, з погляду громадськості міста, є розподіл 32 бойлерів до Хортицького академічного ліцею. Волонтерка Катерина Звєрєва коментує: В будівлі 44 приміщення, в 32 з них збираються встановити золоті бойлери. Ну тобто бойлерів не буде лише в коридорах, вчительський та кабінеті директора, але це не точно”. За словами громадської діячки, документи свідчать, що з 44 приміщень будівлі ліцею 16 – санвузли і коментує: В нас складається враження, що це буде не пункт обігріву, а Хортицькі громадські купальні. Які, звісно, не будуть працювати при блекауті, бо не буде ані води, ані каналізації”.

 

Скріншот додатка до договору на Prozorro

Скріншот додатка з адресами доставки з Prozorro

Крім цього, директорка Хортицького академічного ліцею є дружиною заступника директорки департаменту освіти і науки Запорізької міської ради.

Депутатка Запорізької міської ради Регіна Харченко подала звернення до правоохоронних органів щодо цієї ситуації. Станом на 8 листопада тривало досудове розслідування справи.

Читайте також: “Вікно в школі за 44 тисячі та закупівлі без конкурсу: громадські активісти звертаються за поясненнями до Запорізької мерії”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Зображення: Катерина Звєрєва


Обговорення